ΜΑΓΑΖΙΑ

24 ώρες στις Βρυξέλλες

Στη χώρα της μπίρας πίνουν σαμπάνια στον δρόμο τρώγοντας στρείδια. Αγαπούν τη σοκολάτα και στήνουν υπαίθριες ροτισερί με κοτόπουλα.

15.03.2019| Updated: 01.11.2022
Φωτογραφία: Jan bellen, Jonverhoeft, Senne Van Der Ven
24 ώρες στις Βρυξέλλες

Στο μαύρο ρολόι του δημαρχείου των Βρυξελλών, στην Grand-Place, οι χρυσοί δείκτες δείχνουν 8 π.μ. Πρωινό ξύπνημα για να χορτάσουμε την πόλη – είναι ολόκληρη μια βόλτα περπατητή. Μικρές, γρήγορες στάσεις εδώ κι εκεί: από τη γοτθική Grand-Place (μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO), το Maison du Roi, που στεγάζει σήμερα το Μουσείο της Πόλης των Βρυξελλών, και το Maison du Cygne, όπου ο Mαρξ και ο Ένγκελς επεξεργάζονταν το Κομμουνιστικό Μανιφέστο (τώρα εκεί στεγάζονται τρία εστιατόρια), μέχρι το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών, τη στοά-κλειστή αγορά Royal Saint Hubert Galleries και φυσικά μια μεγάλη προμενάδα στο Σαμπλόν, την περιοχή με τους σοκολατιέρηδες.

Καφές, brunch και νόστιμες αγορές
Δυνατή αρχή με specialty καφέ στο Café Corica, λίγα τετράγωνα μακριά από την Grand-Place. Ψήνουν μόνοι τους τα fair trade χαρμάνια που φέρνουν από τις καλύτερες φάρμες διεθνώς. Εδώ θα βρείτε τους σπάνιους και πανάκριβους καφέδες Kopi Luwak, Bourbon Pointu και Saint Helena. Ύστερα, πλούσιος πρωινός μπουφές στο πανέμορφο La Fabrique en Ville, που μοιάζει με αγροτόσπιτο. Μηλόπιτα και τσάι al fresco στον θεϊκό κήπο ή σαββατοκυριακάτικο brunch με υπερτροφές, χυμούς, σαλάτες, tailor made αυγά, τάρτες, πλατό τυριών και άλλα.

Αν θέλετε να αγοράσετε εκλεκτά ντόπια αλλά και διεθνή τυριά μικρών παραγωγών, ο Julien Hazard είναι ο άνθρωπός σας. Πολλά από αυτά τα αφήνει να ωριμάσουν ο ίδιος.

Η συνέχεια έχει βόλτες και ψώνια. Απαραίτητη είναι μια στάση στον περίφημο affineur των Βρυξελλών, τον Julien Hazard, για τοπικά, αλλά και διεθνή τυριά. Στα κελάρια του ωριμάζουν (affinage) τυριά μικρών παραγωγών. Τι να ψωνίσετε; Οπωσδήποτε το βελγικό μυρωδάτο Herve AOP (ΠΟΠ), ψαγμένα απαστερίωτα ευρωπαϊκά τυριά και φυσικά ό,τι έχουν να σας προτείνουν από τα δικής τους ωρίμασης. Ακολούθως παίρνουμε τον δρόμο για την υπαίθρια αγορά τροφίμων Marchés Ixelles. Οι Βέλγοι έχουν την υπέροχη συνήθεια να τρώνε στο πόδι στρείδια με σαμπάνια, και στις αγορές υπάρχουν πλανόδιοι που πουλάνε τα στρείδια με το κομμάτι και σερβίρουν τη σαμπάνια σε πλαστικά κολονάτα ποτήρια. Στο Marchés Ixelles θα βρείτε πάγκους με απίστευτα μεγάλη ποικιλία μανιταριών, σαλάμια, λουκάνικα, τυριά, έθνικ κουζίνες, αλλά και περίπτερα που σερβίρουν αχνιστή ζεστή σοκολάτα και φρεσκοψημένες βάφλες (gaufres). Επίσης, υπαίθριες ροτισερί με σουβλιστά κοτόπουλα, για τα οποία οι Βέλγοι στέκονται σε ουρές δίχως τελειωμό. Πέριξ της αγοράς υπάρχουν ταβέρνες που σερβίρουν μύδια με πατάτες τηγανητές, συνοδεία μπίρας από ένα από τα 250 (και βάλε) ζυθοποιεία της χώρας.

Τα μαγικά σοκολατάκια της Ελληνίδας Μίνας Αποστολίδη, η οποία άνοιξε τη δική της μπουτίκ στις Βρυξέλλες.

Σοκολάτες και τραγανά speculoos
Μεσημεράκι και ξαποσταίνουμε στο Wine in the City, ένα ζεστό wine restaurant με 1 αστέρι Michelin. Σομελιέ ο Παναγιώτης Κοκκάλας (καλύτερος σομελιέ των Βρυξελλών για τα τελευταία τρία χρόνια). Έχουν πάνω από 600 κρασιά, που πωλούνται και λιανικώς. Δοκιμάστε οπωσδήποτε ταρτάρ με στρείδια και μπισκ αστακού με κρέμα από καφέ.

Το ζαχαροπλαετίο Brian Joyeux φημίζεται μεταξύ άλλων για τα μακαρόν του.

Ώρα για γλυκό. Πρώτη στάση στο Mina Handmade Chocolates, τη χαριτωμένη σοκολατερί της πατριώτισσας Μίνας Αποστολίδη. Δοκιμάστε τα Athena με σκούρα γκανάς, Μαυροδάφνη και ξερά σύκα και τα Grace Lasures με σοκολάτα γάλακτος και γλυκάλμυρα αμύγδαλα. Η συνέχεια στο ζαχαροπλαστείο του Brian Joyeux. Πρόκειται για έναν ανερχόμενο, αλλά με μεγάλη προϋπηρεσία στο ενεργητικό του, Παριζιάνο ζαχαροπλάστη, που σκαρφάλωσε εύκολα στο ζαχαροπλαστικό top 10 της πόλης. Το μπουτίκ ζαχαροπλαστείο του είναι γνωστό κυρίως για τις βιεννουαζερί του. Κάνει εκπληκτικά κουγκλόφ (είδος κέικ), μπριός, κρουασάν, αλλά και εξαιρετικά μακαρόν και limited edition πατισερί.

Το μπαρ Green Lab είναι το βασίλειο του τζιν, με πάνω από 180 ετικέτες.

Και ακόμα είμαστε στα μισά
Δείπνο στο minimal και κάπως κλασικό Bouchery. Ο σεφ Damien Bouchery καταπιάνεται με φρέσκα, καθημερινά υλικά και στοχεύει σε καθαρές γεύσεις με έμφαση στην πρώτη ύλη, λειτουργώντας με το ένστικτο. Το μενού διαμορφώνεται στη διάρκεια της μέρας. Ένα ανεπανάληπτο καπνιστό βούτυρο με σκόνη καμένου πράσου και ψωμί με ξινό προζύμι ήρθε ως amuse-bouche τη μέρα που το επισκέφθηκα εγώ. Απίθανες γεύσεις ακολούθησαν: από το πιάτο με στάρι και γογγύλια, σερβιρισμένα με emulsion καφέ, μέχρι το επιδόρπιο, που ήταν ένα συμπαγές κουγκλόφ με κρέμα λεμονιού, σαντιγί κaι αποξηραμένα λεμόνια και λάιμ. Πριν από την «καληνύχτα», πάμε για τζιν και κοκτέιλ στο Green Lab. Φοβερή λίστα με πάνω από 180 τζιν! Δοκιμάστε το σοφιστικέ τζιν τόνικ με τζίντζερ και κάρδαμο.


Διευθύνσεις: 

Bouchery, Chaussee d’Alsemberg, 812A, Τ/0032-2332.3774 (μενού 4 πιάτων 58€ ή 88€ μαζί με κρασί ανά άτομο)

Wine in the city, Place Reine Astrid 34, Jette, Τ/0032-2420.0920 (μενού 4 πιάτων 60€ ή 100€ με κρασί ανά άτομο)

La Fabrique en ville, Waterloolaan 44, Parc d’Egmont, Τ/0032-2513.9948 (Brunch κάθε Σάββατο και Κυριακή 10.30-15.30, μπουφές με 29€/άτομο)

Julien Hazard Rue Vanderkindere 137, Τ/0032-2851.8960

Brian Joyeux, Rue du Congrès 3, Τ/0032-2219.0903

Mina Handmade Chocolates, Gehuchtstraat 112a, 1640 Rhode Saint Genese, Τ/0032-04.9984.2781

Café Corica, Kiekenmarkt 49, T/0032-25.11.8852

Green Lab, 520 Avenue Louise, Τ/0032-04.7536.5485 Marches Ixelles, Chaussée d’Ixelles 168

*To άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Φεβρουαρίου, τεύχος 154.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών