ΕΞΟΔΟΣ

Ένα γαστρονομικό φεστιβάλ φέρνει αστέρια στη Σαντορίνη

Δοκιμάσαμε το μενού-σύμπραξη του τριάστερου Emmanuel Renaut και του διάστερου Φίλιππου Χρονόπουλου και κάναμε και μια στάση στο καινούργιο Βeefbar.

28.06.2023
Ένα γαστρονομικό φεστιβάλ φέρνει αστέρια στη Σαντορίνη

Είναι ομολογουμένως πολύ δυνατή εστιατορικά η Σαντορίνη. Πολυάριθμοι σεφ με διαφορετικές μαγειρικές φιλοσοφίες και στυλ αλλά και διεθνή brands βάζουν την πινελιά τους σε ένα πλούσιο γευστικό μωσαϊκό δίνοντας στην τουριστική επιχειρηματικότητα ένα έξτρα ατού. Οι φίλοι του καλού φαγητού έχουν ποικίλες αφορμές να ετοιμάσουν βαλίτσες για το ηφαιστειακό κυκλαδονήσι με το γοητευτικό ανάγλυφο, που έχει εστιάσει στον τουρισμό πολυτελείας και που τα τελευταία χρόνια είναι προικισμένο με ισχυρές γαστρονομικές παρουσίες. Στις οποίες κάποιες φορές προστίθενται και έξτρα εμφανίσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Φίλιππος Χρονόπουλος (αριστερά), o σεφ του Lauda Γιώργος Δόσπρας (στο κέντρο) και ο Emmanuel Renaut, που επιμελείται το μενού του εστιατορίου
Το μιλφέιγ με φράουλα που έγραψε το φινάλε

Πριν λίγο καιρό που βρέθηκα για δυο μέρες στην Οία, είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω στο Lauda το υψηλού επιπέδου ειδικό μενού που συνέθεσαν από κοινού ο τριάστερος Emmanuel Renaut, σεφ και ιδιοκτήτης του Flocons de Sel στη Μεζέβ, στις Γαλλικές Άλπεις, και ο Φίλιππος Χρονόπουλος, που έχει αποσπάσει δύο αστέρια Michelin στο εστιατόριο του παρισινού Palais Royal. Ωραίο ντουέτο οι δυο τους, καλοζυγισμένο το δείπνο με ωραίες πάσες. Ο δροσερός, ελαφρομαριναρισμένος τόνος, στραμένος προς τη Μεσόγειο με ντοματίνια, καρπούζι και νερό ντομάτας και ο εξαιρετικός αστακός με τα ραβιόλι, σάλτσα από καλαμπόκι και μια δεύτερη από λέμονγκρας, με τις δαγκάνες του τεμπούρα παραδίπλα, που ετοίμασε ο Έλληνας σεφ, όπως και το φινετσάτο άψογα ψημένο περιστέρι με μαραθόριζα, πίκλα μαραθόριζας αρωματισμένη με ιβίσκο και σάλτσα μυρωδικών του Γάλλου ομότεχνού του άξιζαν και με το παραπάνω την κατάβαση (έχει αρκετούτσικα σκαλιά) από το κεντρικό καλντερίμι της Οίας μέχρι τη ρομαντική βεράντα του εστιατορίου.

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον line up

Ο Αlex Dilling

O Dilling κέρδισε δύο αστέρια σχεδόν με το καλημέρα σας στο λονδρέζικο Hotel Cafe Royal

Ο Marcelo Ballardin

Ο σεφ του Pelagos Luca Piscazzi

Το γαστρονομικό φεστιβάλ του Andronis, φέρνει στο νησί, σε τρία εστιατόρια του ομίλου, κι άλλα σημαντικά ονόματα της διεθνούς σκηνής που ζωγραφίζουν στα πιάτα, καθένας με τον δικό του τρόπο. Ο αμέσως επόμενος καλεσμένος, στις13 και 14 Ιουλίου στο Lycabettus, είναι ο Alex Dilling, παλιότερα στο The Greenhouse και στο Hélène Darroze at The Connaught, ο οποίος στο εστιατόριο με το όνομά του στο λονδρέζικο Hotel Cafe Royal, κέρδισε δύο αστέρια με τη σύγχρονη γαλλική κουζίνα του σε χρόνο ρεκόρ, μόλις έξι μήνες μετά το άνοιγμά του. Στις 20 και 21 Ιουλίου ακολουθεί ο Marcelo Ballardin, ο Βραζιλιάνος με ιταλική καταγωγή, σεφ και ιδιοκτήτης του OAK στο Βέλγιο (1 αστέρι Michelin), ο οποίος μαγειρεύει με εποχιακά-τοπικά υλικά, ασιατικά μπαχαρικά και μεσογειακά μυρωδικά μπολιάζοντας τα πιάτα του και με στοιχεία του αμερικάνικου Νότου. Στις 26 και 27 Ιουλίου την κουζίνα του Lauda αναλαμβάνει ο Luca Piscazzi που μετά από το La Dame de Pic της Anne Sophie Pic, όπου κατάφερε να κερδίσει δύο αστέρια, ήρθε στην Ελλάδα, ανέλαβε το εστιατόριο Pelagos του Four Seasons στον Αστέρα Βουλιαγμένης και πρόσθεσε ένα αστέρι στο αθηναϊκό team των Michelin.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΈνα πολύ δυνατό γαστρονομικό καλοκαίρι στο κρητικό Daios CoveΈνα πολύ δυνατό γαστρονομικό καλοκαίρι στο κρητικό Daios Cove

Lewis Barker

Christophe Hay

Ο Αύγουστος ξεκινά με τον ταλαντούχο Lewis Barker. Ο 30χρονος Βρετανός σεφ που κατάφερε να κερδίσει αστέρι από το πρώτο του μόλις εξάμηνο στο εστιατόριο Sommer στη Σιγκαπούρη για τη φρέσκια ματιά του στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κουζίνα, θα βρίσκεται στις 3 και 4 του μήνα στο εστιατόριο Lycabettus. Τελευταίος καλεσμένος της φετινής διοργάνωσης θα είναι ο Christophe Hay, σεφ και ιδιοκτήτης του διάστερου Christophe Hay-Fleur de Loire, που φέρνει ένα δημιουργικό fine dining δεμένο με την κοιλάδα του Λίγηρα, στις 30 και 31 Αυγούστου, στο Throubi.

Το Beefbar πατάει Σαντορίνη

Μετά το Four Seasons του Αστέρα Βουλιαγμένης και τη Μύκονο, Beefbar απέκτησε και η Οία. Το κοσμοπολίτικο εστιατόριο και μπαρ, δημιούργημα του Ιταλού Riccardo Giraudi, το οποίο ξεκίνησε από το Μόντε Κάρλο για να απλωθεί στη συνέχεια σε διάφορα σημεία του πλανήτη, από το Σάο Πάολο μέχρι τη Ντόχα, κι από τη Μάλτα μέχρι το Χονγκ Κονγκ, φέτος κάρφωσε το σημαιάκι του και στο Andronis Arcadia. Τις μέρες που βρέθηκα στο νησί είχε μόλις ανοίξει, πρόλαβα όμως να πιω ένα Negroni, να δοκιμάσω τα μπεργκεράκια και τα τραγανά τάκος αστακού με σάλτσα satay –λίγο Μεξικό και λίγη Ινδονησία– με το δάσος από καλαμένια φωτιστικά για φόντο και να ρίξω μια ματιά στο μενού του Γιώργου Κυρτσαλλίδη, το οποίο ανθολογεί χαρακτηρικά πιάτα του Beefbar και πληθώρα κοπών και κρεάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών