ΕΞΟΔΟΣ

Ένα νόστιμο 24ωρο γύρω απ’ την πλατεία Δεξαμενής

Για ψώνια, φαγητό και ποτό στο πιο όμορφο κομμάτι του Κολωνακίου.

18.03.2022| Updated: 15.05.2023
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστρατή
Ένα νόστιμο 24ωρο γύρω απ’ την πλατεία Δεξαμενής

Στη λαϊκή της Ξενοκράτους

Η λαϊκή της Ξενοκράτους λειτουργεί κάθε Παρασκευή από τις 6 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Εκεί βρίσκουμε πολύ ιδιαίτερα προϊόντα που δεν συναντάμε εύκολα σε άλλες λαϊκές. Αρκετοί από τους  πάγκοι ανήκουν σε καλλιεργητές κι έτσι όχι μόνο έχουμε την ευκαιρία να προμηθευτούμε προϊόντα χωρίς μεσάζοντες, αλλά και να μάθουμε γι’ αυτά (πού παράγονται, πώς τα χειριζόμαστε, πώς τα μαγειρεύουμε, με τι ταιριάζουν κ.λπ.) από τους ίδιους τους ανθρώπους που τα παράγουν. Ένας από τους αγαπημένους μου πάγκους είναι αυτός του Παναγιώτη Μπάκου ο οποίος πουλάει από μανιτάρια σιτάκε και βασιλομανίταρα μέχρι μανιτάρια lions, πλευρώτους και πορτομπέλο – όλα καλλιεργούνται στην Αρκαδία, στις εγκαταστάσεις της οικογενειακής επιχείρησης. Πιο κάτω, στον πάγκο του Γιώργου Σιδέρη και του γιου του βρίσκουμε από φύλλα μουστάρδας και πολύχρωμα καρότα σε διάφορα χρώματα, μέχρι φρεσκότατα κέιλ, φρεσκοκομμένη βαλεριάνα και τραγανά λαχανάκια Βρυξελλών. Απαραίτητη πάντα και μία στάση στον πάγκο με τα κρητικά προϊόντα, για ελιές, σπιτικά τουρσιά και γιαχνερά, που είναι έτοιμα ματσάκια μυρωδικών ιδανικά για γιαχνί και μαγειρευτά φαγητά. Μ.Π.

Ξενοκράτους, κάθε Παρασκευή 6:00-16:00

 

Λυκαβηττός: Στον φούρνο για πρωινό

 

Ψηλά, στις «εξοχές» του Κολωνακίου βρίσκεται ο φούρνος Λυκαβηττός, που κάνει εδώ και 35 χρόνια τους φίλους της γλουτένης να παίρνουν τις ανηφόρες για τις λιχουδιές του. Τα δύο πιο γνωστά του προϊόντα, εκείνα που έχτισαν τη φήμη του ως φούρνου «από τους καλούς» πολύ πριν το είδος αρχίσει να γνωρίζει άνθιση στην Αθήνα, είναι η σπάνια άζυμη λαγάνα (διαθέσιμη όλο τον χρόνο) και τα γερμανικού στυλ ψωμιά του – μαύρα, βαριά και ποιοτικά. Δεν είναι μόνο αυτά. Στα ράφια του βρίσκουμε καμιά εικοσαριά ψωμιά διαφορετικών ειδών, όπως το ξινούτσικο μετσοβίτικο, εκείνο με το φουντούκι και τον κουρκουμά, αλλά και ψωμιά ειδικής διατροφής, όπως χωρίς γλουτένη. Εκεί που μπορεί να τρελαθείς, πάντως, αν μπεις στο φούρνο με λιγούρες, είναι μπροστά στις υπόλοιπες γλυκές και αλμυρές νοστιμιές τους. Αμυγδαλωτά, μάφιν, ταχινοπιτάκια, λεμονάτα ρολάκια, danish, κουλουράκια – όλα χειροποίητα. Είμαστε φανατικοί της χωριάτικης τυρόπιτάς τους με το χοντρό, σούπερ τραγανό φύλλο. Γ.Π.

Δεινοκράτους 59, Τ/ 210-72.11.348, Δευτέρα-Παρασκευή: 7:15-20:00 & Σάββατο: 7:15-17:00.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟ Ρεμούνδος είναι ο παλιότερος φούρνος της ΚυψέληςΟ Ρεμούνδος είναι ο παλιότερος φούρνος της Κυψέλης

Μεζέδες στη λιακάδα, στη Δεξαμενή

Ένα από τα πιο παλιά καφενεία της Αθήνας σε μία από τις πιο όμορφες πλατείες της. Λειτουργεί από το 1905 μέχρι σήμερα, με μια μικρή παύση τεσσάρων ετών. Εκεί σύχναζε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης – υπάρχει φωτογραφία σε έναν τοίχο του μαγαζιού που το αποδεικνύει. Τη διεύθυνση έχει αναλάβει από το 2012 ο Νεκτάριος Νικολόπουλος. Στη Δεξαμενή, που λειτουργεί όλη την ημέρα τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά τον χειμώνα κλείνει στις 6 το απόγευμα γιατί έχει τραπεζάκια μόνο έξω, πηγαίνουμε για μεζέδες και μπιρίτσα, ειδικά όταν έχει ωραία μέρα. Μας αρέσει πολύ το ψητό χαλούμι, ο κρητικός ντάκος, οι πατάτες με αυγά και τα μπιφτεκάκια. Στο τέλος παίρνουμε πάντα χαλβά σιμιγδαλένιο με παγωτό και συνεχίζουμε την βόλτα μας στα μαγαζιά του Κολωνακίου. Το καλοκαίρι μετά τη Δεξαμενή πάμε στο θερινό σινεμά που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Μ.Π.  

Πλατεία Δεξαμενής, Τ/210-72.24.609. Καθημερινά, τους χειμερινούς μήνες 10:00-18:00 και τους καλοκαιρινούς 10:00-2:00. Κόστος: 15-20 ευρώ/άτομο.

 

Φιλίππου: Μαγειρευτά από το 1923

 

Σύντομα θα τα εκατοστήσει ο Φιλίππου. Σταθερή αξία, το μαγειρείο με τα κολλαριστά λευκά τραπεζομάντηλα λειτουργεί από το 1923 στο ίδιο σημείο στο Κολωνάκι και προσφέρει ζεστή ατμόσφαιρα, παλιά αστική ευγένεια και τα γνωστά πιάτα που έφτιαχνε η μανούλα. Οι γεύσεις είναι απλές, καθαρές και η φροντίδα έκδηλη σε κάθε πιάτο- ήδη από την ντοματοσαλάτα που φτάνει στο τραπέζι με τις ντομάτες και τα αγγουράκια παραταγμένα ξεχωριστά, ραντισμένα με καλό ελαιόλαδο. Χαζεύοντας στους τοίχους τις παλιές φωτογραφίες, από τότε που ο Φιλίππου ήταν κρασοπουλειό με βαρέλια και χώμα κάτω, μπορεί κανείς να παραγγείλει, ανάλογα με την εποχή, από φασολάκια και παστίτσιο μέχρι γίγαντες και λεμονάτο στον φούρνο. Γ.Π.

Ξενοκράτους 19, Τ/ 210-72.16.390. Δευτέρα-Παρασκευή 12:30-17:00 & 19:30-00:00, Σάββατο: 12:30-17:00, Κυριακή κλειστά. Κόστος: 15-20 ευρώ/άτομο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠοια είναι η σεφ Άλεξ Βασιλάτου που έχει ντοκτορά στα μακαρόνια;Ποια είναι η σεφ Άλεξ Βασιλάτου που έχει ντοκτορά στα μακαρόνια;

Jazz in Jazz: Ουίσκι και συμπάθεια

Το μαγαζί άνοιξε το 1978, πριν από 44 χρόνια, στην Κρήτη. Ο Κώστας Σπανός ήταν ναυτικός και έκανε πολλά ταξίδια στην Αμερική. Εκεί, στη Νέα Ορλεάνη, προωτοάκουσε τζαζ μουσική, την ερωτεύτηκε κι έτσι αποφάσισε να ανοίξει το Jazz in Jazz. To 1994 μετέφερε το μπαρ στο Κολωνάκι όπου εσκεμμένα επέλεξε ένα κρυφό στενάκι για να χρειάζεται να ψάξει κάποιος για να το βρει. Ο Βαγγέλης Σπανός, ο ανιψιός του, σχεδόν μεγάλωσε εδώ μέσα. Από πιτσιρικάς βοηθούσε τον θείο του στο μαγαζί κι όταν εκείνος κάποια στιγμή του πρότεινε να το αναλάβει, δέχτηκε με χαρά. Τα τελευταία 12 χρόνια το τρέχει αυτός με μεγάλη επιτυχία, συνεχίζοντας την παράδοση. Στο Jazz in Jazz παίζει σχεδόν αποκλειστικά τζαζ μουσική, σπανιότερα θα ακούσεις και μπλουζ και κλασική, ενώ κάποιες ιδιαίτερες βραδιές βάζουν και γραμμόφωνο. Η ποικιλία τους σε ουίσκι είναι εντυπωσιακή. Στην κάβα τους βρίσκουμε γύρω στις 150 ετικέτες από όλον τον κόσμο. Εκτός από τη Σκοτία και την Ιρλανδία φέρνουν ουίσκι από την Ελβετία, τη Σουηδία, ακόμη και από την Ταιβάν και την Ινδία. Το μπαρ ανοίγει μετά τις 7 το απόγευμα και σχεδόν κάθε μέρα γεμίζει με κόσμο κάθε ηλικίας – θα δεις θαμώνες από 18 έως 85 χρονών, αλλά και τουρίστες που έχουν διαβάσει για αυτό σε κάποιον ψαγμένο οδηγό. Είναι ένα από τα αγαπημένα μας μπαρ στο Κολωνάκι και μάλλον σε όλη την Αθήνα.  Μ.Π. 

Δεινοκράτους 4, Τ/ 210-72.25.246. Καθημερινά 19:00-3:00.

 

56

Ανεβαίνοντας τα σκαλάκια της Πλουτάρχου θα το δεις στα δεξιά, χωμένο στο ημιυπόγειο μιας πολυκατοικίας. Στα στρογγυλά τραπεζάκια και τα booth με τη δερμάτινη επένδυση τα πίνουν θαμώνες κάθε λογής, αλλά αν θέλεις, η ατμόσφαιρα βοηθάει να φανταστείς πως περιβάλλεσαι από γκάνγκστερς σε ασπρόμαυρη ταινία. Ακούμπησε στην άκρη του μπαρ -είναι επενδυμένη με δερμάτινο μαξιλαράκι όπως συμβαίνει σε κάθε τέτοιο «ίδρυμα» που σέβεται τον εαυτό του- και άσε τον κύριο Παναγιώτη να σε βοηθήσει με την επιλογή του ουίσκι. Με καπνό ή άκαπνο; Αρωματικό, γλυκό, βαρύ; Στη μεγάλη συλλογή του διαθέτει δυσεύρετα malt (αρκετά από μικρά αποστακτήρια), σκοτσέζικα, ιρλανδικά και ιαπωνικά, καθώς και bourbons. Μεζούρες δεν υπάρχουν εδώ. Σερβίρουν με το μάτι. Και το μάτι είναι γενναιόδωρο. Γ.Π.

Πλουτάρχου 56, Κολωνάκι, Τ/210-72.31.424​, Καθημερινά: 20:00-03:00.

 

L’ Abreuvoir

Σε ελάχιστα μέρη παρουσιάζουν ακόμα το φαγητό σε ασημένιες καμπανούλες, όπως στο Abreuvoir. Ορισμός του κλασικού, το γαλλικό ρεστοράν που βρίσκεται στην ίδια θέση από το 1965 σερβίρει με όλες τις γοητευτικές ιεροτελεστίες του παρελθόντος φαγητό διαχρονικά λαχταριστό. Η σάλα έχει φυσικά τη χάρη της αλλά, όταν ο καιρός ανοίγει, το πράσινο πλάτωμα με τις φερ φορζέ ακριβώς απέναντι γίνεται το ιδανικό σκηνικό για old school ρομαντζάδες. Τρώμε τις ωραιότερες τηγανητές πατάτες της πόλης με φιλέτο au poivre ή κολασμένο ταρτάρ. Στη λίστα κρασιών φιγουράρουν εκατοντάδες ενδιαφέρουσες ετικέτες, οι περισσότερες από τις οποίες απευθύνονται σε πορτοφόλια με μπόλικες αντοχές. Απαραιτήτως σουφλέ σοκολάτας για κλείσιμο. Γ.Π.

Ξενοκράτους 51, Κολωνάκι, Τ/210-72.29.106. Δευτέρα- Σάββατο 14:00-00.30. Κυριακή 13:00-00:00. Κόστος: 65-80 ευρώ/άτομο. (Λόγω ανακαίνισης το εστιατόριο θα λειτουργήσει ξανά από τις 1/4).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒράδυ στο Χαλάνδρι: 9 στάσεις για κοκτέιλ, bar food και craft μπίρεςΒράδυ στο Χαλάνδρι: 9 στάσεις για κοκτέιλ, bar food και craft μπίρες

Για ψώνια, φαγητό και ποτό στο πιο όμορφο κομμάτι του Κολωνακίου.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών