ΑΓΟΡΑ

Δια Χειρός Ρεσινιώτου

Ο μαγικός κόσμος της μακεδονίτικης πίτας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

09.03.2017
Φωτογραφία: Βαγγελιώ Χρηστίδου

Ο μαγικός κόσμος της μακεδονίτικης πίτας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: «Δια Χειρός Ρεσινιώτου», γράφει στην είσοδο και όλη η Θεσσαλονίκη ξέρει τι να περιμένει όταν μπει μέσα. Το μαγαζί βρίσκεται στο στενό της Καστριτσίου από το 1999 και αποτελεί ένα μικρό κόσμημα, με το ψηλό του ταβάνι, τα περίτεχνα, γαλάζια κεραμικά πλακάκια του και τα χάλκινα και μπακιρένια σκεύη στους τοίχους, ντεκόρ για τους λάτρεις της παράδοσης. Η Τούλα Ρεσινιώτου, αρχόντισσα στην κουζίνα και το κατάστημα, κατάγεται από τα Καβάσιλα της Ημαθίας και με την αγάπη της για τις παραδοσιακές συνταγές, έχει φτάσει να μαζέψει κάθε είδους κιτάπι για πίτες, από την οικογένειά της και όχι μόνο. Στο μαγαζί η ίδια, ο σύζυγός της και οι δύο γιοι τους, βάζουν όλο τους το μεράκι και την τέχνη τους στα ζυμάρια και μας συστήνουν μία διαφορετική οπτική του κόσμου της πίτας. «Μου αρέσει η παράδοση», λέει η κ. Τούλα. «Και μου αρέσει, η μαγειρική. Έτσι, ξεκίνησα κι έτσι συνεχίζω».

Τι ψωνίζουμε: Βρεθήκαμε στο κατάστημα, στα προεόρτια των Χριστουγέννων. Νόστιμες κι εντυπωσιακές οι βασιλόπιτες, αλλά εδώ δεν θα βρεθεί κανείς μέσα στις γιορτές, μόνο για τα τσουρέκια και τις τριφτές. Θα βρεθεί για την παραδοσιακή, μακεδονίτικη βασιλόπιτα, με φύλλο και μοσχαρίσιο κιμά. Την κρεατόπιτα των ημερών, δηλαδή, για την οποία ανοίγουν 24 φύλλα και σβήνουν τον κιμά με κρασί, πριν ψήσουν στους 180oC, μαζί με το μακεδονίτικο φλουρί. Νοστιμιά ανεπανάληπτη και το καλό είναι, ότι, πέρα από τα ταψιά που χρησιμοποιούν οι ίδιοι, δίνουν τη δυνατότητα στη νοικοκυρά να πάει το δικό της ταψάκι κι ανάλογα με το μέγεθος, να προσαρμόσουν τα υλικά και να της την ετοιμάσουν (ανάλογα με το ταψί, η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 12-23 ευρώ/κιλό). Γι’ αυτό, φημίζεται εξ’ άλλου η επιχείρηση. Για τις φυλλωτές της πίτες, που βρίσκουμε σε διάφορες γεύσεις, φτιαγμένες με τα υλικά της κάθε εποχής. Τώρα το χειμώνα με πράσο, την άνοιξη με κολοκύθι, κλπ. Λαδωμένες όσο πρέπει, χωρίς να γίνονται έντονες για το στομάχι, καλοφτιαγμένες, μοσχομυριστές, είτε τις πάρουμε με το κιλό, είτε με το κομμάτι. Τι άλλο στις προθήκες τους; Κουλουράκια λαδιού εξαιρετικά, κουλουράκια βουτύρου, χειροποίητος κορμός, χειροποίητα κέικ, δικές τους μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού και νόστιμα τυλιχτά. Μέσα στις γιορτές, μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών