ΕΞΟΔΟΣ

Τα καλοκαίρια του Πέσκια στο JackieO’ Beach Club στη Μύκονο

Πώς νιώθει που το μενού του περνάει από την «έγκριση» του Γκωτιέ, ποιος ο νέος ρόλος του Δημοσθένη Μπαλόπουλου και τι παραγγέλνουμε όσο διαρκεί το drag queen show;

05.08.2022
JackieO’ Beach Club στη Μύκονο

Έχουμε καθίσει από τις 7 σε ένα από τα μπροστινά τραπεζάκια του beach club με θέα στον κόλπο του Σούπερ Παραντάις και πίνουμε ελαφριά κοκτέιλ. Η εξέδρα που είναι έτοιμη, στημένη για το drag show βρίσκεται στην άκρη του μπαρ, μπροστά στην πισίνα και με πλάτη τη θάλασσα. Στις 8 πέφτει το theme song της 20th Century Fox, και τότε εμφανίζονται κάτι υπέροχα κορίτσια εκκεντρικά ντυμένα και βαμμένα με αψεγάδιαστη υπερβολή, εντυπωσιακά με τις πελώριες περούκες τους, αληθινές θεατρικές περσόνες με φανταχτερά κοστούμια που στραφταλίζουν στο φως των χρωματιστών προβολέων. Η περφόρμανς αρχίζει, τα ηχεία τραντάζονται από τη δυνατή μουσική, οι ψεύτικες βλεφαρίδες φτερουγίζουν, χειροκροτήματα, σέξι κουνήματα, τραγούδια, χοροί, χαμός. Ένα από τα θρυλικά drag shows του αειθαλούς beach club JackieO’ έχεις μόλις ξεκινήσει κι εμείς έχουμε παραγγείλει κοκτέιλ και ένα καρβέλι ψωμί ζυμωμένο on the spot μαζί με μια ποικιλία από αλοιφές που σερβίρονται σε βαζάκια: μουχαμάρα σούπερ μυρωδάτη, τυροκαυτερή με γλυκό βύσσινο, πιάζ με γουασάμπι, μπαμπαγκανούς από τα ωραιότερα που έχω δοκιμάσει. Αυτά για προθέρμανση. Το σόου στο μεταξύ μάς έχει ξεσηκώσει, είναι πολύχρωμο και με φόντο το ηλιοβασίλεμα.

JackieO’ Beach Club στη Μύκονο
Το εστιατόριο του JackieO’ Beach Club στο Σούπερ Παραντάις

Ο Γκωτιέ, ο Πέσκιας, ο Μπαλόπουλος

Ο Χριστόφορος Πέσκιας είναι εκείνες τις μέρες στη Μύκονο, μπαινοβγαίνει στην κουζίνα του JackieO’ όπου από εφέτος συνεπιμελείται το μενού μαζί με τον άρτι αφιχθέντα Δημοσθένη Μπαλόπουλο, και μας ετοιμάζει τα πιάτα που σερβίρονται αμέσως μετά το τέλος του drag show. Σε μυκονιάτικη διάθεση και με Σαντορίνη στα ποτήρια μας, δοκιμάζουμε αυτό που έχει ήδη δοκιμάσει ο Γκωτιέ και έχει εγκρίνει στο πρώτο family dinner στις αρχές της σεζόν, ως είθισται (κάθε χρόνο τις πρώτες μέρες του Μαΐου ο διάσημος σχεδιαστής μόδας έρχεται στη Μύκονο). Τα ωμά είναι αδυναμία του Πέσκια, γι’ αυτό και στον κατάλογο υπάρχει ένα κατεβατό από φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που βγαίνουν από το oyster bar. Μπαρμπούνι σεβίτσε σε χυμό εσπεριδοειδών, με κόλιανδρο και βασιλικό, ταρτάρ τόνου με πικάντικη σάλτσα πιπεριάς, ντομάτα, κρεμμύδι και κουμ κουάτ, κόκκινη γαρίδα Κοιλάδας ταρτάρ με αχινό, φύκι νόρι, καπνιστή μαγιονέζα και ρύζι. Αυτά δοκιμάσαμε εκείνη τη βραδιά. Καταπληκτικά ζουμιά, γεύσεις με νεύρο, εντάσεις και αναπάντεχες κορυφώσεις, τολμήσαμε και κάναμε μέχρι και παπάρα – θου Κύριε – σε σεβίτσε και ταρτάρ. Ύστερα πήραμε μια σούπερ δροσιστική και πικάντικη σαλάτα με καρπούζι, αβοκάντο, ντοματίνια, φέτα και φρέσκο κόλιανδρο, και μια απίθανη παντζαροσαλάτα με ελληνικό καπνιστό χέλι και μυζήθρα Κρήτης, με αλλεπάλληλα στρώματα γεύσης. Από τα κυρίως δοκιμάσαμε τις συγκλονιστικότερες γαρίδες του φετινού καλοκαιριού, μαριναρισμένες σε miso βουτύρου, με πουρέ μαϊντανόριζας και μπισκ αστακού, και καψαλισμένο τόνο με μελιτζανοσαλάτα, φύκια και σάλτσα τεριγιάκι. Έξοχη ιδέα στο τέλος το αμυγδαλωτό του Πέσκια, σε εστιατορική, περίπλοκη εκδοχή με κρέμα αμυγδάλου, σάλτσα τριαντάφυλλο και τουίλ από φιστίκι Αιγίνης, μια ιδέα πιο γλυκό από το επιθυμητό, αλλά ένας έξυπνος τρόπος παρουσίασης του παραδοσιακού μυκονιάτικου γλυκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι Ρίζες είναι κάτι παραπάνω από ταβέρνα. Είναι η παλιά Μύκονος αυτοπροσώπωςΟι Ρίζες είναι κάτι παραπάνω από ταβέρνα. Είναι η παλιά Μύκονος αυτοπροσώπως

JackieO’ Beach Club στη Μύκονο
Το μυκονιάτικο αμυγδαλωτό όπως το εμπνεύστηκε ο Πέσκιας

JackieO’ Beach Club στη Μύκονο
Λεπτοδουλεμένα πιάτα, με ουσία και περιεχόμενο

Long story short

Στη διάρκεια του δείπνου έμαθα την ιστορία του JackieO’ από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες του, τους Carsten Andreas Stehr και Μιχάλη Σιγκούνα. Το πρώτο JackieO’, το μπαρ, άνοιξε στα τέλη του Ιουλίου του 2008, αρχικά ως cocktail-champagne bar, στον Παλιό Μόλο στο Κάστρο της Χώρας, πίσω από την ανάγλυφη Παναγία την Παραπορτιανή. Οι δύο συνέταιροι και σύζυγοι, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη Μύκονο το 2004, στο τότε μαγαζί του Μιχάλη, το εστιατόριο Ορνός. Ο Μιχάλης αφού εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως υπεύθυνος μάνατζερ σε γνωστά μαγαζιά, όπως το κλαμπ «Les Bains Douches» στο Παρίσι, το θρυλικό εστιατόριο Κουτί στην Αδριανού, αλλά και το γνωστό Franco’s bar στη Σαντορίνη, μετακόμισε τη ζωή του στη Μύκονο. Ο Carsten από την άλλη, γεννημένος στο Βερολίνο, έζησε για 22 χρόνια στην Αμερική, στο Ρόουντ Άιλαντ, και στη συνέχεια έγινε πολίτης του κόσμου, καθώς ως συνεργάτης του National Geographic, ανέλαβε υπεύθυνος οργάνωσης εκπαιδευτικών ταξιδιών σε όλο τον πλανήτη. Η πρώτη του επαφή με την Ελλάδα και τη Μύκονο έγινε στη διάρκεια ενός από αυτά τα ταξίδια.

JackieO’ Beach Club στη Μύκονο
Από πέρσι λειτουργεί στη Χώρα και η Cantina που σερβίρει πρωινά, street food, σουβλάκι και dosas δια χειρός Πέσκια

Όταν πια συναντήθηκαν οι δυό τους, η ιδέα του JackieO’ γεννήθηκε, πήρε σχήμα, μορφή, και το όνομα της περσόνας που τη δεκαετία του ’50 κατέφτανε στη Μύκονο με τη θαλαμηγό του Ωνάση, και η στεριά όπου πρωτοπατούσε το πόδι της ήταν ακριβώς μπροστά στο σημείο της προκυμαίας όπου βρίσκεται σήμερα το μπαρ, και που τότε έδενε η λάντζα. Διεθνές fashion icon και ορισμός του glamorous, η Τζάκι ήταν φτιαγμένη από τα ίδια υλικά με τη Μύκονο – με την παλιά Μύκονο βέβαια, που είχε εκείνο το απαράμιλλο στιλ και τη λαμπερή εγκαρδιότητα της πρώτης εποχής, όταν ξεκίνησε στο νησί μια απρόσμενη και κατακόρυφη άνοδος του τουρισμού.

Στην ίδια μπάρα έπιναν ποτό ο Alexander Mc Queen και οι ντόπιοι ψαράδες

Το μπαρ της Χώρας ήταν ένα οικουμενικό μαγαζί, ανοιχτό όλο τον χρόνο για όλο τον κόσμο. Από εκεί περνούσαν οι πάντες, κι εκεί σύχναζαν ντόπιοι και τουρίστες. «Όταν ήρθε ο Ωνάσης στη Μύκονο, και μαζί του ήρθε όλο το διεθνές τζετ σετ, ο ψαράς καθόταν δίπλα στον κροίσο, κι ο ντόπιος, ο Μυκονιάτης πλάι στον χολιγουντιανό σταρ» εξηγεί ο Κάρστεν αναπολώντας την παλιά Μύκονο και τη νοοτροπία χάρη στην οποία ο μικρόκοσμος του νησιού εγκολπώθηκε τον παγκόσμιο τουρισμό. Σε αυτό το μπαρ ήπιαν το ποτό τους από τον Τζορτζ Μάικλ και τον Αρμάνι, μέχρι τον Βαλεντίνο, τον Νιλ Μπάρετ και τον Αλεξάντερ ΜακΚουίν. Σχεδόν από το πρώτο καλοκαίρι, σε μια μικρή σκηνή που είχε στηθεί στον εσωτερικό χώρο του μπαρ ξεκίνησαν και τα drag queen shows, που ήταν ήδη πολύ δημοφιλή και σε άλλα μπαρ του νησιού, καθώς ήταν ένα σημαντικό κομμάτι της νυχτερινής διασκέδασης ήδη από τη δεκαετία του ‘70. Αυτή η κίνηση προσέλκυσε κατευθείαν το γκέι κοινό, χωρίς όμως να υπάρχει διάθεση ή σκοπιμότητα γκετοποίησης – μιλάμε άλλωστε για το νησί όπου ποτέ κανείς δεν προβληματίστηκε για τη σεξουαλικότητα του άλλου.

JackieO’ Beach Club στη Μύκονο
Το JackieO’ Yacht Club είναι η πιο πρόσφατη άφιξη της παρέας των JackieO’, σερβίρει κοκτέιλ και βρίσκεται στη Χώρα, ανάμεσα στην Cantina και στο μπαρ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣBelvedere Club (Μύκονος)Belvedere Club (Μύκονος)

Στο Σούπερ Παραντάις ήρθαν τα μαυρομάτικα, και το χαβιάρι έβαλε γαλανόλευκη φανέλα

Το 2013 δημιουργήθηκε το beach club στο Σούπερ Παραντάις, κι ο πρώτος που μαγείρεψε στην κουζίνα του JackieO’ Beach Club ήταν ο Αθηναγόρας Κωστάκος. Την αμέσως επόμενη χρονιά, τα ηνία της κουζίνας ανέλαβε ο Χριστόφορος Πέσκιας. Έκτοτε παραμένει εκεί για 9 συνεχόμενα χρόνια υπεύθυνος για το μενού. «Με τον Χριστόφορο βρήκαμε τα κουμπιά μας. Τον παρακολουθούμε από το εστιατόριο 48, και έχουμε κοινή γαστρονομική φιλοσοφία. Τον θεωρούμε έναν από τους καλύτερους μάγειρες στην Ελλάδα. Η πρώτη μας επαφή έγινε όταν εκείνος ήταν στο Π Box. Τον καλέσαμε να έρθει και να δει τον χώρο. Θέλαμε να δει το σημείο που βρίσκεται το μαγαζί, ακριβώς επάνω στη θάλασσα, και να συζητήσουμε για την κοινή μας αγάπη για τα τοπικά κι εποχικά προϊόντα, και την καλή πρώτη ύλη. Θέσαμε ως βασικό κριτήριο να προσφέρουμε ελαφρύ φαγητό, αλλά ταυτόχρονα νόστιμο και λιμπιστικό. Ακούσαμε την πρότασή του, κι από τότε κάθε Φλεβάρη, ο Χριστόφορος κατεβαίνει στη Μύκονο, καθόμαστε στο σπίτι μας και συζητάμε από κοινού το καινούργιο μενού. Είναι δουλεμένο το φαγητό του, είναι μελετημένο και φροντισμένο, δεν είναι απλώς ένα μπλέξιμο ακριβών υλικών με στόχο να αιτιολογηθούν οι μυκονιάτικες τιμές. Η συνεργασία μας πηγαίνει περίφημα, γι’ αυτό και διευρύνουμε τη σχέση μας» εξηγούν ο Κάρστεν και ο Μιχάλης, καθώς από πέρσι λειτουργεί στη Χώρα και η Cantina που σερβίρει πρωινά, street food, σουβλάκι και dosas, και του χρόνου θα ανοίξει και το ξενοδοχείο τους.

JackieO’ Beach Club στη Μύκονο
Χταπόδι μαριναρισμένο με σος σαβόρο

JackieO’ Beach Club στη Μύκονο
Κεφτεδάκια με πλιγούρι και σος γιαουρτιού

Οι άνθρωποι του JackieO’

«Νιώθω πιο Έλληνας κι από Έλληνα» μου λέει ο Κάρστεν, αυτή τη φορά στα ελληνικά με ξενική προφορά. «Πάντα πιστεύω ότι τα ντόπια υλικά κάνουν το φαγητό πιο elevated. Λούζα, ξινότυρο, τυροβολιά, κοπανιστή, κρίταμο, φραγκόσυκα, μανιτάρια, μπίρες, όλα αυτά τα στοιχεία δίνουν την αίσθηση της μοναδικότητας και της αξίας του τόπου. Διηγούνται την ιστορία των ανθρώπων και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τους νέους, να επιστρέφουν και να μένουν στον τόπο τους και για άλλους λόγους εκτός από τον τουρισμό».

Ο Μιχάλης με τον Κάρστεν ζουν στη Μύκονο κοντά 20 χρόνια. Ο Κάρστεν έμαθε ελληνικά, έχουν τους φίλους τους, τις παρέες τους, μια ρουτίνα και μια καθημερινότητα μαζί. Τα πρωινά κάνουν την προπόνησή τους στο τένις, και ύστερα πηγαίνουν στο μαγαζί. «Αυτή η σχέση με το νησί ενισχύεται και δημιουργείται αμοιβαίος σεβασμός» λένε. Στο Σούπερ Παραντάις έχουν δεμένο το καΐκι τους, ένα παλιό σκαρί 75 χρονών, που το βγάζουν στα ανοιχτά όταν έχουν χρόνο.

JackieO’ Beach Club στη Μύκονο JackieO’ Beach Club στη Μύκονο

 

JackieO’ Beach Club στη Μύκονο

 

JackieO’ Beach Club

JackieO’ Beach Club, Παραλία Σούπερ Παραντάις, Μύκονος
  • Τηλέφωνο: 22890-77.298
  • Ωράριο: Καθημερινά μεσημέρι και βράδυ
  • Κόστος: 70-140/άτομο χωρίς τα ποτά

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Μπαρ

Μύκονος

Νησιά Αιγαίου

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών