ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αθήρι

Η σταθερή αξία του, αναγνωρίστηκε κι από τον οδηγό Michelin.

26.03.2015| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Αθήρι

Η σταθερή αξία του, αναγνωρίστηκε κι από τον οδηγό Michelin.

Η θέση: Δυο τετράγωνα από την Ιερά Οδό κι άλλα δυο από την Πειραιώς, στην αβανγκάρντ συνοικία του Κεραμεικού.

Η ατμόσφαιρα: Το Αθήρι στεγάζεται σε ένα κομψά ανακαινισμένο νεοκλασσικό, διαμορφωμένο από την αρχιτέκτονα Ελένη Χλιόβα-Μπιτζάνη. Αστικός χαρακτήρας, σε μια καλοβαλμένη σάλα με ιδιαίτερη προσωπικότητα που ενισχύεται από μοντέρνα στοιχεία. Μόλις γλυκάνει ο καιρός, ανοίγει και ο υπέροχος κήπος του, στην εσωτερική αυλή της μονοκατοικίας.

Το φαγητό: Ο σεφ Αλέξανδρος Καρδάσης, ένα από τα πιο αξιόλογα φιντάνια που αναδείχτηκαν μέσα από το αξέχαστο 48 του Χρηστόφου Πέσκια, αποτελεί πλέον μια κλασική αξία της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής. Το Αθήρι συμπληρώνει τα έντεκά του χρόνια και αναγνωρίζεται δικαίως και από τον οδηγό Michelin, ο οποίος κατατάσσει το εστιατόριο του Καρδάση στην κατηγορία των value for money εστιατορίων, απονέμοντάς του το Bib Gourmand (μόνο ένα ακόμα ελληνικό εστιατόριο, το Οικείο του Κολωνακίου, έχει αυτή τη διάκριση). Συνεχίζοντας την καλή δουλειά, ο σεφ επιμένει σε ελληνική πρώτη ύλη άριστης ποιότητας (βλ. φασόλια Πρεσπών, καβουρμά Ξάνθης, φάβα Σαντορίνης), την οποία μετατρέπει σε πιάτα εμπνευσμένα από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, αλλά με μοντέρνο στυλ. Η ουσία είναι πως τα πιάτα του είναι πάντα καλομαγειρεμένα και νόστιμα.

Στη τελευταία μας επίσκεψη δοκιμάσαμε για ορεκτικό τις πέτουλες (ζυμαρικό) με βετούλι κοκκινιστό, γραβιέρα Νάουσας και γιαούρτι Πασκιτάν (συμπυκνωμένη ρουστίκ νοστιμιά), τα μανιτάρια agaricus και portobello μαγειρεμένα σε κενό αέρος, σερβιρισμένα με μια απίθανη σάλτσα πορτσίνι (εδώ εξαντλήσαμε μέχρι τελευταίο ψίχουλο, το φοβερό ψωμί του), το άψογα μαριναρισμένο λαβράκι με λευκή ταραμοσαλάτα και λάδι άνηθου και την έκτακτη φάβα Σαντορίνης με καραμελωμένο κρεμμύδι και τοματάκι γλυκό. Καλομαγειρεμένο ήταν και το ψάρι ημέρας (χριστόψαρο) σε λεμονάτο στιφάδο με πατάτες παριζιέν, σπανάκι και κρόκο Κοζάνης. Νόστιμη κι η τρυφερή πανσέτα σε κενό αέρος που συνοδεύονταν με ριζότο με καπνιστό χοιρινό, χυμώδες το αρνάκι σε κενό αέρος με καλοχυλωμένο κοκκινιστό τραχανά Αρκαδίας και τοπ πιάτο το, γεμάτο ένταση, κριθαρότο με γαρίδες, ψητά ντοματίνια και μυρωδικά. Γλυκαθήκαμε με δυο ωραιότατα επιδόρπια: μια κρέμα λεμονιού σε μπισκότο βουτύρου με αφρό γιαούρτι-μέλι και σιρόπι κίτρου και μια αξέχαστη μους σοκολάτα-πραλίνα με μπισκότο και σάλτσα dulce de leche.

Ο λογαριασμός: Χωρίς το ποτό, υπολογίζουμε ένα μέσο όρο 25ευρώ ανά άτομο.

Η κάβα: Μια καλά δομημένη λίστα κρασιών, με περίπου 40 επιλογές, αληθινό σαφάρι στον ελληνικό αμπελώνα. Κρασιά από την Ικαρία μέχρι τη Ζάκυνθο, κι από την Λακωνία ως τον Ίσμαρο, ικανά να συνοδεύσουν με τον καλύτερο τρόπο το φαγητό μας. Η εξαιρετική τιμολόγηση, από 13 μέχρι 52 ευρώ ανά φιάλη, με την μεγαλύτερη πλειοψηφία των κρασιών να κυμαίνεται γύρω στα 20 ευρώ, ευνοεί στην επιλογή της ολόκληρης φιάλης. Ωστόσο υπάρχουν και 10 πολύ καλές λύσεις κρασιού σε ποτήρι, όπως και τρεις ελληνικές μπίρες. Σημειώστε πως υπάρχει και Ξυνό Νερό Φλώρινας.

Επιπλέον πληροφορίες: Το εστιατόριο λειτουργεί καθημερινά μετά τις 8, τις Κυριακές μόνο τα μεσημέρια και τη Δευτέρα είναι κλειστά. Στο πλάι του εστιατορίου υπάρχει το δικό του, ευρύχωρο, ιδιωτικό πάρκινγκ.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών