ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αλλού Γυαλού (Σύρος)

Φρέσκα όστρακα, ψάρια αλλά και κρεατικά σε ένα όμορφο παραθαλάσσιο εστιατόριο της Σύρου.

04.08.2011| Updated: 16.02.2024
Αλλού Γυαλού (Σύρος)

Φρέσκα όστρακα, ψάρια αλλά και κρεατικά σε ένα όμορφο παραθαλάσσιο εστιατόριο της Σύρου.

Η θέση: Στη δυτική πλευρά της Σύρου, πάνω στην παραλία Κινίου, πιάνεις τραπεζάκι με το Αιγαίο να απλώνεται μπροστά σου. Έτσι και σκύψεις λιγάκι, πλατσουρίζεις στη θάλασσα.

Η ατμόσφαιρα: Ντυμένο στα λευκά και τα γαλάζια, με μοσχοβολιστές γλάστρες με ρίγανες και βασιλικά, το «Αλλού Γυαλού» είναι ανοιχτό από νωρίς. Με πετσέτα, μαγιό και περισσή όρεξη καταφθάνουν οι μεσημεριανοί πελάτες, ενώ πιο επίσημα ενδεδυμένοι όσοι επιλέγουν το μαγαζί για τη νυχτερινή τους έξοδο. Ο ιδιοκτήτης κ. Γιάννης Λιέας θα σας υποδεχτεί, θα σας προτείνει τα φρέσκα ψάρια και τα όστρακα ημέρας κι η Λίνα, η σύζυγός του, θα τα προετοιμάσει με εξαιρετική μαεστρία.

Το φαγητό: Οι πρώτες ύλες είναι καλοδιαλεγμένες και με τέχνη δουλεμένες. Εν γένει λίγα πιάτα με έχουν απογοητεύσει στις τόσες φορές που έχω επισκεφτεί το μαγαζί. Η ποικιλία σε σαλάτες δεν σε αφήνει να μονοτονήσεις, με πρώτη και καλύτερη την ομώνυμη, «Αλλού Γυαλού», με δροσερή, ψιλοκομμένη ρόκα, τραγανά παξιμαδάκια, ντομάτα, φρέσκο κρεμμυδάκι και ντόπιο ξινοτύρι. Ωστόσο πολύ καλή είναι και η σαλάτα με τονάκι Αλοννήσου και τα βλήτα με σάλτσα αντζούγιας. Από ορεκτικά δοκιμάστε οπωσδήποτε το χούμους με αφράτη πιτούλα, τη μαϊντανοσαλάτα, τη μους ταραμά με αυγά βασιλικής ρέγγας και τις πατάτες με συριανό λουκάνικο μάραθου. Από θαλασσινά -όπου και το κέντρο βάρους του μενού- αξίζει να δοκιμάσετε την αχινομακαρονάδα ή τα ταλιολίνι με φρέσκα όστρακα, ενώ πολύ καλά είναι και τα μύδια αχνισμένα σε ρετσίνα και δεντρολίβανο. Εξίσου νόστιμα και όσα έχουμε δοκιμάσει από την γκάμα των κρεατικών και, ιδιαίτερα, τα τρυφερά μπριζολάκια με πατάτα ψητή και γαλοτύρι, το κρασάτο κοκοράκι και το -πιο χειμωνιάτικο-γουρουνόπουλο στο φούρνο με μικρές πατάτες.

Ο λογαριασμός: Θα εξαρτηθεί από το αν θα επιλέξετε μεζεδοκατάσταση, φουλ μενού ή μεγάλο, φρέσκο ψάρι. Έτσι μπορεί να σας κοστίσει από 20 ευρώ το άτομο -χωρίς το ποτό- μέχρι 60 ευρώ το κιλό για το φρέσκο ψάρι.

Η κάβα: Διόλου ευκαταφρόνητη, είναι ίσως η πιο ενημερωμένη στο νησί. Κι αυτό διότι ο Γιάννης το έχει μεράκι και την ανανεώνει διαρκώς. Η λίστα περιλαμβάνει κρασιά από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντάς μας αρκετές επιλογές για όλα τα βαλάντια.

Επιπλέον πληροφορίες: Αν θέλετε να το επισκεφτείτε το βράδυ, ίσως χρειαστεί να κλείσετε τραπέζι. Λειτουργεί καθημερινά από το μεσημέρι.

  • Το Αλλού Γυαλλού θα είναι κλειστό από τέλη Οκτώβρη μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.

Παραλία Κινίου, Σύρος, τηλ.: 22810-71.196.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών