ΕΞΟΔΟΣ

15 ταβέρνες στην Αθήνα για παϊδάκια – λουκούμι

Είναι σίγουρα το κρέας αλλά κι η τέχνη του ψησίματος αυτά που παίζουν ρόλο στη γεύση τους. Η ομάδα του «γ» ξεχώρισε 15 ταβέρνες με τα παϊδάκια των ονείρων της.

18.03.2022| Updated: 27.10.2023
15 ταβέρνες στην Αθήνα για παϊδάκια – λουκούμι

Μαστόρικο ψήσιμο και διαλεγμένα κρέατα καθιστούν αυτά τα παϊδάκια ξεχωριστά. Κάνουμε τον γύρο της Αττικής και παραγγέλνουμε τα καλύτερα από τις αγαπημένες μας κρεατοταβέρνες.

Το Ρεμούτσικο

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Το ημερολόγιο έγραφε 1982 όταν ο Κώστας Δήμας πήρε την απόφαση να μετατρέψει το πατρικό του σπίτι, πολύ κοντά στο ναό του Αγίου Δημητρίου, σε ταβέρνα. Με τους δυο του γιους να συνεχίζουν την παράδοση, τα ζουμερά παϊδάκια, αρνίσια και προβατίνας, με ψαχνό ζουμερό και λιπάκι που λιώνει στο στόμα παραμένουν από τα πιο δυνατά του χαρτιά, πλην όμως η σχάρα κι οι σούβλες έχουν κι άλλα ωραία να επιδείξουν: μπιφτέκια, λουκάνικα, ροδοψημένες πανσέτες, σπαλομπριζόλες, ένα πολύ καλό κοντοσούβλι… Αλλά πιθανόν να τα ξέρεις ήδη αυτά. Η βιτρίνα με τα κρέατα, που βλέπεις με το που μπαίνεις, τα έχει μαρτυρήσει (σχεδόν) όλα. Α.Σ.

Αγίου Δημητρίου 120, Άγιος Δημήτριος, T/210-97.04.515

 

Κεφαλονίτης

Κεφαλονίτης ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης, που άνοιξε την ταβέρνα στην Καστέλα. Γωνιακό μαγαζί, που όταν ο καιρός είναι καλός βγάζει τραπεζάκια έξω, ολόγυρα από την πρόσοψη, επάνω στο πεζοδρόμιο. Αν και συνοικιακό, είναι δημοφιλές στέκι και κόσμος πολύς το προτιμά για τα σωστά ψημένα στα κάρβουνα παϊδάκια, το μπιφτέκι και το συκώτι. Έχει πατάτες τηγανητές από τις ωραίες, βλίτα υποδειγματικά, τυροκαυτερή ελαφριά και κολοκυθάκι σε κουρκούτι τραγανό. Παρόλο που με το θέμα «κρασί» δεν τα πηγαίνουν πολύ καλά -υπάρχει μόνο χύμα- τα παϊδάκια τους είναι λουκούμι, λόγος για να επιστρέφουμε. Ν.Μ.

Ρεθύμνης 19, Καστέλλα, Τ/210-41.14.426

 

Το Γίδι

Ο Βασίλης Ακρίβος.

Με τα κρέατα στα τσιγκέλια, τον πάγκο του χασάπη, τους μπαλτάδες, όλα τα κομφόρ, το «σπιτάκι» του ψήστη, που βρίσκεται στο αριστερό κομμάτι της αυλής με τις μουριές, σε βάζει αμέσως στο κλίμα. Τα παϊδάκια, αρνίσια και πρόβεια, που ψήνουν στα κάρβουνα, είναι ζουμερά και νοστιμότατα. Το δικό τους προσούτο προβατίνας που το σερβίρουν με καυτερή πάστα πιπεριάς Φλωρίνης και το αντικριστό αρνί, επίσης. Μετά είναι κι η τηγανητή συκωταριά, τα τραγανά τηγανητά εντεράκια, τα φρυγαδέλια. Ακόμη και… πίτσα ή μάλλον pinsa προβατίνας, με μπιφτέκι, φτιάχνουν (δεν την έχω δοκιμάσει, αλλά σκοπεύω) σ’ αυτή την ιδιαίτερη κι αλέγκρα χασαποταβέρνα με τη σφραγίδα του Βασίλη Ακρίβου, που μια ροπή προς το αντισυμβατικό, ομολογουμένως, την έχει. Η κουζίνα βάζει στην εξίσωση και τροφαντά μοσχαρίσια μπιφτέκια, μπριζόλες, μαύρο χοίρο κι όχι μόνο, και για τις κρύες μέρες σου έχει και μια μοσχαρόσουπα ή έναν πατσά. Α.Σ.

Λεωφόρος Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, Τ/210-28.28.848

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤσομπανάκος: Στην ταβέρνα που ο Τσιτσάνης είχε δικό του κλειδίΤσομπανάκος: Στην ταβέρνα που ο Τσιτσάνης είχε δικό του κλειδί

Τσομπανάκος

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

«Φρούτα του δάσους» θα σας τα πει ο σερβιτόρος. Εννοεί τα  παϊδάκια – τελευταία στη λίστα που θα απαγγείλει και πάντα πρώτη επιλογή στην παραγγελία μας. Ο Τσομπανάκος είναι μια παμπάλαια ταβέρνα στην Καισαριανή, ένας μικρόκοσμος φτιαγμένος από αντίκες και αναμνηστικά, που πρωτοάνοιξε το 1954 ένας μικρασιάτης. Σήμερα ο εγγονός του συνεχίζει την παράδοση κρατώντας το μαγαζί και προσφέροντας τα προαναφερθέντα πολύ λεπτοκομμένα και ψημένα στην εντέλεια παϊδάκια, αλλά και νόστιμα ντολμαδάκια αυγολέμονο, προβατίνα κοκκινιστή με πατάτες, σαλιγκάρια στιφάδο ή, καμιά φορά, πίτες που ψήνονται στη στόφα. Γ.Π.

Ανακρέοντος 2, Καισαριανή, Τ/210-72.48.441

 

Κουτρούλης

Η υπόγεια ταβέρνα του Γιώργου λειτουργεί για περισσότερα από 50 χρόνια. Τζάκι, υφαντά, πολλά κεραμικά πιάτα να διακοσμούν τους τοίχους φτιάχνουν την ατμόσφαιρα της παλιάς αθηναϊκής ταβέρνας, που ποτέ δεν πεθαίνει. Από τα πρώτα πάρτε την στριφτή τυρόπιτα, σαλάτα εποχής, οπωσδήποτε πατάτες στο τηγάνι -λευκοτηγανισμένες- και κάντε χώρο για κοκκινιστά γαρδουμπάκια και λαχανοντολμάδες με γυαλιστερή δεμένη σάλτσα. Με αυτά και μια μερίδα παϊδάκια, θα νιώσετε βασιλιάδες. Όλα τα κρεατικά, όπως και τα παϊδάκια, κόβονται επιτόπου, την ώρα της παραγγελίας. Μόλις ακούσετε τον μπαλτά να κοπανάει στην κουζίνα, να ξέρετε πως το φαγητό σας ετοιμάζεται. Προσοχή, δεν έχει ταμπέλα. Μην προσπεράσετε. Ν.Δ.

Βαρίκα 8, Ν. Φιλοθέη (σύνορα με Αμπελόκηπους), Τ/210-69.13.542

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣιδηρόδρομος, κορτεζίνα ή πορκέτα; Τα ιδιαίτερα της ΤσικνοπέμπτηςΣιδηρόδρομος, κορτεζίνα ή πορκέτα; Τα ιδιαίτερα της Τσικνοπέμπτης

Σταφυλόμελι

Ψήστης μερακλής, γνώστης και με πρώτη ύλη από τα κοπάδια που βόσκουν στα γύρω χειμαδιά, ο κύριος Κώστας κάνει θαύματα. Τολμήστε τα πρόβεια παϊδάκια, ψημένα στα κάρβουνα άψογα, σφικτά, μεστά, τρυφερά όσο το επιτρέπει αυτό το δύσκολο κρέας. Είναι πεντανόστιμα και με γεύση ρωμαλέα και καθαρή, σκέτη απόλαυση. Θαύμα τα αρνίσια παϊδάκια, απίθανα ζουμερά και τρυφερά, με το ηδονικό λιπάκι τους και τη μυρωδιά που σε ξετρελαίνει. Πλην αυτών, δοκιμάστε γεμιστά μπιφτέκια σχάρας, προβατίνα σούβλας, το απίθανο κοκορέτσι και σίγουρα ό,τι ψήνεται στους τεράστιους γάστρους (τις παραδοσιακές γάστρες με κάρβουνο δηλαδή), από αρνάκι με πατάτες μέχρι κατσικάκι κοκκινιστό, κυνήγια, κόκκορα λουκούμι, ακόμα και ομελέτα! Β.Κ.

Επαρχιακή Οδός Κερατέας-Αναβύσσου 77, Κερατέα, Τ/22990-63.441

 

Μαύρος Γάτος

Η παγκρατιώτικη ταβέρνα έχει αποκτήσει φήμη για τα ζουμερά «λουκουμάκια» που σερβίρει και προσελκύει κόσμο από όλη την Αθήνα ακριβώς γι’ αυτά. Εκτός από τα αρνίσια παϊδάκια αξίζει να δοκιμάσετε και τα υπόλοιπα κρεατικά και τα μαγειρευτά τους. Highlight και οι περιποιημένες πίτες που φτιάχνουν. Γ.Π.

Πολέμωνος 4, Παγκράτι, Τ/210-72.36.903

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι ταβέρνες με τα τοπ κεφτεδάκιαΟι ταβέρνες με τα τοπ κεφτεδάκια

Άγιος Μερκούριος

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Πεντανόστιμα, αφράτα και ζουμερά παϊδάκια, καλοαλατισμένα, με όσο λιπάκι τους πρέπει. Τα συμπαρομαρτούντα τους στέκονται κι αυτά στο ύψος τους, ωραία κλασικά ταβερνίσια: χόρτα βραστά, λουκάνικο χωριάτικο, τηγανητές πατάτες, τζατζίκι, τυροπιτάρι, κοκορέτσι ριγανάτο, μοσχαρίσιο συκώτι και άλλα. Στα συν η μικρή λίστα με ελληνικά κρασιά σε φανταστικές τιμές. Ν.Μ.

Α΄ Φυλάκιο Πυροσβεστικής, Βαρυμπόμπη, Τ/210-81.69.617

 

Κοροπούλης

Στην 1η Είσοδο Κερατέας, στην περιοχή της Πέτας, η ψησταριά Κοροπούλης ειδικεύεται στο κρέας από γενιά σε γενιά, με έμφαση στο «χοντρό» και την προβατίνα. Τα αρνίσα παϊδάκια είναι τέλεια ψημένα στα κάρβουνα, ζουμερά, τρυφερά και ευωδιαστά. Οι μερακλήδες έχουν στο τραπέζι και μια πιατέλα παϊδάκια προβατίνας, με πιο μασίφ κρέας βέβαια, μαεστρικά ψημένα, που θα συνοδέψουν με χερίσιες τηγανητές πατάτες. Μιας και θα κάνετε τη διαδρμή, μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, το μπιφτέκι από 70% πρόβειο-30% μοσχαρίσιο κρέας, αλλά και το φανταστικό συκώτι, το κοκορέτσι και κοντοσούβλι. Β.Κ.

Λ. Σουνίου 46, Πέτα Κερατέας, Τ/22990-69.354

 

Ο Χριστόφορος

Το πρώτο όνομα αυτή τη στιγμή στα Καλύβια, μετρώντας κάπου μισό αιώνα ιστορίας στην περιοχή, που φημίζεται άλλωστε για τις ψησταριές της. Από τις καυτές σχάρες και τις σούβλες περνάνε τα πάντα και, βέβαια, αρνίσια παϊδάκια. Το μενού είναι τεράστιο, από τις πιο ρουστίκ γεύσεις, όπως γουρουνοπούλα σούβλας, κοκορέτσι, αρνίσιο συκώτι, μέχρι τη νέα γενιά κρεάτων και κοπών, όπως σταβλίσιες μπριζόλες. Θεόρατες σαλάτες, χορταστικές μερίδες και ποικιλία από μεζέδες. Στα συν η μικρή αλλά ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών. Β.Κ.

Μιχ. Καλαβρυτινού 11, Καλύβια Θορικού, Τ/22990-48.266

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ8 αθηναϊκές ταβέρνες που θα θέλαμε να κρατήσουμε μυστικές8 αθηναϊκές ταβέρνες που θα θέλαμε να κρατήσουμε μυστικές

Στέλιος – Χωριάτικη Ταβέρνα

Περισσότερα από 45 χρόνια ανάβουν τα κάρβουνα αυτής της ταβέρνας στο λόφο Πανί. Στον κατάλογο θα βρείτε όλα τα γνωστά ορεκτικά, περίπου δέκα σαλάτες, εξαιρετική φέτα από τον Τσατσούλη στη Βυτίνα και μεγάλη ποικιλία από κρεατικά, όπως κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι σε διάφορα κομμάτια που μπαίνουν στη σούβλα ή στη σχάρα – μέχρι και πανσέτα από αγριογούρουνο έχουν. Ξέρουν πώς να χειριστούν τα κομμάτια από τα αμνοερίφια, ψήνουν υπέροχα την αρνίσια συκωταριά στα κάρβουνα. Τα παϊδάκια τους είναι λεπτοκομμένα, κρατάνε ωραία στο κόκαλο και μένουν ζουμερά. Είναι σωστά στο αλάτισμα και δεν χρειάζονται κανένα άλλο άρτυμα για να νοστιμέψουν. Ρωτήστε αν έχουν αρνί στη σούβλα, συνήθως είναι λουκούμι. Διαθέσιμα λίγα εμφιαλωμένα κρασιά. Ν.Δ.

Στέλιος, Χωριάτικη Ταβέρνα, Λ. Ιωνίας 198, Άλιμος, Τ/ 210-98.19.014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤυρόπιτες μικρασιάτικες της ΤσικνοπέμπτηςΤηγανητές τυρόπιτες (μικρασιάτικη συνταγή)

Το κουτούκι του Μαραθωνίτη

Ένα αυθεντικό κουτούκι που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες σε ένα υπόγειο στο Μετς και θυμίζει σκηνικό από παλιά ταινία: ξύλινα κρασοβάρελα, τραπεζάκια, κόσμος να τσουγκρίζει ποτήρια, ρεμπέτικα στα ηχεία, καμιά φορά και λάιβ.  Στον Μαραθωνίτη πάμε για τα παϊδάκια γιατί είναι εγγύηση και εκτός από τα κλασικά αρνίσια, τρώμε και τα μερακλίδικα παϊδάκια προβατίνας. Μπορεί η προβατίνα να ζει στιγμές δόξας αυτόν το καιρό στα εστιατόρια της πόλης, εκεί, όμως τα εν λόγω παϊδάκια τα σερβίρανε από πάντα, τέλεια ψημένα και πασπαλισμένα με μυρωδικά. Μ.Π.

Βίνκελμαν 3, Μετς, Τ/210-70.17.404

 

Το Στέκι του Ηλία

Για όσους ψάχνουν περιποιημένα παϊδάκια στο (πολύ) κέντρο, το Στέκι του Ηλία είναι μονόδρομος. Δύο βήματα από το σταθμό του Θησείου, με σάλα κρασοπουλειού και μια αυλή κούκλα μέσα στα δέντρα, με δεντρολίβανα, λεβάντες και τσαχπίνες γατούλες, σερβίρει αρνίσια παϊδάκια ψημένα με μαεστρία. Πατάτες κομμένες στο χέρι, τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια, σαγανάκι, μελιτζανοσαλάτα, καλοβρασμένα χόρτα – τίποτα το εξεζητημένο στα συνοδευτικά, που σε βγάζουν όμως πάντα ασπροπρόσωπο. Γ.Π.

Επταχάλκου 5, Θησείο, Τ/ 210- 34.58.052

 

Μπαρμπα-Βασίλης, Μικροχώρι Καπανδριτίου

Ευκαιρία για εκδρομή και καθαρό αέρα. Περιποιημένο μαγαζί, επενδυμένο με πέτρα, με τζάκι και όλα όσα περιμένεις και ελπίζεις από μια εξοχική ταβέρνα. Κοινώς, αξίζει τον κόπο και τα χιλιόμετρα για να πας μέχρι εκεί, όπως επιβεβαιώνει και η πιστή πελατεία του. Τα τραπέζια αδειάζουν και ξαναγεμίζουν τα Σαββατοκύριακα και υπάρχει κίνδυνος να μην προλάβετε τα ωραία σουβλιστά του, όπως την πάθαμε εμείς που πηγαίναμε μιλημένοι για το κοκορέτσι του, αλλά… τζίφος. Μας αποζημίωσε όμως με το τέλειο αρνίσιο παϊδάκι του, που βάζω σίγουρα στα πέντε καλύτερα της Αθήνας. Ζουμερό, ρόδινο, ψημένο εντέχνως στα κάρβουνα, χωρίς να στεγνώσει και να χάσει τους ωραίους χυμούς του. Φοβερό και το παϊδάκι κοτόπουλου. Από τα γύρω γύρω, να πάρετε οπωσδήποτε το τηγανόψωμο. Χ.Τ.

Σπύρου Πολυχρόνη, Μικροχώρι Καπανδριτίου, Τ/22950-56.025 

 

Βάκχος, Πειραιάς

Είναι το outsider της λίστας μας. Ταβέρνα συνοικιακή σε μια μικρή πλατεΐτσα του Πειραιά, γνωστή σχεδόν αποκλειστικά στους περίοικους (ούτε καν στους υπόλοιπους Πειραιώτες). Έχει μάστορα ψήστη που ξέρει να εκτιμήσει κάθε κομμάτι κρέατος και να το ψήσει σωστά, ελέγχοντας και τη θράκα αναλόγως. Δεν διεκδικεί δάφνες – όμως αθόρυβα και ήσυχα κερδίζει τις εντυπώσεις και κατά τη γνώμη μου βάζει κάτω πολλά από τα διάσημα στέκια για παϊδάκι. Ως προς αυτό: το παϊδάκι του είναι λεπτοκομμένο, ντελικάτο, έξοχο. Ωραία και τα μικρά μπιφτεκάκια του και εννοείται, αν πετύχετε το κοκορέτσι, να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Γεύσεις straight, αλλά όχι μπρουτάλ, λίγα και καλά και σε νορμάλ τιμές. Χ.Τ.

Μεγάλου Αλεξάνδρου 22, Πειραιάς, Τ/210-42.22.173

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπριζόλες µοσχαρίσιες µε σάλτσα λαδορίγανηςΟι μπριζόλες της Τσικνοπέμπτης: Οδηγίες για τέλειο ψήσιμο και 12 συνταγές

Για κρέας

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Αθήνα | Δυτικά + Βορειοδυτικά Προάστια

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Άλιμος

Αττική | Περίχωρα Αθήνας

Θησείο

Καισαριανή

Μετς

Παγκράτι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών