ΕΞΟΔΟΣ

Πού τρώνε οι ντόπιοι στη Μύκονο; 4 ταβέρνες και καφενέδες με απλό, νόστιμο και τίμιο φαγητό

Σε αυτά τα μαγαζιά, άλλα στη Χώρα, άλλα εκτός, τρως τίμια και ωραία. Ψαράκια και καλαμάρια τηγανητά, καλομαγειρεμένα λαδερά, κεφτεδάκια κι όχι μόνο.

11.08.2023| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος
Πού τρώνε οι ντόπιοι στη Μύκονο; 4 ταβέρνες και καφενέδες με απλό, νόστιμο και τίμιο φαγητό

Στη Μύκονο με τα εκατοντάδες δημιουργικά εστιατόρια, η εύρεση ενός απλού φαγάδικου, με τη μορφή παραδοσιακής ταβέρνας, ψησταριάς, ουζερί, καφενείου ή έστω κλασικού εστιατόριου μοιάζει σαν να ψάχνεις ψύλλους στ’ άχυρα. Ωστόσο αν και λίγες, υπάρχουν και αυτές οι επιλογές, οι οποίες είναι μάλιστα και πολύ καλές.

Το Μαερειό

Στο μικροσκοπικό ταβερνάκι της οικογένειας Μονογιού, θα δοκιμάσουμε μεταξύ άλλων και αυθεντικά πιάτα μυκονιάτικα. Πέντε-έξι τραπεζάκια έχει όλα κι όλα, σε μια κυκλαδίτικη βεράντα σε ένα σοκάκι της Χώρας. Φτιάχνουν μόστρα με κοπανιστή, ωραίο φρικασέ, ντοματοκεφτέδες, σαλιγκάρια κοκκινιστά, ρύζι με πεταλίδες και καβουράκια, παπουτσάκια, κεφτεδάκια ή ό,τι άλλο έχει ετοιμάσει ο μάγειρας. Ο μουσακάς τους είναι γλύκισμα. Εκεί θα συναντήσετε ντόπιους, ψαγμένους επισκέπτες της Μυκόνου, παλιές καραβάνες και εργαζόμενους στο νησί.

Ν. Καλόγερα 16, Χώρα, Μύκονος, Τ/22890-28.825

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠάρος: Όλα τα στέκια που πρέπει να ξέρει ένας foodieΠάρος: Όλα τα στέκια που πρέπει να ξέρει ένας foodie

Καφενείο του Μπακόγια

Υπάρχει ακόμα αυθεντικός καφενές στη Μύκονο, όσο παράταιρος κι αν μοιάζει. Στο μικρό μαγαζί, τρυπωμένο ανάμεσα σε λουσάτες υπερπαραγωγές στον Γιαλό της Χώρας, θα ανακαλύψετε την απόχρωση που έχει το couleur local της Μυκόνου. Αυτό το ουζερί-καφενές είναι αγαπημένο στέκι των ντόπιων, που έρχονται εδώ για να φλυαρήσουν εφ’ όλης της ύλης. Παραγγείλτε το ουζάκι σας και δοκιμάστε μεζέδες όπως ψητό μυκονιάτικο λουκάνικο, μόστρα με κοπανιστή, ομελέτες φουσκωτές, ψαράκια και καλαμάρια τηγανητά, ολόφρεσκα, απευθείας από τα δίχτυα. Η λίγη αυθεντική Μύκονος που έχει απομείνει βρίσκεται σε overdose μέσα σε αυτόν τον παλιό καφενέ.

Ακτή Καμπάνη (Γιαλός), Χώρα, Μύκονος, Τ/22890-23.552

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚεφτέδες χοιροσφαΐσιοι: Η Μύκονος σε μια μπουκιάΚεφτέδες χοιροσφαΐσιοι: Η Μύκονος σε μια μπουκιά

Kiki’s 

Σαν ψέμα είναι αυτή η πάναπλη ταβερνούλα μέσα στο φανταχτερό τοπίο της Μυκόνου. Κατάμονη και με θέα το απέραντο γαλάζιο, κρεμασμένη επάνω από την υπέροχη παραλία του Αγίου Σώστη, μια από τις λίγες που απομένουν στο νησί χωρίς ξαπλώστρες και μουσική στη διαπασών. Εδώ και πολλά χρόνια παίζεται εκεί το ίδιο σενάριο σε λούπα. Περιμένεις στην ουρά καμιά ώρα πίνοντας κερασμένο δροσερό ροζέ κρασάκι. Κρατήσεις δεν κάνουν, ούτε και διακρίσεις, θα περιμένεις στη σειρά είτε είσαι η Μπιγιονσέ είτε η Νικολέτα. Κι όταν πια έρθει η σειρά σου σε φωνάζουν για να κάτσεις σε ένα από τα πολυπόθητα τραπέζια κάτω από την παχιά σκιά της πέργκολας. Το μενού είναι μικρό και στάνταρ και σε σερβίρουν αμέσως. Διαλέγεις χοιρινή, ψάρι, καλαμάρι ή γαρίδες στα κάρβουνα συνοδευμένα με πατάτες οφτές και από τον μπουφέ μια ωραία ποικιλία από σαλάτες και αλοιφές.

Παραλία Άγιος Σώστης, Μύκονος

 

Ό,τι απόμεινε

Ταβερνάκι με τα όλα του, περιποιημένο και φημισμένο για τα ελληνικά πιάτα και τα έξοχα ψητά του. Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, χρωματιστό, νοικοκυρεμένο, και λειτουργεί από το 1983. Σπεσιαλιτέ του το φοβερό γουρουνόπουλο στη σούβλα με την τραγανή του πέτσα και το τρυφερό ψαχνό, τα ζουμερά παϊδάκια και τα παραδοσιακά λαδερά όπως μελιτζάνες ιμάμ. Ωραία μεζεδάκια η κασερόπιτα, η κοτοσαλάτα, τα μοσχομυρωδάτα κεφτεδάκια. Θα το συναντήσετε επιστρέφοντας στη Χώρα από τις βορειοανατολικές παραλίες του νησιού.

Άνω Μερά, Μύκονος, Τ/22890-71.534

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Μύκονος

Νησιά Αιγαίου

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών