ΑΓΟΡΑ

Εκμέκ ή λουκούμι με καϊμάκι; Όσα δοκιμάσαμε στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της Κωνσταντινούπολης

Τα παστάνεσι, τα ζαχαροπλαστεία της πόλης παίρνουν την υπόθεση «γλυκό» πολύ στα σοβαρά. Άλλος ειδικεύεται στα σιροπιαστά, άλλος στις κρέμες και άλλος στα... ευρωπαϊκά (και ας είναι στην ασιατική πλευρά της πόλης).

07.05.2024| Updated: 08.05.2024
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου, Μιχάλης Παππάς
Εκμέκ ή λουκούμι με καϊμάκι; Όσα δοκιμάσαμε στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της Κωνσταντινούπολης

Με τα κωνσταντινουπολίτικα γλυκά, έτσι και κολλήσεις δεν υπάρχει λυτρωμός. Παραμιλάς από την ποικιλία και τη φινέτσα τους και ξελογιάζεσαι από τον εξωτισμό τους και από τη χρήση ανορθόδοξων υλικών, όπως το στήθος κοτόπουλου (στο ταβούκ κιοκσού και στο καζάν ντιπί), το τυρί (στο κιουνεφέ και στον πεϊνίρ χαλβά), τα ρεβύθια και τα φασόλια (στον ασουρέ).

Αν έχεις πεσμένο ζάχαρο, πας στο Φερίκιοϊ

Για τους χαλβάδες του μπακάλη είναι γνωστό το Koska
Τρία από τα πιο σπουδαία γλυκά που έχει να επιδείξει η τουρκική ζαχαροπλαστική: καζάν ντιπί, εκμέκ με καϊμάκι και ασουρές
Στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων της Πόλης μένεις καθηλωμένος μην ξέροντας τι να πρωτοδιαλέξεις

Το προφιτερόλ, καθώς και τα σοκολατένια γλυκά γενικότερα, είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή στους ντόπιους και υπάρχουν πολλά ζαχαροπλαστεία που έχουν εξειδίκευση στη σοκολάτα

Στο Damla στο Φερίκιοϊ εκτός από τέλεια τουλουμπάκια έχουν και παγωτό καϊμάκι έξοχο

Ειδίκευση στο προφιτερόλ από το 1946 έχει το Nazar

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚωνσταντινούπολη: 11 μαγαζιά με φημισμένα κεμπάπ και εμβληματικά μαγειρευτάΚωνσταντινούπολη: 11 μαγαζιά με φημισμένα κεμπάπ και εμβληματικά μαγειρευτάΤο Göreme Muhallebicisi (Feriköy, Kurtuluş Cd. 60 D:B, Şişli, Τ/+90-21.22.32.71.43) στο Φερίκιοϊ ήταν από τις πιο δυνατές περιπτώσεις γλυκοπωλείων που πετύχαμε στο διάβα μας. Το εκμέκ με το καϊμάκι είναι εθιστικό και το καζάν ντιπί του ένα όνειρο, παρασκευασμένο με κοτόπουλο και μαστιχωτό όσο πουθενά. Στον ίδιο δρόμο λίγο πιο χαμηλά, το μίνι ζαχαροπλαστείο Nazar Pastanesi ή NZR Profiterol (Feriköy, Kurtuluş Cd.182/B Şişli, T/+90-21.22.25.27.46) ειδικεύεται στο προφιτερόλ από το 1946, όταν το ίδρυσε ο Ρωμιός Χαράλαμπος Ντάδος. Παλιά, κλασική συνταγή, με πλούσια σος σοκολάτας, σουδάκια που παραμένουν τραγανά και νόστιμα και βελουδένια κρέμα στη γέμιση. Χωρίς να αλλάξουμε γειτονιά, πετύχαμε καταπληκτικά τουλουμπάκια ξεροψημένα και βουτηγμένα τόσο όσο στο σιρόπι, στο Purtat (Kurtuluş Cd. 152/a, Feriköy, Şişli, Τ/+90-21.22.25.90.62). Εκεί φτιάχνουν και ποικιλία από ωραία, μικρά σιροπιαστά που καταπίνονται σχεδόν αμάσητα. Σε έναν κάθετο δρόμο της κεντρικής οδού Κούρτουλους υπάρχει το Palmie (Feriköy, Baruthane Cd. 63/A, Şişli, Τ/+90-21.22.31.92.53), που λειτουργεί από το 1970 και βγάζει μικρά κεράσματα και κυρίως τσουρέκια αγαπητά στους Ρωμιούς, σοκολατένια αυγά και πασχαλινά κουνέλια. Λίγο πιο κάτω, το μικρό, γωνιακό παγωτατζίδικο Sinem Dondurma (Baruthane Caddesi 62/Α Kurtuluş, Τ/+90- 21.22.32.17.93) έχει πολύ νόστιμο παγωτό σοκολάτα, μαστίχα, καφέ, εξαιρετικό πράσινο φυστίκι και, φυσικά, γευστικότατο καϊμάκι. Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, στην ίδια αγορά συναντάμε και υποκατάστημα του Koska (Bozkurt, Kurtuluş Cd. 41/A, Şişli, Τ/+90-21.22.24.02.09), με τους ξακουστούς χαλβάδες του μπακάλη.

Το Palmie, ιδιαίτερα δημοφιλές ζαχαροπλαστείο ανάμεσα στην κοινότητα των Ρωμιών της Πόλης
Μοσχοβολιά από μαχλέπι και μαστίχα

Στο Sinem για ωραιότατο ντοντουρμά

Εκτός από καϊμάκι, έχουν και έξοχο πράσινο φυστίκι και σοκολάτα

Αυθεντικά πολίτικα τσουρέκια υπεροχής

Στο Savoy παραγγέλνουν τα τσουρέκια τους οι Ρωμιοί
Δεν μπορεί να μην πετύχεις Ρωμιούς στο Savoy. Έρχονται εδώ για μπισκότα για το τσάι, για μιλφέιγ και καφέ, και βέβαια για το παραδοσιακό τσουρέκι
Το ζαχαροπλαστείο λειτουργεί από το 1950

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣGran Caffe GambrinusΤα 10 γλυκά της Νάπολης που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις σε αυτή τη ζωήΑν είσαι Ρωμιός στην Πόλη, τσουρέκι ψωνίζεις από τα εξής: Baylan, Palmie, Savoy. Αυτές ήταν οι προτάσεις της ρωμαίικης κοινότητας, τις οποίες ξεψαχνίσαμε ένα απόγευμα μία προς μία, σε μια συγκριτική δοκιμή, ξεκινώντας με το τσουρέκι από παμπάλαια συνταγή που φτιάχνουν στο Baylan. Γεύση στακάτη, πυκνή και στιβαρή ψίχα, που με το μάσημα γινόταν κρεμώδης και γέμιζε το στόμα με αρώματα από κακουλέ, μαστίχα και βούτυρο. Του Palmie έχει ζουμερή και αφράτη ψίχα που λιώνει ωραία στο στόμα, και μεγάλα κριτσανιστά κομματάκια αληθινής μαστίχας, ενώ και του Savoy (Cihangir, Sıraselviler Cd. 91/A, Beyoğlu, Τ/+90-21.22.49.18.18) ξεχωρίζει για τα πολύ δυνατά αλλά φίνα αρώματα μαστίχας, είναι φουσκωτό και η ψίχα του πιο μαστιχωτή από τα άλλα. Αν έρθετε όμως στο Savoy, μην παραλείψετε να πάρετε και το ωραιότατο σου μπουρέι (τυρόπιτα με βραστά φύλλα) και κεράσματα για το τσάι. Αν καθίσετε εκεί, πιθανόν να ακούσετε και ελληνικά. Δοκιμάστε και το μιλφέιγ και τα σουδάκια. Είναι καλό σποτ και για ένα σπέσιαλ πρωινό.

 

Δύο θεσμικά, υπεραιωνόβια ζαχαροπλαστεία

Η στάση για σιροπιαστά στου Güllüoğlu κρίνεται απαραίτητη για κάθε foodie που επισκέπτεται την Πόλη
Πρωταγωνιστές στις βιτρίνες του Güllüoğlu είναι τα σιροπιαστά με πράσινο φυστίκι

Το κατάστημα Güllüoğlu (Kemankeş Karamustafa Paşa Mh. Kemankeş Cd. 67, Beyoğlu, T/+90-21.22.25.52.82), πίσω από το λιμάνι του Γαλατά, άνοιξε το 1949. Ωστόσο, η επιχείρηση είχε ξεκινήσει πολύ παλιότερα, το 1843, με έδρα το Γκαζιαντέπ στα σύνορα με τη Συρία και ο γενάρχης της έμαθε την τέχνη του μπακλαβά στο Χαλέπι και στη Δαμασκό. Στη σάλα με τα μαρμάρινα τραπέζια και τους πράσινους δερμάτινους καναπέδες, στο λουσάτο κατάστημα του Γαλατά που μένει ανοιχτό μέχρι τις δύο το πρωί (!) βασιλεύουν τα σιροπιαστά. Πρωταγωνιστές αυτά με γέμιση πράσινο φυστίκι εξαιρετικής ποιότητας, σε δεκάδες σχήματα και συνταγές: ρολάκια, σαραγλάκια, φωλιές, τρίγωνα, «μπόμπες», «κεφτεδάκια», «μύδια», και πάει λέγοντας. Θρυπτά, αρωματικά, με τη γεύση του φυστικιού να πλημμυρίζει από το στόμα μέχρι το μυαλό. Εξίσου διάσημος με τον Güllüoğlu είναι και ο Αli Muhiddin Haci Bekir (Hüseyinağa, İstiklal Cd. No:72, 34435 Beyoğlu, T/+90-21.22.44.28.04), αλλά αυτός για τα λουκούμια που παράγει από το 1777. Αν καθίσετε στα τραπεζάκια του συγκεκριμένου από τα πολλά υποκαταστήματα, σερβίρουν και σπέσιαλ τουρκικό καφέ καλοκαβουρδισμένο, που πηγαίνει ταμάμ με λουκούμι τριαντάφυλλο. Χαϊλάιτ τα συγκλονιστικά λουκούμια με γέμιση καϊμάκι, που κάνουν θραύση. Μιλάμε για λουκούμια-κομψοτεχνήματα τόσο αισθητικά όσο και γευστικά.

Αli Muhiddin Haci Bekir. Ένα καθίδρυμα με έτος ίδρυσης 1777!
Φρεσκοκομμένα λουκούμια, από τα ωραιότερα που δοκιμάσαμε στην Κωνσταντινούπολη
Το iconic λουκούμι της Πόλης, γεμιστό με καϊμάκι

Για καφέ και γλυκό μετά το προσκύνημα στο Πατριαρχείο

Τούρκικος καφές μερακλίδικος

Το cafe Naftalin στο Φανάρι έχει ως σλόγκαν: «καφές, γλυκό, γάτες»

Στο Φανάρι, λίγα μόλις βήματα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το γωνιακό καφέ-γλυκοπωλείο Naftalin (Balat mah. Yıldırım Cad. 27A Fener, Balat, T/+90-53.32.02.27.68) του Bülent Yilmaz έχει σαν σλόγκαν του «καφές, γλυκό, γάτες», σερβίρει καφέ σε μπρίκι με κάθε δυνατό τρόπο, όπως με μαστίχα και καρδάμωμο, κούρδικο με βανίλια, συριακό με έξτρα δυνατή γεύση και διπλό καβούρδισμα, και μαζί τσιζκέικ, ρεβανί ή μαλεμπί. Οι γάτες του μαγαζιού θα καθίσουν μαζί σας στο τραπέζι ή θα χουχουλιάζουν μπροστά από την αναμμένη ξυλόσομπα. Νωρίς το πρωί σερβίρει καυτό σαλέπι, ενώ μέχρι τις 12 και τσάι.

Στην ασιατική πλευρά πετύχαμε γλυκά διαμάντια

Η Αρμένισσα Nuela Kaplan με τις αρμένικες λιχουδιές της στο Gustus

Στο Cafer Erol που λειτουργεί από το 1807 οι σπεσιαλιτέ τους είναι τα λουκούμια, οι ακιντέδες και τα σοκολατάκια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣSemla: Τα αφράτα σουηδικά γλυκάκια και πού τα βρίσκουμε στην ΑθήναSemla: Τα αφράτα σουηδικά γλυκάκια και πού τα βρίσκουμε στην ΑθήναΣτο μικροσκοπικό Gustus (Caferağa Mah. Gürbüz Türk Sok. 36/A, Kadıköy, T/+90-21.63.48.88.44), η ιδιοκτήτρια, που μιλάει πολύ καλά ελληνικά, φτιάχνει καθημερινά μια ποικιλία από νόστιμα γλυκά και αλμυρά μεζεδάκια, κυριολεκτικά σπιτικά (τα φτιάχνει στο σπίτι της). Κάνει βασιλόπιτα σαν τσουρέκι, αφράτη αλλά και ψωμωμένη, τσουρέκι θαυμάσιο και μηλόπιτα ζουμερή. Σε αυτή την πλευρά της Πόλης βρίσκονται και άλλα ονομαστά ζαχαροπλαστεία, όπως το Cafer Erol (Osmanağa, Yasa Cd. 19, Kadıköy, T/+90-21.63.37.11.03), ένα παμπάλαιο ζαχαροπλαστείο του 1807. Σπεσιαλιτέ του οι ακιντέδες και τα σοκολατάκια σε  αναρίθμητες εκδοχές, τα λουκούμια και οι αμυγδαλόπαστες. Στα τραπεζάκια τους σερβίρουν καφέ, τσάι και μπόζα. Το ιστορικό Saray (Osmanağa, Bahariye Cd. 60,34710, Kadıköy, T/+90-21.63.37.55.89), μουχαλεμπτζίδικο από το 1935 (έχει και αλλού καταστήματα, μεταξύ των οποίων και ένα στην Ιστικλάλ στην ευρωπαϊκή πλευρά), είναι φημισμένο για το καϊμάκι του που παράγεται στη φάρμα τους, τη μεγαλύτερη στην Τουρκία για εκτροφή βουβαλιών. Δοκιμάστε ποικιλία από γλυκές κρέμες, όπως μαλεμπί με μαστίχα ή σύκο, στολισμένο ασουρέ, καζάν ντιμπί, ταβούκ κιοκσού, σουτλάτς (ρυζόγαλο φούρνου) κ.ά. Εξαιρετικό και το τσουρέκι τους.

Το ιστορικό Saray σερβίρει ποικιλία από γλυκές κρέμες, όπως μαλεμπί με μαστίχα ή σύκο, στολισμένο ασουρέ, καζάν ντιμπί, ταβούκ κιοκσού, σουτλάτς (ρυζόγαλο φούρνου) κ.ά.

Baylan: ιστορικό στέκι, και φημισμένο Kup Griye

Το ζαχαροπλαστείο Caferağa (Muvakkıthane Cd. No: 9/A, Kadıköy, T/+90-21.63.46.63.50) που άνοιξε σχεδόν ταυτόχρονα με την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Είναι κυρίως διάσημο, σχεδόν πανευρωπαϊκά, για το περίφημο Kup Griye, το έμβλημά του: δύο μπάλες από παγωτό βανίλια και καραμέλα, σος καραμέλας, καβουρδισμένα αμύγδαλα καραμελωμένα σε μέλι, πλούσια σαντιγί και τριμμένα πράσινα φυστίκια, όλα παρασκευασμένα στο εργαστήριό του. Δεν είναι τόσο η γεύση του που θα σε συναρπάσει όσο η αίσθηση κλασικού που γεύεσαι με κάθε του κουταλιά, η εναλλαγή υφών και γεύσεων τόσο διαφορετικών κι όμως τόσο ταιριαστών μεταξύ τους.

Tο Baylan άνοιξε το 1919.

Βaylan, το ζαχαροπλαστείο-θρύλος που ίδρυσε ένας Ηπειρώτης
O Γρηγόρης Σιστρίνι κρατώντας ένα Kup Griye.

Το ζαχαροπλαστείο-θεσμός της Πόλης γεννήθηκε το 2019 από τον Ηπειρώτη Φίλιππο Λένα που έφερε καινοτομίες μοναδικές για τα δεδομένα της εποχής. Ήταν ωστόσο ο μεγάλος γιος του Φίλιππου Λένα, Χάρης, που έκανε το Baylan κάτι μοναδικό στην Πόλη. Με σπουδές και εργασία σε φημισμένες σχολές ζαχαροπλαστικής της Ευρώπης έφερε στους Κωνσταντινουπολίτες ό,τι ακριβώς θα αγαπούσαν με πάθος: την καραμέλα και τις σος της, τις εξαίσιες σοκολάτες, τα κροκάν, τα μακαρόν, τα τζελάτι, τα τιραμισού και λίγο αργότερα, τους καφέδες εσπρέσο και καπουτσίνο, και τις σοκολατένιες τούρτες-καρδιές για την νεοφερμένη γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου. Εκτός από το Kup Griye αξίζει κανείς να δοκιμάσει την πάστα τρούφα, τα εξίσου διάσημα τσουρέκια, τα αμέτρητα σοκολατάκια φίνας παρασκευής και τα υπέροχα kurabiye, τις μικρές μπουκιές μπισκότου με τη θρυπτή σύσταση του κουραμπιέ και διάφορους ξηρούς καρπούς (με καρύδι και με φυστίκι κελυφωτό είναι τα κορυφαία).

Αρτοποιεία

Ζαχαροπλαστεία

Κρυμμένα διαμάντια

Εκτός Ελλάδας

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών