ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Χρυσόστομος (Χανιά)

Η παράδοση συναντά τα καλά σφακιανά υλικά σε δύο εστιατόρια διεθνούς φήμης, στα Χανιά και στα Μάρμαρα.

27.08.2013| Updated: 16.02.2024
Χρυσόστομος (Χανιά)

Η παράδοση συναντά τα καλά σφακιανά υλικά σε δύο εστιατόρια διεθνούς φήμης, στα Χανιά και στα Μάρμαρα.

Η θέση: Βγαίνοντας στο παλιό λιμάνι και κοιτώντας το φάρο, παίρνουμε τον δρόμο προς τα δεξιά. Βρίσκεται κοντά στις μεγάλες αποθήκες. Πέρα από το χανιώτικο εστιατόριο, ο Χρυσόστομος διατηρεί και ένα παραθαλάσσιο μαγαζί στα Μάρμαρα, στην πατρίδα του τα Σφακιά, απ’ όπου ξεκίνησε. Ο κολπίσκος είναι προσβάσιμος μόνο διά θαλάσσης, δηλαδή με βάρκα-ταξί από τη Χώρα Σφακίων για όσους δεν έχουν, π.χ., φουσκωτό. Ο πελάτης που λατρεύει την ταλαιπωρία μπορεί να το προσεγγίσει και μέσω του μονοπατιού Ε4, αλλά θα χρειαστεί πολλές ώρες πεζοπορία στην ανύπαρκτη σκιά των Λευκών Ορέων.

Η ατμόσφαιρα: Στα Χανιά, στα γύρω τραπέζια θα δείτε να τρώνε πολλοί ντόπιοι αλλά και οι πιο… ενημερωμένοι τουρίστες. Το γεγονός ότι οι αναγνώστες της αγγλικής εφημερίδας Guardian ανέδειξαν, τον περασμένο μήνα, το beach bar του Χρυσόστομου μεταξύ των δέκα καλύτερων στην Ευρώπη αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό των επισκεπτών στα Μάρμαρα.

Το φαγητό: Ο Χρυσόστομος εκτελεί άψογα τα τοπικά παραδοσιακά πιάτα, αλλά δεν μένει σε αυτά. Δοκιμάζει συνεχώς νέες ιδέες. Ετσι μετέτρεψε την πολλαπλώς τσαλακωμένη στην τουριστική Ελλάδα σαλάτα ρόκα – παρμεζάνα σε κρητικοπούλα, αντικαθιστώντας τη ρόκα με άβραστο σταμναγκάθι, την παρμεζάνα με ξερό ανθότυρο και το μπαλσάμικο με χούμελη και ξίδι. Σερβίρει επίσης μια θαυμάσια σαλάτα με κρύα ρεβύθια, μαυρομάτικα και φακές αρτυμένη με σφακιανό ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι, τα οποία προσθέτει μόνος του ο πελάτης μαζί με ξίδι. Το μυστικό του, απλό αλλά συνάμα πολύ δύσκολο, είναι η προσήλωση στα ντόπια, στην προκειμένη περίπτωση σφακιανά, υλικά και η αξιοποίηση της παράδοσης, αφού, για παράδειγμα, ένα μεγάλο μέρος των φαγητών μαγειρεύεται στον δύσχρηστο, πλην εξαίρετο, εάν κρίνει κανείς από το αποτέλεσμα, ξυλόφουρνο.


Εκεί ψήνεται κάθε μέρα ένα από τα νοστιμότερα ζυμωτά ψωμιά, αλλά και το μοναδικό οφτό (ψητό σφακιανό αρνί ή κατσίκι) με τοπικές χοντροκομμένες κυδωνάτες πατάτες. Τρυφερό, με πλούσια γεύση χωρίς ανεπιθύμητες οσμές, κατακτά εύκολα την πρώτη θέση στην κατηγορία του. Εξίσου νόστιμη είναι και η τσιγαριαστή βερσιόν, αλλά και η καλοφτιαγμένη ομελέτα από ντόπια αυγά και γραβιέρα. Από ένα σφακιανό τραπέζι δεν λείπει ο ντάκος με φρέσκια μυζήθρα, ενώ εξαιρετικά ήταν και τα βλίτα με πατάτες γιαχνί (μαζί).

Ο λογαριασμός: Περί τα 20-25 ευρώ για να ξεπεράσετε τα όριά σας ποσοτικώς.

Η κάβα: Στηρίζεται κυρίως σε κρητικές ετικέτες, μεταξύ των οποίων και αυτές του Καραβιτάκη, ο οποίος, για τα κλιματικά δεδομένα του νησιού, φτιάχνει πολύ καλό κρασί.

Επιπλέον πληροφορίες: Στα Χανιά το εστιατόριο είναι μονίμως ανοιχτό, ενώ τα Μάρμαρα ανοίγουν μετά το Πάσχα και κλείνουν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

  • Δευκαλίωνος και Ικάρων, Χανιά, τηλ.: 28210 57 035.
  • Παραλία Μαρμάρων, Σφακιά.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών