ΕΞΟΔΟΣ

Γιατί το Ella δεν έχει γίνει ακόμα (ευτυχώς) talk of the town

Μερικές διαπιστώσεις για το αξεπέραστο φαγητό της Νένας Ισμυρνόγλου και για την ήρεμη δύναμη εστιατορίων όπως το Ella στο Σύνταγμα.

13.05.2021

Κάθε φορά που θα φάμε στο Ella, είναι γεμάτο. Ανοιχτό μεσημέρι-βράδυ, ο κόσμος εναλλάσσεται αλλά υπάρχει ένα σταθερό μοτίβο. Ζευγάρια με μικρά παιδιά, δύο και τρία πολλές φορές ανά τραπέζι και πολλοί ξένοι. Έχοντας κι εγώ μια κόρη τεσσάρων χρονών, θέλω να με πιστέψετε όταν θα πω ότι το εστιατόριο που θα επιλέξεις να πας με το παιδί σου, το έχεις περάσει από χίλια κόσκινα. Για τα προφανή: καθαριότητα, ποιότητα, γεύσεις που μπορεί να κατανοήσει και ένας ουρανίσκος που τώρα ξεκινάει την εκπαίδευσή του, αλλά και για τον αέρα φιλοξενίας. Το Ella έχει μια οικεία ποιότητα, είναι προσιτό και φιλικό, βρίσκεται σε βολική απόσταση από τα αξιοθέατα του κέντρου και την Πλάκα και έχει εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής. Δεν χρειάζεται άλλη εξήγηση γιατί προσελκύει πολλούς ξένους επισκέπτες. Κι όμως αυτό που πάντα με παραξενεύει είναι γιατί δεν φαίνεται να συζητιέται πολύ στους κύκλους των «γκουρμέ». Όχι ότι το χρειάζεται, απλώς το σχολιάζω χάριν παρατήρησης. Κι έχω την απάντηση. Δεν είναι μοδάτο. Ευτυχώς.


Το Ella είναι ένα αθόρυβο στέκι όπου η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου κάνει τα μαγικά της και σερβίρει μία από τις πιο ευφάνταστες και νόστιμες κουζίνες αυτή τη στιγμή στην Αθήνα. Είναι σίγουρα μία από τις πιο δημιουργικές σεφ που έχουν περάσει από την εστίαση την τελευταία τριακονταετία (και δεν εννοώ μόνο ανάμεσα στις γυναίκες σεφ). Τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει λίγες σταθερές συνεργασίες, consulting σε ξενοδοχεία και κάποια άλλα δικά της project για τα οποία έχουμε γράψει κατά καιρούς. Ανάμεσα σε αυτά, έχει αναλάβει και την κουζίνα του Ella στη Μητροπόλεως, όπου υπηρετεί το κόνσεπτ του νόστιμου φαγητού για όλους χωρίς να πέφτει στην παγίδα του μπανάλ. Ελληνική κουζίνα, φυσικά, αλλά με δημιουργικό οίστρο, τσαχπινιές και κόλπα, και πάνω από όλα με την πυξίδα στραμμένη στην πρώτη ύλη.

Φάβα Φενεού, κασέρι Μυτιλήνης

Τα υλικά είναι αυστηρά εποχικά και γίνεται συνειδητή προσπάθεια να επιλέγονται τοπικά διακεκριμένα προϊόντα από μικρούς παραγωγούς. Φάβα από τον Φενεό, κασέρι Μυτιλήνης, αρσενικό Νάξου, γραβιέρα Κρήτης, σαλάμι αέρος Δράμας Σαρήμπογια, μαύρες ελιές Πηλίου, θρούμπες Χαλκιδικής, Καλαμών, χονδροελιές Κορίνθου. Το μενού στο Ella είναι μια άσκηση πατριδογνωσίας. Είναι ένας μικρός παραγωγικός χάρτης της Ελλάδας που συστήνει σε Έλληνες και ξένους μερικά από τα καλύτερα προϊόντα της χώρας και τους δίνει την ευκαιρία να τα δοκιμάσουν.

Και τι κάνει με τα εκλεκτά ελληνικά προϊόντα η κυρία Ισμυρνόγλου; Όπως προείπα, ελληνική κουζίνα αλά Νένα. Η σταρ των λεπτεπίλεπτων γεύσεων αναδομεί κάθε πιάτο προσθέτοντας πινελιές φρεσκάδας και αρωμάτων. Στο οπλοστάσιό της βρίσκουμε κάθε λογής μυριστικό χόρτο της ελληνικής γης. Γνωρίζει πώς να τα χρησιμοποιήσει για να δώσει σε κάθε φαγητό ένα ιδιαίτερο αρωματικό προφίλ, χωρίς να το φορτώσει. Η κουζίνα της έχει πλούτο υλικών αλλά είναι ανάλαφρη, ντελικάτη και φρέσκια.

Μην φύγετε, αν δεν δοκιμάσετε…

Το πιάτο το οποίο ονειρευόμασταν ότι θα ξαναβρούμε στο μενού όταν θα άνοιγε η εστίαση και θα ξαναβγαίναμε στο σεργιάνι των εστιατορίων, ευτυχώς είναι ακόμα εκεί: Dumplings γαρίδας σε ζωμό καραβίδας, κακαβιάς, με γάλα καρύδας, γράφει ο κατάλογος. Στην ουσία είναι μια βαθιάς νοστιμιάς σούπα με ζωμό ψαριού και καραβίδας, μέσα στον οποίο επιπλέουν μερικά γιουβαρλάκια γαρίδας. Μην σας τρομάξει το ότι είναι σούπα, δεν έχει εποχή αυτό το πιάτο. Στο στόμα σκάνε χιλιάδες αρώματα, η γεύση είναι ταυτόχρονα οικεία και εξωτική, ένα πάντρεμα της κακαβιάς με τις κορυφαίες ταϊλανδέζικες σούπες.

Στα φαβορί είναι πάντα το λαδερό της ημέρας και όλα τα φαγητά της κατσαρόλας ή της γάστρας, όπως το το οσομπούκο με μάραθα και το φρικασέ με ζυγούρι που κάνει τους ξένους να παραμιλάνε. Οπωσδήποτε όμως, δεν φεύγεις αν δεν δοκιμάσεις και τα μπιφτέκια, στα οποία η κυρία Ισμυρνόγλου έχει μάστερ. Στα SOS το κεμπάπ γιαουρτλού και τα κεφτεδάκια γαλοπούλας που, μαζί με τα καλαμαράκια, είναι τα δύο πιάτα που προτείνονται και αρέσουν πολύ στα παιδιά.

Εκτός καταλόγου, δοκιμάσαμε κάποια από τα καινούργια πιάτα που ετοιμάζει η σεφ για το καινούργιο μενού. Πεϊνιρλί (πείτε τα και flatbreads) από πίτα σουβλακιού (έχει δικό της μάστορα που φτιάχνει της πίτες) με διάφορα υλικά που θα εναλλάσσονται ανάλογα την εποχή. Εμείς δοκιμάσαμε την ανοιξιάτικη βερσιόν, με σπαράγγια, μπιζέλια και μια βελούδινη κρέμα γραβιέρας. Τα πεϊνιρλί θα συνοδεύονται από ένα ζωμό από τα ίδια τα λαχανικά, σε μπολάκι, για να βουτάς την πίτα.

Η κάβα τους περιλαμβάνει μόνο ελληνικά κρασιά (σε αρκετά καλές τιμές), ούζα και μπίρες, ενώ δίνει επιλογές και σε ποτήρι και χύμα κρασί, για όσους θέλουν μια πιο οικονομική επιλογή.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών