Μοναστηράκι. Θα πηγαίναμε στο παλιό παζάρι, θα ανεβαίναμε στα χωριά για να δούμε παλιές συνταγές, θα γευόμασταν απίθανα μπαχαρικά, τυριά θαμμένα μέσα στο χώμα από μια παράδοση δυο χιλιετιών, θα ζυμώναμε ψωμιά, θα γιορτάζαμε την Παναγία με καζανομαγειρέματα, θα πηγαίναμε στα τρικούβερτα γλέντια των γάμων, θα φτάναμε μέχρι το Ισκεντερούν και Γκαζιαντέπ για τους μπακλαβάδες και τα κεμπάπια. Ήταν ένα ταξίδι–όνειρο, ανυπομονούσα να έρθει η ώρα. Και μετά ήρθε ο μεγάλος σεισμός της Τουρκίας κι ύστερα από λίγες μέρες ένας δεύτερος. Ξύπνησα με την είδηση του χαμού, την πήρα τηλέφωνο και απαρηγόρητη η Φεϋρούζ μού είπε πως δεν έχει μείνει τίποτα από την πόλη της.
Ήταν ακόμα Μάρτιος όταν ονειρευόμασταν ένα ταξίδι στην πατρίδα της Φεϋρούζ–Ελένης, της μαγείρισσας που βρίσκεται πίσω από όλες τις συνταγές του λεβαντίνικου street food της Καρόρη, στο
|
|


Δυο μήνες μετά, η οικογένεια του Feyrouz, αποφάσισε να γιορτάσει τα ένατα γενέθλιά του street food καταστήματος του κέντρου με μια πράξη υποστήριξης, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους πληγέντες, πως τίποτα δεν έχει ξεχαστεί ούτε θα αφεθεί στη λήθη. Γι’ αυτό έστησε μια διαφορετική γιορτή, μια εκδήλωση μνήμης. Με αφορμή και τη λειτουργία του νέου Feyrouz στη Θεσσαλονίκη, επιδραστικοί μάγειρες της πόλης, εμπνευσμένοι από τις συνταγές της χαμένης πόλης, της πατρίδας Αντιόχειας, δημιουργούν στο κατάστημα της Αθήνας, στην οδό Καρόρη, δυο ξεχωριστά πιάτα κάθε μέρα, σε ένα ετερόκλητο μενού μιας εορταστικής εβδομάδας από τις 23- 29 Απριλίου.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή 23 Απριλίου, με ένα τραπέζι 45 ατόμων που έστησε στον πεζόδρομο της οδού Αγάθωνος, η οικογένεια του Feyrouz μαζί με τν Νίκη Αλεξιάδου από το project Eylo. Στο μεγάλο κυριακάτικο τραπέζι γνωστοί και φίλοι συναντήθηκαν με ξένους, φιλοξενούμενους, καλωσόρισαν ο ένας τον άλλο και τρωγόπιναν για ώρες συζητώντας τα μικρά αλλά σπουδαία περί φαγητού, άγνωστοι που βρήκαν τόσα να τους ενώσουν. Το φαγητό μαγείρεψε ο Γιώργος Γκάτσος από την Φάμπρικα του Ευφρόσυνου, στο Κουκάκι, μαζί με την Φεϋρούζ- Ελένη και το κρασί διάλεξε ο Πέρι Παναγιωτακόπουλος από το καλαματιανό Wine Kiosk. Eλιές σε ροδόξυδο Αντιόχειας, ταραμοσαλάτα, σέρβικη τυρόπιτα γκιμπανίτσα, ένα ορίτζιναλ ταμπουλέ, μουχαμάρα, μελιτζανοσαλάτα, εζμέ κολοκύθας, κούπες με πλιγούρι και σπανάκι αλλά και αρνί στη γάστρα με αρωματικό ρύζι Ανατολής, συνάντησαν τη Γαιδουριά του Στέφανου από την Ανάφη, τον Αλχημικό του Σκλάβου από την Κεφαλονιά και το Ξινόμαυρο του Τάτση από την Γουμένισσα, όλα κρασιά ήπιας παρέμβασης. Ήταν ένα γεύμα αξέχαστο, σε μια απροσδόκητη γωνία του κέντρου, που σαγήνεψε τους συνδαιτυμόνες με την απλότητα του.


Έτσι, κάθε μέρα μέχρι το Σάββατο 29 Απριλίου στήνεται στην κουζίνα τους μια διαφορετική γιορτή με σεφ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των γαστρονομικών εξελίξεων, αυτοί που φτιάχνουν τις μαγειρικές τάσεις, οι οποίοι φτιάχνουν και συνταγές με έμπνευση την Αντιόχεια. Μπαχάρια, ψωμιά, πίτες, ρύζια, όσπρια, τουρσιά και σάλτσες, ετοιμάζονται σε μικρά εδέσματα του χεριού, και ενώνουν διαφορετικές μαγειρικές κουλτούρες και ανθρώπους. Η Παλαιστίνη θα συναντήσει την Κωνσταντινούπολη, την Αλεξανδρέτα, την Κομοτηνή, την Κρήτη, τα Βαλκάνια θα αγκαλιάσουν τη Μεσόγειο.




Μαζί με το φαγητό θα είναι διαθέσιμο κρασί, η νέα τους μπίρα Fellaha σε συνεργασία με τη Strange Brew, παγωτό από το Django, καφές από την ομάδα Create του Στέφανου Δωματιώτη, ένα πεντανόστιμο πανετόνε του Αντώνη Σελέκου και πολλά ακόμα νόστιμα, ενώ κάθε μέρα θα παίζουν μουσικοί ζωντανά στο τρίστρατο.
Συμμετέχουν: Βασίλης Χαμάμ – Poster, Χλόη Χατζηβαρύτη – Chatzivariti winery, Αντώνης Περιστέρης – Strange Brew, Γιώργος Γκάτσος – Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου, Σωκράτης Μπεληγιάννης & Ρόη Αποίκου – Μαιτρ και Μαργαρίτα, Φώτης Φωτεινόγλου – Φίτα, Αντώνης Σελέκος – Antonis Selekos Conceptual Desserts, Κωνσταντίνος Καρακατσάνης – Django Gelato, Μανώλης Παπουτσάκης – Pharaoh, Δέκα τραπέζια, Χαρούπι, Γιάννης Λουκάκης – Μούργα, Συντροφή, Λουίζος Συμεωνίδης – Vanilla Gelateria, Line Athens, Στέφανος Δωματιώτης – Create Athens, Πέρι Παναγιωτακόπουλος – Winekiosk, Pharaoh.
Τα πιάτα σερβίρονται καθημερινά 14:00-17:00 σε περιορισμένο αριθμό μερίδων, οπότε για να εξασφαλίσετε τη δική σας, καλό θα είναι να βρεθείτε στην ουρά νωρίς.
Feyrouz, Καρόρη 23 & Αγάθωνος 1, Μοναστηράκι, Τ/213-03.18.060