ΕΞΟΔΟΣ

Nōema, Μύκονος: Φαγητό της μοιρασιάς σε μια κρυφή αυλή

Μια κοσμική γαστρονομική φιέστα λουσμένη στο κυκλαδίτικο φεγγαρόφως.

09.09.2022| Updated: 10.09.2022
Nōema, Μύκονος: Feel-good εμπειρία, δια χειρός Αθηναγόρα Κωστάκου.

Μια νέα κυκλαδίτικη κουζίνα με γηγενή υλικά, εμπνευσμένη από τους μαγειρικούς τρόπους των ντόπιων, που χρησιμοποιούν τον αέρα, τον ήλιο, τον καπνό και τη φωτιά, ήταν το ζητούμενο της ομάδας του Nōema. Ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος, συνιδιοκτήτης του εστιατορίου, ο οποίος επιμελείται το μενού και διευθύνει την κουζίνα του, εξηγεί πως «ταξιδέψαμε σε όλες τις Κυκλάδες για να εντοπίσουμε τα καλύτερα τοπικά προϊόντα. Τυριά και αρνιά από τη Νάξο, βιολογικά λαχανικά από την Τήνο, θαλασσινά από ψαράδες στην Πάρο. Ό,τι μπορούμε το προμηθευόμαστε και από τη Μύκονο, από τυριά μέχρι φύλλα κάπαρης και κρίταμο από την ακροθαλασσιά».

Nōema, Μύκονος: Feel-good εμπειρία, δια χειρός Αθηναγόρα Κωστάκου. Nōema, Μύκονος: Feel-good εμπειρία, δια χειρός Αθηναγόρα Κωστάκου

Nōema, Μύκονος: Feel-good εμπειρία, δια χειρός Αθηναγόρα Κωστάκου.

Ένα high end εστιατόριο στον λαβύρινθο της Χώρας

Στο τέλος ενός στενού περάσματος, το Nōema είναι κρυμμένο στην καρδιά της Χώρας, με την είσοδό του πλαισιωμένη από μεγάλους αμφορείς βαμμένους μαύρους, πήλινα σκεύη και υπερμεγέθη φυτά. Ένα ελικοειδές μονοπάτι οδηγεί σε μια πλαϊνή πόρτα, κρυμμένη διακριτικά πίσω από ένα παλιό πηγάδι. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝάξος - Οινοχώρος όλο το Αιγαίο στα ράφια τουΟ Οινοχώρος στη Νάξο έχει όλο το Αιγαίο στα ράφια του  Η κομψή σχεδίαση των χώρων βασίζεται σε αντιθετικά στοιχεία από ακατέργαστο σκυρόδεμα, γυαλισμένο τσιμέντο, πλακάκια με τραχιά υφή και σκούρο ξύλο. Τα παλ χρώματα και τα διακοσμητικά στοιχεία που «γαρνίρουν» την αυλή του εστιατορίου αντικατοπτρίζουν τους γρανιτένιους ογκόλιθους, τις ξερολιθιές και τις χρυσές παραλίες της Μυκόνου, αποφεύγοντας επιτηδευμένα τα κυκλαδίτικα λευκά και μπλε κλισέ και δημιουργώντας μια ζεστή αντίθεση με τα φωτεινά σοκάκια του νησιού. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΥδραίικη έκπληξηΗ Μικρά Αγγλία, το νέο ολοήμερο στέκι της Ύδρας Το εστιατόριο, που άνοιξε το καλοκαίρι του 2021 στον ασβεστωμένο λαβύρινθο της Χώρας, είναι το δημιούργημα του Βρετανού εστιάτορα Richard Caring, του οποίου το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μερικά από τα πιο διάσημα εστιατόρια και nightclubs του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των The Ivy, Annabel’s, Scott’s και Le Caprice. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το design στούντιο Lambs and Lions του Βερολίνου, σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο K-Studio.

Nōema, Μύκονος: Feel-good εμπειρία, δια χειρός Αθηναγόρα Κωστάκου. Nōema, Μύκονος: Feel-good εμπειρία, δια χειρός Αθηναγόρα Κωστάκου.

Nōema, Μύκονος: Feel-good εμπειρία, δια χειρός Αθηναγόρα Κωστάκου.

Τοπικά υλικά κατακλύζουν το βασίλειο του Αθηναγόρα Κωστάκου

Από την ανοιχτή κουζίνα, που την οραματίστηκε ο ίδιος ο Αθηναγόρας και λειτουργεί οργανωμένα και αρμονικά σαν καλοκουρδισμένη θεατρική παράσταση που συντονίζουν οι head chef Πάνος Τσίκας και Ανδρέας Ρήνας, σερβίρονται πιάτα με βάση το ψάρι και τα λαχανικά κυρίως, που περιλαμβάνουν από ωμούς μεζέδες μέχρι μεγάλες γιορτινές πιατέλες με φαγητό μοιρασιάς. Σε μια κρυφή αυλή του νησιού, καλοντυμένοι άνθρωποι από τα πέρατα του κόσμου δοκιμάζουν την κυκλαδίτικη εποχικότητα νοτισμένη με εξωτικές πινελιές, μέσα από πιάτα βαθιάς νοστιμιάς που συγκεντρώνουν σε κάθε μπουκιά ουσία και δημιουργικότητα με νόημα.

Nōema, Μύκονος: Feel-good εμπειρία, δια χειρός Αθηναγόρα Κωστάκου Nōema, Μύκονος: Feel-good εμπειρία, δια χειρός Αθηναγόρα Κωστάκου.
Nōema, Μύκονος: Feel-good εμπειρία, δια χειρός Αθηναγόρα Κωστάκου. Nōema, Μύκονος: Feel-good εμπειρία, δια χειρός Αθηναγόρα Κωστάκου.

Ηλεκτρισμένες γεύσεις στο λεπτοκομμένο ωμό φαγκρί ωρίμασης, μαζί με καρπούζι και χυμό αγγουριού, και στο καρπάτσιο μοσχαρίσιας μπριζόλας με αγκινάρες και παλαιωμένη γραβιέρα. Απολαύσαμε την εκδοχή τους σε τυροκαυτερή και την ψητή μελιτζάνα με σάλτσα από ταχίνι και φλάτμπρεντ με μαύρο σκόρδο και αντσούγιες, όπως και τους ξεροψημένους γίγαντες, ενώ αντί σαλάτας πήραμε τα έξοχα καψαλισμένα παντζάρια με πέστο καρυδιού και διπλοστραγγιστό γιαούρτι. Μοιραστήκαμε ένα τραγανό χταπόδι με οξύμελο και άγρια ρίγανη, μια καλαμαράτα με τραχανά, και τις ψητές, σαρκώδεις σαρδέλες με λιαστές ντομάτες, μαύρες σταφίδες και ξύδι δεντρολίβανου. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτην ταβέρνα Ρόζα στη Σαντορίνη φάγαμε το καλύτερο φαγητό του καλοκαιριούΣτην ταβέρνα Ρόζα στη Σαντορίνη φάγαμε το καλύτερο φαγητό του καλοκαιριού Στην αρχή απολαύσαμε κοκτέιλ βασισμένα σε χειροποίητα ελιξίρια και συνεχίσαμε με κρασιά από το Αιγαίο και τον κόσμο, επιλεγμένα από τον σομελιέ Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο. Κλείσαμε με δύο από τα επιδόρπια που υπογράφει ο pastry chef Σπύρος Αρτελάρης, το κέικ αμυγδάλου με αρμυρή καραμέλα και ένα πικάντικο ρυζόγαλο με παγωτό κανέλας, ενώ μόλις αδειάσαμε τα κεραμικά πιάτα θαυμάσαμε για ακόμα μία φορά το λάξευμα και τις τραχιές υφές τους με τα ζεστά χρώματα, λες και είχαν βγει κατευθείαν μέσα από τη γη.

Nōema, Μύκονος: Feel-good εμπειρία, δια χειρός Αθηναγόρα Κωστάκου. Nōema, Μύκονος: Feel-good εμπειρία, δια χειρός Αθηναγόρα Κωστάκου.

Nōema, Μύκονος: Feel-good εμπειρία, δια χειρός Αθηναγόρα Κωστάκου.

Στο υπαίθριο μπαρ του Nōema φιλοξενούνται DJ sets από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ, και παρά την πολυτέλεια που αποπνέει ο γυαλιστερός χώρος, η φιλοξενία και η περιποίηση των ανθρώπων του δημιουργούν μια απροσποίητη οικειότητα που κάνει τον επισκέπτη να νιώθει άνετα, χαλαρά και χαρμόσυνα.

Το concept store του Nōema αξίζει να το επισκεφτεί κανείς έστω και μόνο για να χαζέψει τα iconic αντικείμενα -από σανδάλια, κοσμήματα και βιβλία μέχρι μικρά έργα τέχνης-, τα οποία υπογράφουν Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες.

Nōema

Χώρα Μυκόνου, Πανάχρα
  • Τηλέφωνο: 228944-82.77
  • Ωράριο: Καθημερινά μετά τις 20.00
  • Κόστος: 100-150 / άτομο χωρίς ποτά

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Εστιατόρια

Μπαρ

Μύκονος

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών