ΕΞΟΔΟΣ

Κρεατοφαγία στα πέριξ: 10 ταβέρνες στα περίχωρα της Αττικής

Δέκα εξαιρετικές κρεατοταβέρνες για τις οποίες αξίζει να κάνει κανείς λίγο παραπάνω δρόμο.

15.02.2023| Updated: 18.02.2023
Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα
Κρεατοφαγία στα πέριξ: 10 ταβέρνες στα περίχωρα της Αττικής

Ταβέρνα «Κιτσαρώνας», Μενίδι

Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα

Ανηφορίζοντας προς τις πλαγιές της Πάρνηθας, κάνουμε μια στάση στις Αχαρνές, στην περίφημη ταβέρνα Κιτσαρώνας. Η ταβέρνα σερβίρει τα φημισμένα της ψητά στα κάρβουνα, ήτοι: παϊδάκια αρνίσια, παϊδάκια από ζυγούρι και παϊδάκια πρόβεια, λουκάνικα χωριάτικα, μπιφτέκια-γίγας, τις φημισμένες μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες, αλλά και μοσχαρίσιες γάλακτος και χοιρινές. Θα τα συνοδέψετε με τα εξίσου θαυμαστά ορεκτικά, όπως κολοκυθάκια, πιπεριές και μελιτζάνες στο τηγάνι, τραγανά και φίνα, αρβανίτικες ντόντλιες, αρβανίτικο τηγανόψωμο. Το κρασί της ταβέρνας (λευκό, Σαββατιανό, κόκκινο, ροζέ και ημίγλυκο), έρχεται από το Οινοποιείο Αγγέλου στα Μεσόγεια.

Παύλου Μελά 8, κεντρική πλατεία Αχαρνών, Αχαρναί, Τ/210-24.65.141

Ταβέρνα «Γαβρίλης», Κουβαράς

Σκαρφαλωμένο σε λόφο και με θαυμάσια θέα, το χωριό Κουβαράς απέχει το πολύ 40 λεπτά από την Αθήνα και είναι προορισμός όσων τιμούν τα κοψίδια και τα σουβλιστά. Εκεί, σχεδόν στην κορφή του λόφου, μέσα στο χωριό, βρίσκεται η ταβέρνα του Γαβρίλη, με ιστορία σχεδόν ενός αιώνα στην περιοχή. Το ότι οι ντόπιοι μερακλήδες των πέριξ περιοχών την έχουν στην κορυφή των προτιμήσεων, λέει πολλά. Σημειώστε λοιπόν: πρώτα-πρώτα τη σπεσιαλιτέ, προβατίσια παϊδάκια στα κάρβουνα, αλλά και παϊδάκια και μπούτι από αρνάκι γάλακτος, μπριζόλες μοσχαρίσιες και χοιρινές, μπιφτέκια και χωριάτικο λουκάνικα. Στη σούβλα μπαίνει κοκορέτσι και κοντοσούβλι. Οι μερακλήδες ζητήστε μεζέ συκωταριά από αρνάκι γάλακτος είτε στο τηγάνι με ελαιόλαδο και ρίγανη, είτε στα κάρβουνα. Τζατζίκι και τυροκαυτερή εννοείται τα φτιάχνουν οι ίδιοι, σερβίρουν ντόπια φέτα αλλά και πιπεριές Φλωρίνης φούρνου σκορδάτες, καθώς και τηγανητά κολοκυθάκια και μελιτζάνες.

Αγίου Δημητρίου 47, Κουβαράς, Τ/22990-69.092

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού πάμε όταν θέλουμε κρέας; 24 λόγοι που θα σας φέρουν εδώΠού πάμε όταν θέλουμε κρέας; 24 λόγοι που θα σας φέρουν εδώ

«Σταφυλόμελι», Κερατέα

Τα μυστικά του σαρακατσάνικου γάστρου
Αρνάκι στον γάστρο με φρέσκια ντομάτα και φόντο το Πάνειο Όρος, στην Κερατέα/ Φωτο: Μιχάλης Παππάς

Τα μυστικά του σαρακατσάνικου γάστρου
Συναρπαστικής νοστιμιάς φαγητό, χάρη στον γάστρο και την τέχνη του ψήστη Κώστα Ιωάννου στην ταβέρνα Σταφυλόμελι/ Φωτο: Μιχάλης Παππάς

Ο σαρακατσάνικος γάστρος είναι ο λόγος για τον οποίο άλλωστε φημίζεται η ταβέρνα στην περιοχή. Από τους γάστρους του βγαίνει, μεταξύ άλλων, μοσχαράκι γιουβέτσι, πατσαδάκι κοκκινιστό, κατσικάκι, κόκορας κοκκινιστός, πρόβατο μπουκιές, ζυγούρι, αρνάκι με πατάτες και, όταν υπάρχει διαθεσιμότητα και κέφι, συκωταριά. Στη σούβλα μπαίνει τακτικά αρνάκι, κοκορέτσι και κοντοσούβλι και στα κάρβουνα παϊδάκια από αρνάκι γάλακτος και προβατίνα, μπριζόλες και μπιφτέκια ζουμερά, μερακλίδικα και χορταστικά. Στα συν η μεγάλη φωτεινή σάλα με το τζάκι αλλά και η συλλογή με φωτογραφικό υλικό από την παλιά Κερατέα, που διακοσμεί τους τοίχους.

Οδός Κερατέας-Αναβύσσου 77, Κερατέα, Τ/22990-63.441

Εξοχικό κέντρο «Άγιος Μερκούριος», Βαρυμπόμπη

Στη Βαρυμπόμπη, στη θέση Άγιος Μερκούριος, η ομώνυμη ταβέρνα-εξοχικό κέντρο σερβίρει καθημερινά (και τα Σαββατοκύριακα από το μεσημέρι), τα διάσημα ψητά της στα κάρβουνα: παϊδάκια αρνίσια γάλακτος, μπριζόλες μοσχαρίσιες και χοιρινές, ζουμερό λουκάνικο, μπιφτέκια. Εδώ θα βρείτε και premium κοπές όπως tomahawk, T-bone και rib-eye που τις χειρίζονται θαυμάσια και έχουν πιστούς φαν. Μην παραλείψετε να παραγγείλετε κοκορέτσι στη σούβλα, αλλά και το τυροπιτάρι, ένα από τα ορεκτικά για τα οποία φημίζεται η ταβέρνα. Το τζατζίκι και την τυροκαυτερή τα φτιάχνουν οι ίδιοι.

Α΄ Φυλάκιο Πυροσβεστικής, Αγιος Μερκούριος, Βαρυμπόμπη, Τ/210-81.69.617

Κοροπούλης, Πέττα

Στην οικογενειακή ταβέρνα Κοροπούλης, απολαμβάνω τα πλατιά και όσο πρέπει λεπτά και ζουμερά μπιφτέκια από 70% κιμά προβατίνας και 30% κιμά μοσχαρίσιο, σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, το μοσχαρίσιο συκώτι, ζουμερό μέσα, με τραγανή κρούστα απ’ έξω, τεχνηέντως ψημένο στα κάρβουνα όπως όλα τα κρεατικά του μαγαζιού. Αφρός και νοστιμότατα και τα παϊδάκια προβατίνας και αρνίσια, απίθανα ζουμερά και με μασίφ σώμα, και φυσικά τις τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι και καλοτηγανισμένες. Η κράτηση, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα είναι απαραίτητη.

Λ. Σουνίου 46, Πέττα (Νέος Κουβαράς), Τ/22990- 69.354

 

Ταβέρνα «Ραμνούς», Ραμνούντας

Ραμνούς: Συναρπαστική σπιτική μαγειρική στη μέση του πουθενά
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Ραμνούς: Συναρπαστική σπιτική μαγειρική στη μέση του πουθενά
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Συνδυάστε εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα, φύση και εκπληκτικά κρεατικά φούρνου και σχάρας. Στην οικογενειακή ταβέρνα Ραμνούς, λίγα μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο, τα κάρβουνα βγάζουν λιχουδιές από ιδιοπαραγόμενες και οικογενειακής εκτροφής πρώτες ύλες. Από τα οικογενειακά κοπάδια προέρχονται τα παϊδάκια από αρνάκια γάλακτος και προβατίνα, ενώ οι χοιρινές μπριζόλες, τα λουκάνικα και οι πανσέτες από τα χοιρινά που επίσης εκτρέφει η οικογένεια Λέπουρα. Το ίδιο και τα κοτόπουλα. Όλα ψήνονται στα κάρβουνα. Θα τα συνδυάσετε με έξοχα χειροποίητα μεζεδάκια, όπως κολοκυθοκεφτέδες, τυροκροκέτες, τυροπιτάρια και παστουρμαδοπιτάρια, όλα με δικές τους πρώτες ύλες από το μποστάνι και με ντόπια άλευρα. Σπεσιαλιτέ η σιγοψημένη προβατίνα στη λαδόκολλα στον φούρνο και ο κόκορας κοκκινιστός με χοντρό μακαρόνι. Η ταβέρνα βρίσκεται σε εξοχή, τριγυρισμένη από την ομορφιά της αττικής φύσης και η σάλα θερμαίνεται με δύο τζάκια. Καιρού επιτρέποντος μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό κάτω από τα δέντρα, στη μεγάλη αυλή.

Αρχαιολογικός χώρος Ραμνούντος, Τέρμα Λ. Ραμνούντος, Μαραθώνας, Τ/22940-63.670

«Αγρόκτημα Ρεγκούκου», Σταμάτα

Άλλη μια αφορμή για εκδρομή στις αττικές εξοχές! Η οικογένεια Ρεγκούκου διατηρεί την ταβέρνα της στα περίχωρα της Σταμάτας και οι περισσότερες από τις πρώτες ύλες προέρχονται από το οικογενειακό αγρόκτημα, ενώ τα κρέατα από τον ντόπιο κτηνοτρόφο Μαγγίνα. Συνήθως είναι ανοιχτή μόνο τα Σαββατοκύριακα (με εξαίρεση γιορτές και αργίες) και σερβίρει ψητά στα κάρβουνα: αρνίσια παϊδάκια γάλακτος, μοσχαρίσιες μπριζόλες γάλακτος, χοιρινές μπριζόλες, ψαρονέφρι, σεφταλιές γεμιστές με συκωταριά γάλακτος, λουκάνικα. Το κατσικάκι λαδορίγανη-αφρός και πεντανόστιμο είναι το πιάτο-κράχτη της ταβέρνας. Οπωσδήποτε παραγγείλετε τα υπέροχα κεφτεδάκια με παμπάλαια συνταγή της γιαγιάς, την χειροποίητη τυρόπιτα, το φλογερό τζατζίκι που το φτιάχνουν οι ίδιοι, τα τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια.

Τέρμα οδού Εκτορος, Σταμάτα (Αμυγδαλέζα), Τ/210-62.17.898

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα Φιλετάκια: Εδώ η πορκέτα σερβίρεται από τη δεκαετία του ’70Τα Φιλετάκια: Εδώ η πορκέτα σερβίρεται από τη δεκαετία του ’70

«Μύθος», Ανάβυσσος

Όσοι επιλέξετε κοψίδια δίπλα στο κύμα ο δρόμος οδηγεί απαραίτητα στον Μύθο, στην Ανάβυσσο. Ταβέρνα με φήμη για τα ψητά και σουβλιστά της αλλά και για τους μερακλίδικους μεζέδες της. Θα σας καλωσορίσουν με ωραίο ψωμί με λαδορίγανη ψημένο στη σχάρα, θα δοκιμάσετε θαυμάσια, καλοψημένα αρνίσια παϊδάκια γάλακτος, μπιφτέκια ζουμερά, μοσχαρίσιες και χοιρινές μπριζόλες και λουκάνικα. Από σουβλιστά το αρνάκι και το χοιρινό κοντοσούβλι είναι έξοχα, ενώ μην παραλείψετε τη συκωταριά στο τηγάνι, τα διάσημα πλέον χειροποίητα τηγανητά τυροπιτάκια, τους κολοκυθοκεφτέδες, τις πιπεριές Φλωρίνης στα κάρβουνα γεμιστές με τυριά, τη φέτα στο τηγάνι τυλιγμένη σε φύλλο κρούστας με μέλι, το τζατζίκι και τυροκαυτερή που φτιάχνουν οι ίδιοι και τις απολαυστικότατες χερίσιες τηγανητές πατάτες.

Ο Μύθος θα είναι ανοιχτός από το μεσημέρι και καλό είναι να κάνετε κράτηση. 50ό χλμ Λ. Αθηνών-Σουνίου, Ανάβυσσος, Τ/22910-37665

«Βλάχικη Γάστρα-Γούλας», Ροδόπολη

Τα μυστικά του σαρακατσάνικου γάστρου
Ο Πέτρος Γούλας, μάστορας του γάστρου και της σούβλας στην ταβέρνα «Η βλάχικη γάστρα» στη Ροδόπολη

Η σπεσιαλιτέ της ταβέρνας είναι η σαρακατσάνικη γάστρα με αρνάκι, κατσικάκι και πρόβατο-λουκούμι αρκεί να κάνετε την κράτησή σας από την προηγούμενη ή από νωρίς το πρωί. Η ταβέρνα σερβίρει αρνίσια παϊδάκια γάλακτος έξοχα ψημένα στα κάρβουνα, από τον Πέτρο Γούλα και τον γαμπρό του Ξένο, μαζί με μπιφτέκια-αφρό, λουκάνικα χωριάτικα αγραφιώτικα, μπριζόλες μοσχαρίσιες και χοιρινές. Μην χάσετε σε καμία περίπτωση το κοκορέτσι, ένα από τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει ποτέ, αλλά και το κοντοσούβλι και το σπληνάντερο, μαστόρικα ψημένα. Θαυμάσια η χειροποίητη τυρόπιτα, το ταλαγάνι, το τυρί σαγανάκι, το σπιτικό τζατζίκι, τα τηγανητά κολοκυθάκια και οι χερίσιες τηγανητές πατάτες.

Κολοκοτρώνη 14, Ροδόπολη, Τ/210-62.10.165

Ταβέρνα «Βασιλάκος», Πολυδένδρι

Ταβέρνα-κατηγορία από μόνη της, με σχεδόν τα πάντα ιδιοπαραγόμενα, αφού ο ιδιοκτήτης, Βαγγέλης Βασιλάκος με την υπόλοιπη φαμίλια του, καλλιεργούν στάρια από παλιές ντόπιες ποικιλίες, εκτρέφουν αιγοπρόβατα, παράγουν κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα και καλλιεργούν μποστάνια. Από αυτά τα θαυμαστά προϊόντα προέρχονται οι έξοχοι μεζέδες της ταβέρνας τους. Σημειώστε: παϊδάκια αρνίσια και προβατίνας, μπριζόλες μοσχαρίσιες και χοιρινές χορταστικών διαστάσεων, λουκάνικα χοιρινά και καταπληκτικά προβατίνας, μοσχαρίσιο συκώτι και μπιφτέκια, όλα στα κάρβουνα. Στη σούβλα μπαίνει αρνάκι, κοντοσούβλι και κοκορέτσι. Με τα στάρια τους φτιάχνουν γιγάντια καρβέλια ψωμί και τα σερβίρουν σε φέτες-θεριά, με λαδορίγανη. Η φέτα, το πλούσιο τζατζίκι και η τυροκαυτερή εννοείται πως είναι δικής τους παραγωγής, το ίδιο και το τυρόψωμο και οι πατάτες καλοτηγανισμένες, κομμένες στο χέρι και σερβιρισμένες σε μεγάλες πιατέλες. Το κρασί επίσης δικής τους παραγωγής και μαζί με τα άλευρα μπορείτε να τα αγοράσετε φεύγοντας. Μην αμελήσετε να παραγγείλετε και άγριους, μαζεμένους ζωχούς για σαλατικό. Κάνετε εγκαίρως την κράτησή σας.

Ειρήνης 4, Πολυδένδρι (Μάζι), Τ/22950-52.317

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ15 ταβέρνες στην Αθήνα για παϊδάκια – λουκούμι15 ταβέρνες στην Αθήνα για παϊδάκια – λουκούμι

Για κρέας

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Αττική | Περίχωρα Αθήνας

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών