Αυτή την Τσικνοπέμπτη είπαμε να πρωτοτυπήσουμε. Να σκεφτούμε νέες κοπές, να χρησιμοποιήσουμε διάφορα είδη κρεάτων και να ξεφύγουμε από την πεπατημένη του «παϊδάκιμπιφτέκισουβλάκι». Διαπιστώσαμε ότι με οικονομικά κρέατα, με ενδιαφέρουσες ιδέες και καλή οργάνωση, μπορούμε να προτείνουμε μια διαφορετική αλλά πεντανόστιμη Τσικνοπέμπτη στο σπίτι. Δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε κάποιον άλλον για να μας βοηθήσει εκτός από τον Σπύρο Λιάκο. Μαζί με τον αδελφό του, Βαγγέλη, λειτουργούν από το 2005 το Base Grill στο Περιστέρι. Ελληνικά κρέατα, ιδιαίτερες κοπές και άψογη πρώτη ύλη, το μαγαζί γεμίζει μέρα-νύχτα, κάθε μέρα. Χωρίς υπερβολές, χωρίς περιττές φιοριτούρες, σερβίρουν κρεατικά άριστης ποιότητας, με μαγειρικές και τεχνικές που δεν προσπαθούν να πλασάρουν το φαγητό ως κάτι άλλο από αυτό που είναι. «Πώς είναι τόσο νόστιμο ένα απλό συκώτι;» αναρωτιούνται όσοι το δοκιμάζουν. Καλή πρώτη ύλη, την οποία οι μάγειρες και οι ιδιοκτήτες σέβονται. Μόλις ψηθεί το συκώτι, κόβεται σε φέτες και ραντίζεται με παρθένο ελαιόλαδο. Ο Σπύρος μάς έδωσε τρεις σούπερ ιδέες για την Τσικνοπέμπτη. «Η μέρα απαιτεί χοιρινό», μας είπε. Εμείς ζητήσαμε και ένα μοσχάρι, για όσους θέλουν να φάνε κάτι διαφορετικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαϊδάκια: Πώς θα τα ψήσουμε σωστά και 14 τέλειες συνταγέςΠαϊδάκια: Πώς θα τα ψήσουμε σωστά και 14 τέλειες συνταγές Όπως θα δείτε, δεν υπάρχουν ούτε περίπλοκα υλικά ούτε δύσκολες τεχνικές. Μικρά μυστικά μόνο για να ψηθεί καλά το κρέας και να νοστιμέψει. Απευθυνθείτε στον κρεοπώλη που εμπιστεύεστε ή για κάποια πιο ιδιαίτερα κρέατα, όπως η καπνιστή κορτεζίνα, προτιμήστε την κεντρική κρεαταγορά. «Σειρά σερβιρίσματος δεν υπάρχει, η μέρα απαιτεί καλή παρέα, καλό κρασί και μια μαρουλοσαλάτα. Ό,τι βγαίνει από τη φωτιά τρώγεται κατευθείαν», όπως μας είπε ο Σπύρος. Καθώς φέτος η μέρα της Τσικνοπέμπτης πέφτει σχετικά νωρίς ημερολογιακά και ο καιρός είναι ακόμη κρύος, προτείνουμε και κρεατικά στον φούρνο. Βάλτε πρώτα την καπνιστή κορτεζίνα στον φούρνο και βγάλτε τη στο τραπέζι για τον πρώτο μεζέ, όσο ετοιμάζονται ή ψήνονται τα υπόλοιπα: η νοστιμιά της θα κάνει τους πάντες να γλείφουν τα δάχτυλά τους!

Η φωτογράφιση έγινε στο εστιατόριο Cookoovaya (Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, Χίλτον).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπριζόλες µοσχαρίσιες µε σάλτσα λαδορίγανηςΟι μπριζόλες της Τσικνοπέμπτης: Οδηγίες για τέλειο ψήσιμο και 12 συνταγές

Δείτε παρακάτω τις 3 συνταγές του Σπύρου Λιάκου:

Οι συνταγές πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 130.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών