Είναι όμορφα τα καλοκαίρια του Βασίλαινα στην πλατεία Μαδρίτης, μια νησίδα πράσινου πίσω από το Hilton, που, παρότι βρίσκεται καταμεσής της πόλης, κάπως καταφέρνει και την κλειδώνει απέξω. Ο Θανάσης Βασίλαινας, όμως, που κρατάει τα ηνία του ιστορικού εστιατορίου που πέρασε 90 και βάλε χρόνια στον Πειραιά πριν μετακομίσει μαζί με την σύγχρονη ελληνική κουζίνα του στην Αθήνα, αποφάσισε να ξαναβάλει λίγη θάλασσα στη συνταγή. Να το δέσει σε ένα ακόμη λιμάνι. Έτσι προέκυψε το κυκλαδίτικο «αδερφάκι», το οποίο θα σηκώσει αυλαία, αν όλα πάνε σύμφωνα με τα σχέδια, το Σαββατοκύριακο του Αγίου Πνεύματος στον πρώτο παράλληλο στο κεντρικό σοκάκι –εκεί που γίνονται όλα– της λιλιπούτειας Χώρας της Αντιπάρου.
Όλο το εστιατόριο, που έρχεται να πλουτίσει τη γευστική γκάμα του νησιού, θα είναι έξω, με τους χτιστούς καναπέδες του πλάι σε βουκαμβίλιες και μια μεγάλη ελιά. Στο εκεί μενού του Μανώλη Γαρνέλη (στην κουζίνα θα βρίσκεται ο sous-chef του Βασίλαινα, Βασίλης Παπαδόπουλος), η κατεύθυνση θα είναι πάντα θαλασσινή, με πιο comfort αποχρώσεις, με πρωταγωνιστές μεγάλα και μικρά ψάρια της εποχής, πολλά ζυμαρικά, από μακαρονάδες με μάγουλα, γιακάδες και πάει λέγοντας σε θαλασσινά γιουβέτσια και κάποιες επιλογές σε κρέας να συμπληρώνουν την πρόταση. Δίπλα σε μαγιάτικα, σκορπίνες και ό,τι άλλο θα βρίσκουν από τους προμηθευτές τους, θα συναντά κανείς κατσικάκι και μοσχίδες Νάξου. Η λίστα κρασιών θα δίνει έμφαση στους αμπελώνες των Κυκλάδων. Από τη Δευτέρα που μας έρχεται σταματούν τα μεσημέρια στην οδό Βρασίδα –θα ανοίγουν μόνο βράδυ– και η ομάδα μπαίνει στην τελική ευθεία για ένα καλοκαίρι σε δύο ταμπλό. Το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου άλλωστε δεν είναι μακριά.