ΑΓΟΡΑ

4 μπουγατσατζίδικα που ξεχωρίσαμε στη Θεσσαλονίκη

Χωρίς να θέλουμε να αδικήσουμε κάποια, σας προτείνουμε 4 μπουγάτσες, σταθερές αξίες στην πόλη.

12.02.2020
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου

Μπαντής / 24 φύλλα που μοιάζουν με αραχνοΰφαντο σεντόνι έχει η μπουγάτσα του Φίλιππου Μπαντή. Στο ίδιο σημείο βρίσκεται από το 1969 το μπουγατσατζίδικο του, που το κληρονόμησε από τον πατέρα του Δημήτρη. Τις συνταγές τούς άφησε παρακαταθήκη ο παππούς Φίλιππος από την Καισάρεια της Καππαδοκίας, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη ως πρόσφυγας. Ο Φίλιππος κοιτάζει το ζυμάρι με τέτοια προσήλωση και φροντίδα, να μην το ταλαιπωρήσει, λες και δεν θέλει να το πονέσει. Απαλά, με αέρινες κινήσεις το γυρίζει για να εγκλωβίσει μέσα του αέρα. Έτσι, θα γίνει φουσκωτή η μπουγάτσα στο ψήσιμο. Θα βρείτε γεμιστή με κρέμα, κιμά ή τυρί, αλλά και χωρίς γέμιση (!), δηλαδή μπουγάτσα με σκέτο βουτυρένιο, ξεροψημένο φύλλο, μια συνταγή που όπως επισημαίνει ο ίδιος έχει ρίζες στο Βυζάντιο. Νένα Δημητρίου
Παναγίας Φανερωμένης 33, Τ/2310-510.355


Ανώτερον / Κυριακή πρωί επικρατεί το αδιαχώρητο: όλη η γειτονιά περιμένει στην ουρά για την μπουγάτσα με το λεπτό χειροποίητο φύλλο και την πλούσια κρέμα. Από το 1970 η οικογένεια Γκέκα, με καταγωγή από τις Σέρρες, φτιάχνει μπουγάτσες και τις σερβίρει παραδοσιακά σε μικρό πιατάκι. Έχουν και με τυρί, σπανάκι ή κιμά. Συνοδεύστε τη με κεφίρ από τη φάρμα Κουκάκη, που θα βρείτε στο ψυγείο. Λίνα Καπετάνιου
Αγίου Δημητρίου 59, Τ/2310-264.064


Γιάννης / Γιατρικό για ξενύχτηδες. Οι ντόπιοι, μετά τη βραδινή διασκέδαση, περιμένουν στην ουρά και συνοδεύουν την μπουγάτσα τους συνήθως με σοκολατούχο γάλα. Στον Γιάννη, εκτός από τις κλασικές γεύσεις, αλμυρές με κιμά ή τυρί και γλυκιά με κρέμα, κανέλα και άχνη, θα βρείτε και με πραλίνα σοκολάτας. Διαθέτει και delivery. Νένα Δημητρίου
Μητροπόλεως 106, Τ/2310-257.375


Αθηνά / Από το 1975 στο ίδιο σημείο, σερβίρει φρέσκια μπουγάτσα 24 ώρες το 24ωρο. Ευκαιρία να δοκιμάσετε την μπουγάτσα για βραδινό ή μετά τη νυχτερινή διασκέδαση, όπως κάνουν πολλοί Θεσσαλονικείς. Χειροποίητο λεπτό φύλλο, αρωματική κρέμα, εξίσου ωραία και η μπουγάτσα με κιμά, και αυτή με σπανάκι. Λίνα Καπετάνιου
Βασιλίσσης Όλγας 123, Τ/2310-848.284

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών