ΕΞΟΔΟΣ

Δυο τζιτζίκια στ’ αρμυρίκια (Σύρος)

Ηλιοβασιλέματα, θαλασσινή αρμύρα και νοστιμιά στο Κίνι της Σύρου.

14.09.2011

Ηλιοβασιλέματα, θαλασσινή αρμύρα και νοστιμιά στο Κίνι της Σύρου.

Η θέση: Το Κίνι είναι η Οία της Σύρου, τουλάχιστον όσον αφορά το ηλιοβασίλεμα. Μόνο που αντί για Καλντέρα, μια χορταστική αμμουδιά απλώνεται στα πόδια μας. Στη μια της άκρη, το εστιατόριο με το αστείο όνομα και τα ουδέτερα χρώματα γίνεται ένα με την ακροθαλασσιά.

Η ατμόσφαιρα: Τα «Δυο τζιτζίκια στ’ αρμυρίκια» δεν έχουν τίποτα το δήθεν. Έχουν πελατεία ντόπια, αλλά και άφθονους τουρίστες και το χαλαρό ύφος του χώρου «σηκώνει» από μαγιό μέχρι ανάλαφρη βραδινή ένδυση.

Το φαγητό: Το επιμελείται η Ιωάννα Πεζώνη και το συντονισμό του όλου αναλαμβάνει ο συνιδιοκτήτης Γιάννης Καΐρης. Οι γεύσεις της Ιωάννας έχουν ως εναρκτήριο λάκτισμα τα φρούτα της θάλασσας και γενικά τα ψαρικά. Πάνω τους πειραματίζεται, συνήθως με επιτυχία, δίνοντας πιάτα που πηγάζουν από τη διεθνή γαστρονομία. Εντούτοις προσωπικώς θεωρώ πως το δυνατό χαρτί της Ιωάννας είναι οι πιο απλές κι αυθεντικές γεύσεις: καλαμαράκια ελαφροτηγανισμένα, μαστιχωτό χταποδάκι, σαρδέλα ψητή και γαύρος τραγανός είναι τα καλύτερά μου. Από σαλάτες -τι να πρωτοδιαλέξεις;- όλες νόστιμες και καλοφτιαγμένες: χωριάτικη, ταμπουλέ με μπόλικο δυόσμο, φακές με ντρέσινγκ πορτοκαλιού, αλλά και πράσινη με ξινοτύρι, λούζα Σύρου και σύκα. Μελωμένη και νόστιμη είναι η «φακελωμένη» φέτα, λαχταριστές και καλοτηγανισμένες οι τηγανητές πατάτες -απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε καλοκαιρινής φαγοποσίας-, μαστόρικα ψημένα τα γλυκόξινα κοψίδια, το μαρινάτο κοτόπουλο και τα άλλα κρεατικά της ώρας. Και για το τέλος, φρούτα ή γιαουρτάκι με μέλι και καρύδια ή, αν είστε τυχεροί, κέικ σοκολάτας με ψητά πορτοκάλια.

Ο λογαριασμός: Για ένα ολοκληρωμένο γεύμα να υπολογίζετε γύρω στα 20-25 ευρώ το άτομο, ενώ για το φρέσκο ψάρι θα πληρώσετε 60-70 ευρώ το κιλό.

Η κάβα: Η λίστα με τα κρασιά είναι μικρή, πλην τίμια. Έχει πολύ καλές επιλογές, που συνοδεύουν όμορφα και οικονομικά τα πιάτα. Υπάρχουν βέβαια και 4-5 επιλογές σε ούζο και τσίπουρο, για εκλεκτές μεζεδοκαταστάσεις.

Επιπλέον πληροφορίες: Ο Σεπτέμβρης είναι από τους ιδανικότερους μήνες για να ευχαριστηθείς στο Κίνι, αφού τα μελτέμια κοπάζουν κι οι βραδιές είναι ακόμα γλυκές. Τα «Δυο τζιτζίκια στ’ αρμυρίκια» λειτουργούν καθημερινά (και μεσημέρι), από Απρίλη μέχρι αρχές Οκτώβρη. Το δημοτικό πάρκινγκ βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το εστιατόριο κι είναι συνήθως εύκολο να βρεις θέση, όμως και το ΚΤΕΛ από Ερμούπολη για Κίνι κάνει στάση στα 200 μ. από το μαγαζί.

Παραλία Κινίου, Σύρος, τηλ.: 22810-71.151.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών