ΕΞΟΔΟΣ

Ένα πολύ δυνατό γαστρονομικό καλοκαίρι στο κρητικό Daios Cove

Με καλεσμένους τον Alex Atala, τον Romain Meder και άλλα ηχηρά ονόματα της διεθνούς και εγχώριας σκηνής, το κρητικό ξενοδοχείο μας επιφυλάσσει ένα συναρπαστικό σερί.  

30.05.2022
Φωτογραφία: Maki Manoukian
Ένα πολύ δυνατό γαστρονομικό καλοκαίρι στο κρητικό Daios Cove
Ocean, εστιατόριο, Κρήτη
To εστιατόριο Ocean του Daios Cove

Το Daios Cove στο Βαθύ Αγίου Νικολάου μας έχει συνηθίσει σε ιδιαίτερες γαστρονομικές συναντήσεις κι αυτό το καλοκαίρι δεν αποτελεί εξαίρεση. Με τα Culinary Journeys του, για τέσσερις μήνες δίνει την ευκαιρία στους λάτρεις της υψηλής γαστρονομίας να γευτούν την κουζίνα σπουδαίων σεφ από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, που δείχνουν το δρόμο για τα επόμενα βήματα του πολιτισμού της γεύσης, αλλά και μερικών από τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους της ελληνικής σκηνής, η οποία αναπτύσσεται, συντονισμένη με τις διεθνείς εξελίξεις, με βήμα γοργό. Πάμε να δούμε έναν-έναν τους καλεσμένους που θα μαγειρέψουν στο εστιατόριο Ocean του πεντάστερου ξενοδοχειακού συγκροτήμης της Κρήτης:

 

Αmaury Bouhours και Alex Atala τον Ιούνιο

σεφ
O Αmaury Bouhours / φωτογραφία: Sadik

σεφ, Βραζιλία
O Alex Atala / φωτογραφία: Marcus Steinmeyer

Όταν ο Alain Ducasse αποφάσισε να δώσει τα ηνία της κουζίνας του Le Meurice στον 33χρονο Αmaury Bouhours, ο οποίος ανοίγει το γαστρονομικό σερί του Daios Cove στις 5 Ιουνίου, αυτό που ήθελε ήταν να δώσει το βήμα στη νέα γενιά. Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε αυτή του την επιλογή: στο διάστερο γαλλικό εστιατόριο ο νεαρός σεφ εντυπωσιάζει με μια νεωτεριστική προσέγγιση που ακολουθεί τις εποχές, βασίζεται σχεδόν απόλυτα στην τοπική παραγωγή και στοχεύει στη μηδενική σπατάλη (zero waste). Ο επόμενος –ομολογουμένως πολυαναμενόμενος– καλεσμένος, που θα δώσει το «παρών» στις 28 και 29 του ίδιου μήνα, έχει στραμμένα τα φώτα πάνω του για παραπάνω από δύο δεκαετίες. Πρόκειται για τον εξαιρετικά επιδραστικό Alex Atala, τον πρώτο Βραζιλιάνο σεφ που απέσπασε δύο αστέρια Michelin, ο οποίος εκτός από τα βραβευμένα D.O.M. και Dalva e Dito και το εστιατόριο Bio, στόχος του οποίου είναι να χρησιμοποιεί το 100% κάθε υλικού που χρησιμοποιεί στην κουζίνα του, έχει ιδρύσει το Ινστιτούτου ATÁ, στο οποίο έχει συγκεντρώσει μια διεπιστημονική ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με το φαγητό, τη μαγειρική, την παραγωγή και τη φύση. Μια που το Σάο Πάολο πέφτει κομμάτι μακριά, είναι μια σπάνια ευκαιρία να γνωρίσει κανείς την πρωτοποριακή κουζίνα του διεθνούς βεληνεκούς σεφ, που έκανε μεγάλη αίσθηση αντλώντας στοιχεία από την βραζιλιάνικη παράδοση και τα τοπικά υλικά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαραθιά: Στην Τήνο συμβαίνουν γαστρονομικά πράματα και θάματαΜαραθιά: Στην Τήνο συμβαίνουν γαστρονομικά πράματα και θάματα

 

Romain Meder και Karime López  τον Ιούλιο

σεφ
Ο Romain Meder / φωτογραφία: Philippe Vaurès Santamaria

σεφ
H Κarime López / φωτογραφία: Gabriele Stabile

Στις 8 Ιουλίου έρχεται ένας ακόμη Γάλλος σεφ με σημαντική πορεία, ο Romain Meder, συνδεδεμένος επί πολλά χρόνια με τον Αlain Ducasse. Ήταν ο executive chef του εστιατορίου Alain Ducasse στο Plaza Athénée στο Παρίσι, όταν απέσπασε, το 2016, τρία αστέρια Michelin, αποτυπώνοντας εξαιρετικά την ιδιαίτερη προσέγγιση της «naturalité» του μεγάλου Γάλλου σεφ, της κουζίνας της «φυσικότητας», που αξιοποιεί ό,τι παρέχει η γη, στην πιο ατόφια εκδοχή του. Πλέον ο Medier έχει αναλάβει executive chef του Domaine de Primard,, προχωρώντας με μια κουζίνα με οικολογικές αρχές, που στηρίζεται στα λαχανικά και τα βότανα. Όσοι τώρα βρεθούν στο Daios Cove στις 21 και στις 22 Ιουλίου, θα έχουν την ευκαιρία για ένα γαστρονομικό τετ α τετ με μια σεφ… χωρίς σύνορα. Ο λόγος για την Κarime López, που πέρασε από τα περίφημα Can Fabes και Mugaritz και συνέχισε σε σημαντικά εστιατόρια στο Μεξικό, στο Περού και στην Ιαπωνία, για να αναλάβει πρόσφατα τη θέση του executive chef με τον σύζυγό της Kondo ‘Taka’ Takahiko στην Gucci Osteria στη Φλωρεντία. Και με μια παιχνιδιάρικη «ποιητική» κουζίνα, βασισμένη στα τοπικά υλικά και τις εμπειρίες της σε διάφορες γωνιές της γης, να γίνει η πρώτη Μεξικανή σεφ που επιβραβεύτηκε για τη δουλειά της με αστέρι Michelin.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟ Βασίλαινας ετοιμάζεται να δέσει στην ΑντίπαροΟ Βασίλαινας ετοιμάζεται να δέσει στην Αντίπαρο

Γκίκας Ξενάκης και Παύλος Κυριάκης τον Αύγουστο

σεφ
Ο Γκίκας Ξενάκης

σεφ
Ο Παύλος Κυριάκης

Τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού η σκυτάλη περνάει σε ελληνικά χέρια. Στις 10 και 11 Αυγούστου  στην Κρήτη κατεβαίνει ο Γκίκας Ξενάκης, ένας πολύ αξιόλογος σεφ, που εξελίσσει την ελληνική μαγειρική παράδοση με το ξεχωριστό του στιλ. Από το 2012 που ανέλαβε την κουζίνα του αθηναϊκού εστιατορίου Aleria δουλεύει μεθοδικά, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους παρακολουθούν τη μαγειρική του πορεία να χαρούν πολλά φινετσάτα, εξαιρετικά ενδιαφέροντα πιάτα. Στις 18 και 19 Αυγούστου αναλαμβάνει ο Παύλος Κυριάκης, από τα πιο μεγάλα ταλέντα της γενιάς του, που έχοντας δουλέψει δίπλα σε κορυφαία ονόματα της μαγειρικής σκηνής της Ελλάδας και του εξωτερικού, ξεχώρισε ως επικεφαλής της δημιουργικής ομάδας του Andronis Exclusive στη Σαντορίνη και τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει μια εξαιρετικά υψηλού επιπέδου πρόταση, δημιουργικά και τεχνικά, που χαρίζει γευστικές συγκινήσεις στο επίσης αθηναϊκό εστιατόριο The Zillers.

 

Σπύρος Πεδιαδιτάκης τον Σεπτέμβριο

ζαχαροπλαστική, γλυκό, ζαχαροπλάστης
Ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης δημιουργεί πολύ ιδιαίτερα, φινετσάτα επιδόρπια

Ο ταλαντούχος ζαχαροπλάστης θα παρουσιάσει ένα γλυκό μενού 8 σταδίων / φωτογραφία: Νίκος Παλιόπουλος

Τη σειρά Culinary Journeys του Daios Cove για τη φετινή σεζόν κλείνει στις αρχές του φθινοπώρου ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης, που έχει κι εκείνος εκπαιδευτεί σε κορυφαία διάστερα και διάστερα διεθνή εστιατόρια. Ο πολύ δημιουργικός ζαχαροπλάστης που κέρδισε τις εντυπώσεις με τη δουλειά του στην Σπονδή κι έχοντας πλέον στο ενεργητικό του και το The Notebook, ένα πολύ κατατοπιστικό βιβλίο για όσους θέλουν να προσεγγίσουν με έναν διαφορετικό τρόπο τα εστιατορικά επιδόρπια, πλέον εργάζεται στο μπουτίκ ζαχαροπλαστείο Οurse, στην Γλυφάδα, βλέποντας με τη δική του, σύγχρονη ματιά κλασικά γαλλικά γλυκά και παίζοντας (και) με τις ελληνικές πρώτες ύλες. Θα ενορχηστρώσει δύο ιδιαίτερες βραδιές, στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, που θα ξετυλίγουν πολλές διαφορετικές αποχρώσεις του γλυκού − γλυκά με αλκόολ, γλυκά φρέσκα, με οξύτητες, γλυκάλμυρα, γλυκόπικρα…

Daios Cove Luxury Resort and Villas,  Άγιος Νικόλαος, Κρήτη, Τ/28410-62.600  

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT