ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αθήρι

Όσο το επιτρέπει ο καιρός η αυλή του εστιατορίου στον Κεραμεικό είναι ό,τι πρέπει για δείπνο. Αλλιώς περνάμε μέσα.

17.10.2013| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Αθήρι

Όσο το επιτρέπει ο καιρός η αυλή του εστιατορίου στον Κεραμεικό είναι ό,τι πρέπει για δείπνο. Αλλιώς περνάμε μέσα.

Η θέση: Ένα στενό από το σημείο που Ιερά Οδός και η Πειραιώς τέμνονται βρίσκεται η οδός Πλαταιών· είναι παράλληλη της Ιεράς Οδού. Το Αθήρι βρίσκεται στο νούμερο 15.

Η ατμόσφαιρα: Ο καιρός ήπιος ακόμα με μια ελαφριά δροσούλα, ιδανικός για το βράδυ. Καθίσαμε στην καταπράσινη αυλή που σταδιακά γέμισε. Πελατεία κατέφθανε ακόμα και μετά τις 11. Η ατμόσφαιρα χαλαρή, τα τραπέζια άνετα και το προσωπικό, ίσως το πιο ευγενικό και εξυπηρετικό που έχω συναντήσει τον τελευταίο καιρό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στιγμή που μου έπεσε το πιρούνι. Πριν προλάβω να σκύψω για να το μαζέψω, είχαν ήδη φέρει ένα καθαρό προς αντικατάσταση του πεσμένου.

Το φαγητό: Ο σεφ Αλέξανδρος Καρδάσης μαγειρεύει με φρέσκες, ελληνικές πρώτες ύλες, πολλές εξ αυτών με ονομασία προέλευσης (π.χ. φασόλια Πρεσπών). Στα θετικά η σειρά με την οποία κατέφθασαν τα πιάτα· προλαβαίνεις να απολαύσεις και σταδιακά να χωνέψεις το φαγητό, χωρίς άγχος και πίεση. Ο κατάλογος χωρίζεται σε σαλάτες, μικρά πιάτα, κυρίως πιάτα και επιδόρπια. Τα μικρά πιάτα είναι στην ουσία ατομικές μερίδες που κάλλιστα μπορούν να μοιραστούν δύο άτομα. Με τον τρόπο αυτό μπορείς να δοκιμάσεις περισσότερες γεύσεις μιας και η τιμή τους κυμαίνεται στα 2,5 – 3,5 ευρώ.

Ξεκινήσαμε με μια σαλάτα με πρασινάδες (μεταξύ των οποίων και βαλεριάνα), σταφύλι και κράνα. Το νιώτικο σκοτύρι, ένα πικάντικο αλοιφώδες τυρί, καθώς και ο φρέσκος δυόσμος εμπλούτιζαν το πιάτο, ενώ το λαδόξιδο ήταν το ιδανικό για την απλότητά του άρτυμα. Τα μικρά πιάτα που διαλέξαμε και μοιραστήκαμε διά του δύο είναι το λαχταριστό ταρτάκι με τυριά (φέτα, κασέρι Ξάνθης, σαγανοτύρι Αρκαδίας), ψητή ντομάτα και ρίγανη και το υπέροχο μπουρέκι καμωμένο με λεπτεπίλετο χειροποίητο κρουστό ζυμάρι και γεμιστό με μοσχαρίσιο κιμά, ελαφρώς πικάντικο από το τσίλι. Και τα δύο ήταν πολύ νόστιμα και χορταστικά. Τόσο χορταστικά που δεν καταφέραμε να τελειώσουμε τα κυρίως· βλέπετε θέλαμε να κρατήσουμε λίγο «χώρο» και για γλυκό.

Καλοψημένο κοτόπουλο, μαριναρισμένο με μέλι και πουρέ καρότου συνοδεία σαλάτας με αποξηραμένα βερίκοκα το ένα κύριο πιάτο που επιλέξαμε.

Το δεύτερο, χειροποίητα ζυμαρικά με μοσχαράκι – τόσο τρυφερό που κοβόταν με το πιρούνι- και τριμμένο κεφαλοτύρι Κεφαλονιάς. Πιάτο αμιγώς ελληνικό, απλό αλλά και ταυτόχρονα πλούσιο, για το οποίο θα επιστρέψω στο Αθήρι.

Στα γλυκά τώρα, δοκιμάσαμε την κρεμ μπριλέ με πραλίνα φουντουκιού, ένα σφηνάκι κρύας σοκολάτας μπίτερ στο πλάι και ένα μπισκότο «κραμπλ κακάο».

Επίσης, το παγωτό με κανελάτα μπισκότα speculoos, καραμέλα dulche de leche και μους σοκολάτας. Και τα δύο επιδόρπια έπαιζαν με τις διαφορετικές υφές ωστόσο το δεύτερο μας κέρδισε: αεράτο και πλουμιστό, τέλειο για να γεμίσει όσα… κενά είχαν απομείνει στο στομάχι…

Ο λογαριασμός: Περί τα 30 ευρώ το άτομο για ένα υπερ-πλήρες γεύμα με ένα ποτήρι κρασί.

Η κάβα: Μια σφιχτή αλλά πολυποικιλιακή λίστα κρασιών με τιμές από 12 – 28 ευρώ. Ακόμη, επιδόρπια κρασιά, αφρώδεις οίνοι, αποστάγματα και ορισμένες μπίρες. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως οι 5 επιλογές κρασιού που προσφέρονται σε ποτήρι είναι επώνυμες. Ο ενημερωμένος σερβιτόρος μας συνέστησε για τα προαναφερθέντα το «γεμάτο» Μεγαβούνι Merlot από το κτήμα Χαρλαύτη (προς 4 ευρώ το ποτήρι), με αρώματα φρούτων και μπαχαρικών.

Επιπλέον πληροφορίες: Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη εως Σάββατο 8 μ.μ. – 1 π.μ. και Κυριακή 1 μ.μ. εως 6 μ.μ.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών