ΕΞΟΔΟΣ

Qurio: Φαγητό για να ρεμβάσεις

Ένα άριστο γεύμα στο Qurio του Nikki Beach Resort and Spa Porto Heli.

09.09.2021

Μας χόρτασαν χαρά, προσέδωσαν στην εξόρμησή μας νωχέλεια και ιδιοτυπία. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μικρή εκδρομή από την πατρική Ύδρα στο Πόρτο Χέλι. Διαμονή στο φίνο Nikki Beach Resort & Spa. Βόλτες στην αμμουδιά, πατητές και κατακόρυφα στη ρηχή θάλασσα έμπροσθεν, παιχνίδια στην πισίνα με τη μικρή μας – εδώ άρχισε δειλά δειλά να κάνει βουτιές με τα μπρατσάκια το μωρό μου! Το βράδυ έχω κανονίσει φαγητό στο Qurio, στο roof garden. Το μενού φέρει την υπογραφή του Arnaud Bignon. Περιοδεύουσα θερινή Σπονδή, κάθε τόπος και άλλη παράσταση, σε παραγωγή του enterpreneur Τραστέλη. Ανυπομονούσαμε. Και δικαίως. Το πρώτο που χορταίνεις είναι η θέα. Στον λιμνίσιο κόλπο του Πόρτο Χελίου, στους μαλακούς λόφους τριγύρω. Ο ουρανός εδώ μοιάζει πιο μεγάλος, αναπνέεις ευκολότερα. Χαζεύαμε για ώρα τα παστέλ χρώματα, τις κυματιστές εναλλαγές τους.

Έπειτα, τα κοκτέιλ: Θα ξέρετε ίσως ήδη πως είμαι ξινός στον τομέα αυτόν. Εδώ νικήθηκα. Ήπιαμε έξυπνα, όχι εξυπνακίστικα. Kοκτέιλ τραγανά, ισορροπημένα και ευφραντικά. Μην τα πιείτε βουλιμικά, χαρείτε τα. Την μπάρα διακονεί το αθηναϊκό Barro Negro, διά του απεσταλμένου του Ηλία Γκιβισή, ενός νευρώδους, παθιασμένου μπάρμαν.

Και έτσι, σιγά σιγά, ξεδιπλώθηκε ένα δείπνο θεσπέσιο. Το φαγητό είναι αψεγάδιαστο. Κοσμοπολίτικο, ελαφρύ, καλοκαιρινό, χαρούμενο, εκπορεύεται από έναν κοφτερό πόθο για παιχνίδι και σκανταλιά. Να το πω αλλιώς: το φαγητό είναι σοβαρότατο, όμως δεν σε πολυσκοτίζει, συμβάλλει στη ρέμβη, δεν την αντιμάχεται. Δεν περισσεύει τίποτα, δεν λείπει τίποτα, το στόμα χαίρεται και θαυμάζει. Δοκιμάσαμε –κυριολεκτώ– όλο τον κατάλογο. Γιατί μετά από μια κάκιστη εμπειρία σε φημισμένο εστιατόριο της περιοχής το δεύτερο βράδυ της διαμονής μας, επιστρέψαμε το τρίτο και τελευταίο ξανά στο Qurio. Χαρείτε τα εξωτικά ωμά: tacos με τόνο και πίκλα κρεμμυδιού, φαγκρί σεβίτσε με μάνγκο, τσίλι και τζίντζερ, λαβράκι καρπάτσιο με μια άριστη ελαιολαδένια κρέμα με φρούτα του πάθους και καρότο. Τις τεμπούρες: ιδίως τον εξαίσιο γαύρο συνοδεία κρέμας καρυκευμένης με μείγμα tandoori. Το τηγανητό καλαμάρι, το οποίο, βουτώντας με περιέργεια στην πικάντικη συνοδευτική μαγιονέζα, απήλαυσε επί δύο η μικρή μας. Αλλά και τις ψητές γαρίδες με καμένο αβοκάντο και γιαούρτι, τον τόνο tataki, την ψητή μελιτζάνα με γλάσο miso, τα ντάμπλινγκ γαρίδας με ponzu και το εξαίσιο ψητό λαβράκι, ένα χοντρό, ζουμερό φιλέτο με μια παχιά φέτα ντομάτας ελαφρά ψημένη και λάδι βασιλικού. Τι ζουμιά, τι απλό, τι θεϊκό πιάτο! Η λογική είναι της μοιρασιάς, πάρτε διάφορα και διασταυρώστε μαχαιροπίρουνα. Εδώ, αυτό το ανακάτεμα δεν θα σας βαρύνει. Για γλυκό πρoτείνω τα ωραία σορμπέ, αν και τα σου με κρέμα καφέ και σάλτσα σοκολάτας μού έκλεψαν την καρδιά.

Το μενού εκτελεί κεφλίδικα ο Νίκος Κουτρουμανίδης, ένας λαμπρός, δυνατός μάγειρας, με αυτοπεποίθηση. Στα πήγαινε έλα, ευγενικά, υπομονετικά, γρήγορα παιδιά. Τους αξίζουν δοξαστικοί αίνοι.

Όπως, φυσικά, και στον Arnaud Bignon. Chapeau, chef !

Qurio

Nikki Beach Resort & Spa, Πόρτο Χέλι
  • Τηλέφωνο : 27540-98.500
  • Κόστος : Περίπου 45-55 €/άτομο, χωρίς ποτά
  • Ωράριο : Καθημερινά από τις 19.30

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 953.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών