ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Άμβυξ (Ερμούπολη)

Πίτσες και ζυμαρικά του σαλονιού στο ιταλικό εστιατόριο του λιμανιού της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

26.09.2011| Updated: 16.02.2024
Άμβυξ (Ερμούπολη)

Πίτσες και ζυμαρικά του σαλονιού στο ιταλικό εστιατόριο του λιμανιού της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Η θέση: Ο Άμβυκας είναι μάλλον το πρώτο πράγμα που θα αντικρύσετε μόλις εξέλθετε από την μπουκαπόρτα του πλοίου και η μπουκαπόρτα του πλοίου είναι η θέα από το εστιατόριο, μαζί και τα υπόστεγα αναμονής των πλοίων. Όχι και τόσο ελκυστικό το σημείο, όμως σε περίπτωση ξελιγωμένης αναχώρησης ή άφιξης, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους, αυτό το ιταλικό ρεστοράν αποτελεί λαχταριστή επιλογή.

Η ατμόσφαιρα: Στο εσωτερικό του το μαγαζί είναι όμορφο, προσεγμένο, με πετρόχτιστους τοίχους, καμαρωτούς άμβυκες και ένα μεγάλο ξυλόφουρνο να συμπληρώνουν το ατμοσφαιρικό ντεκόρ. Έξω έχει 6 τραπέζια, στα οποία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των πελατών όταν βράζει ο τόπος, ενώ και η σάλα είναι σχεδόν πάντα γεμάτη το καλοκαίρι, είναι, όμως, πιο «ζωηρή» όταν η θερμοκρασία πάρει την κατηφόρα. Το εσωτερικό μοσχοβολά φρεσκοψημένο ζυμάρι.

Το φαγητό: Ο ιδιοκτήτης Ρομπέρτο Μπρασόλα είναι ένας ντροπαλός Ιταλός από ένα χωριό έξω από την Πάντοβα, που ήρθε στη Σύρο, την ερωτεύτηκε και έμεινε. Ευτυχώς, δηλαδή, γιατί η ιταλική κουζίνα που προσφέρει έχει αυθεντικότητα, ωστόσο και μερικές άτεχνες «ελληνοποιήσεις». Έτσι, λοιπόν, ενώ η καρμπονάρα του είναι φτιαγμένη σωστά, με αυγό και πανσέτα, τα αλιο όλιο ε πεπεροντσίνο ιδανικό και η καλαμπρέζε με αντσούγιες πικάντικη και γευστική, υπάρχουν κι οι φουλ στην κρέμα γάλακτος εκδοχές πιάτων, που βαραίνουν χωρίς αιτία το σύνολο, όπως για παράδειγμα στα ζυμαρικά με σολομό και καρύδια. Πολύ ενδιαφέρον έχουν οι επιλογές στα δικά τους φρέσκα ζυμαρικά, όπως τα ραβιόλι με σπανάκι και σάλτσα βουτύρου-φασκόμηλου αλλά και τα φρέσκα νιόκι πατάτας με κιμά και φρέσκα μανιτάρια. Τις πίτσες τις ευχαριστιόμαστε πάντα. Ελαφρύ ζυμάρι, λεπτό αλλά αφράτο, με τραγανό στεφάνι, μοτσαρέλα ψημένη αρκετά περισσότερο από ό,τι στην Ιταλία, για να πλησιάσει τα «δικά μας» γούστα, λίγη αλλά νόστιμη η σάλτσα και κάμποσες επιλογές σε καλά υλικά. Η μαργαρίτα τους είναι νοστιμότατη, η bruciagola με σαλάμι πικάντικο η αγαπημένη μου και η rugantina με πορτσίνι, προσούτο και παρμεζάνα από τα best sellers. Ενδιαφέρουσες οι σαλάτες του, ιδιαίτερα αν συνδυαστούν με τις εξαιρετικές φοκάτσες.

Ο λογαριασμός: Ένα πλήρες, απολαυστικό γεύμα δύο ατόμων χωρίς το κρασί κοστίζει περίπου 40 ευρώ.

Η κάβα: Η λίστα με τα κρασιά είναι μικρή αλλά ενημερωμένη και περιεκτική, με ελληνικές, ως επί το πλείστον, επιλογές, με σωστή τιμολόγηση. Κάποιες επιλογές και σε μπίρα και αξιοπρεπές κρασί σε ποτήρι.

Επιπλέον πληροφορίες: Στον Άμβυκα μπορούν να σας ετοιμάσουν το φαγητό για έξω και αν μένετε σχετικά κοντά στην Ερμούπολη θα σας το φέρει το ντελίβερι. Έξτρα τιπ: αν μετά το γεύμα σας θελήσετε παγωτό, σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η τζελατερία Daidadi με δροσερά, καλοφτιαγμένα, ιταλιάνικα παγωτά.

Ακτή Παπάγου 26, Ερμούπολη, Σύρος, τηλ.: 22810-83.989.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών