ΕΞΟΔΟΣ

Πού θα πιούμε καλό καφέ από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα

Μια λίστα με cafés που προσέχουν την ύλη τους και διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό, για να μη μείνουμε με πικρή γεύση στο στόμα.

07.01.2020| Updated: 25.02.2022
Πού θα πιούμε καλό καφέ από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα
Το ανακαινισμένο Taf Coffee Shop στην οδό Μπενάκη.

Στα ράφια τους βρίσκουμε μεγάλη ποικιλία καφέδων από επιλεγμένες φάρμες.

Μόνο εδώ μπορείτε να επιλέξετε προφίλ καβουρδίσματος για τον καφέ σας.

Ξεκινάμε από την Εμμανουήλ Μπενάκη, τον δρόμο στον οποίο πριν από δεκατρία χρόνια πρωτολειτούργησε το Taf Coffee Shop (Εμ. Μπενάκη 7-9, Τ/210-38.00.014), το πρώτο speciality coffee shop της Αθήνας. Tο Taf Coffee Shop άνοιξε τον δρόμο για το speciality στη χώρα και πρωτοστάτησε στην αλλαγή από τον εμπορικό στον σοφιστικέ καφέ. Στη χειροποίητη εσπρεσιέρα τους τρία χαρμάνια: οι Τaf Competition και Taf Rosebud είναι δύο από τα γνωστότερα αθηναϊκά blend, πιο σοκολατένιος ο πρώτος, πιο όξινος ο δεύτερος. Ο Pianeta, ένας ισορροπημένος espresso που αρέσει τόσο σε entry level καφεπότες όσο και σε τακτικούς της speciality κοινότητας, του πάει ιδιαιτέρως το γάλα. Από τις εποχικές επιλογές μπορείτε να επιλέξετε από 8-10 single origin espresso. Δύσκολα θα συναντήσετε αλλού αυτή την ποικιλία αλλά και αυτή την ποιότητα. Οι καφέδες αυτοί φτάνουν εδώ απευθείας από τους παραγωγούς και αποτελούν μικρά διαμαντάκια, προσωπικές ανακαλύψεις του CEO της Taf Γιάννη Ταλούμη από τα ετήσια ταξίδια του στις φάρμες. Στο τμήμα της λιανικής θα βρείτε εκτός από κόκκους για το σπίτι, κάποια αξεσουάρ για home barista όπως τις νέες πρακτικές συσκευασίες με καφέ φίλτρου σε σε ατομικές δόσεις μέσα σε φακελάκια από ανακυκλώσιμα υλικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ7 στέκια που μας χρωματίζουν τη διάθεση7 στέκια που μας χρωματίζουν τη διάθεση
Στο Motiv θα βρείτε νόστιμες λιχουδιές για να συνοδεύσετε τον καφέ σας.

Απέναντι βρίσκεται το Motiv (Εμ. Μπενάκη 20, Τ/210-38.10.899), ένα γουστόζικο café που πρόσφατα ανακαινίστηκε. Με το όνομα Motiv, που σημαίνει κίνητρο, θέλουν να δώσουν καλά κίνητρα στον κόσμο να ξεκινήσει την μέρα του μέσα από μια κούπα ποιοτικό καφέ. Σερβίρει κόκκους καβουρδισμένους στην Αθήνα και το βασικό τους χαρμάνι προέρχεται από τρεις χώρες – Βραζιλία, Νικαράγουα, Γουατεμάλα. Στον μύλο με καφέδες μοναδικής προέλευσης o καφές αλλάζει εκ περιτροπής (Αιθιοπία, Περού, Βραζιλία, κ.λπ.). Οι συγκεκριμένοι καφέδες έρχονται στην Αθήνα μόνο για αυτό το καφέ.

Στα πέριξ, το Foyer (Πανεπιστημίου 46, T/210-38.00.047) φέρνει κόκκους από τα καλύτερα micro-roasteries της Ευρώπης. Εδώ θα πιείτε ό,τι και οι Βερολινέζοι, από την ποιοτική αλυσίδα The Barn ή από την εταιρεία Five Elephant, ό,τι και οι κάτοικοι του Λονδίνου από το Square Mile ή οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης από το Coffee Collective. Αυτή την περίοδο δοκιμάστε καφέ από το Ελ Σαλβαδόρ, που έχουν καβουρδίσει στο Prolog της Κοπεγχάγης. Σε φίλτρου υπάρχει ένας καφές από το Drop της Στοκχόλμης που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον: πρόκειται για ένα υβρίδιο ποικιλίας, η SL 28 συνδεδεμένη με τα εδάφη της Κένυας, προέρχεται σε αυτή την περίπτωση από το Ελ Σαλβαδόρ. Οι συνέργειες με ευρωπαϊκά roasteries φέρνουν στα ράφια τους διαφορετικούς καφέδες σε σχέση με άλλα αθηναϊκά μαγαζιά. Θα βρείτε και μερικά επιλεγμένα φυσικά κρασιά προς πώληση όπως και καλόγουστα design χρηστικά αντικείμενα.

Κατεβαίνοντας την Κλαυθμώνος, το πιο φιλόξενο μαγαζί της Αθήνας παραμένει το μαγαζί της Τάνιας και του Νίκου, Δυο γουλιές και δυο μπουκιές (Δραγατσανίου 8, Τ/210-34.73.444). Η Τάνια είναι από τους λίγους επαγγελματίες που ξέρει τι να κάνει με κάθε παρτίδα, με κάθε σακουλάκι, διαχειρίζεται υπέροχα την πρώτη ύλη. Ο Νίκος είναι η κρητική φιλοξενία προσωποποιημένη. Ρωτήστε τους ό,τι θέλετε να μάθετε για τον καφέ, έχουν εμπειρία και είναι πρόθυμοι. Θα σας σερβίρουν είτε έναν καλοφτιαγμένο εσπρέσο από κάποιον μονοποικιλιακό, από μία μόνο φάρμα, από τη σειρά καφέδων που προμηθεύονται από τον ανεξάρτητο «ψήστη» Roller Roaster.

Στο Δυο γουλιές και δυο μπουκιές φροντίζουν να απολαύσετε έναν πλούσιο, κρεμώδη cappuccino. Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου

Στο Σύνταγμα, καλό καφέ σερβίρει το Kaya (Βουλής 7, εντός Στοάς Μπολάνη, Τ/213-02.84.305), που συνεργάζεται με τα περισσότερα αθηναϊκά και ελληνικά microroasteries και φιλοξενεί κάθε εβδομάδα διαφορετικό καφέ στους μύλους του. Ανεξάρτητα από το αν η γεύση θα είναι του γούστου σας, πάντα εδώ ο καφές είναι καλοφτιαγμένος και καθωσπρέπει.

Το coffee station του Peek a bloom μετά την πρόσφατη ανακαίνιση.

Σε ένα υπέροχο ολλανδικό καβουρδιστήρι Giesen οι άνθρωποι του Peek a bloom (Λέκκα 14, Τ/210-32.19.000) δίνουν ταυτότητα στους κόκκους που προμηθεύονται. Σταθερά καλοί καφέδες, σταθερή ποιότητα. Ως καφέ ροής χρησιμοποιούν έναν με σοκολατένια επίγευση από τη Βραζιλία. Διαθέσιμοι ακόμα ένας καφές από την Αιθιοπία, φυσικής επεξεργασίας, που προτείνεται τόσο για εσπρέσο όσο και για φίλτρου, ενώ για φίλτρου υπάρχει και ένας κενυάτικος με πολύ καθαρή επίγευση, γευστικός και φινετσάτος (τον παρασκευάζουν σε v60 ή σε chemex). Αν σας αρέσει η κανέλα και το μήλο, ζητήστε τον καφέ της Κόστα Ρίκα, που έχει ενισχυμένο γευστικό προφίλ και σε ρόφημα με γάλα, θυμίζει μηλόπιτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜισεγιάννης: Το πιο όμορφο καφεκοπτείο της Αθήνας άνοιξε το 1914Μισεγιάννης: Το πιο όμορφο καφεκοπτείο της Αθήνας άνοιξε το 1914
Καφές φίλτρου φτιαγμένος σε κεραμικό dripper στο Τhird place.

Προς τη Μητρόπολη, στο Warehouse Assemblage (Πλατεία Μητροπόλεως 8, Τ/210-32.26.972) θα πιείτε χαρμάνια από την εταιρεία Wise Cup. Στο κρυμμένο Third Place (Απόλλωνος 23Β, Τ/211-18.24.014) όλοι οι καφέδες είναι μονοποικιλιακοί από την ελληνική εταιρεία Ofellia Coffees. Αυτή την περίοδο αξίζει να δοκιμάσετε την Natural Βραζιλία και Αιθιοπία Killiani, έναν καφέ από την Κόστα Ρίκα με έντονο χαρακτήρα από τη ζύμωση κατά την επεξεργασία του, αλλά και τον premium Carbonic Dula από την Αιθιοπία. Μη χάσετε την ευκαιρία να φωτογραφηθείτε στις ροζ τουαλέτες τους, όπως οι περισσότεροι θαμώνες. Εδώ θα βρείτε vegan κέικ και γλυκά για να συνοδεύσετε τον καφέ σας, όπως και διάφορα vegan γεύματα (σαλάτα κινόα με φακές και γλυκοπατάτα), τσάι Matcha, kombucha και χυμούς. Στα ράφια τους υπέροχα αντικείμενα, κυρίως σκανδιναβικού design, από εταιρείες που θα βρείτε αποκλειστικά εδώ. Μεταξύ άλλων χειροποίητα κεριά, σημειωματάρια, organic σαπούνια και κρέμες χεριών και organic κρασιά από το οινοποιείο του Salvatore Ferragamo το Il Borro Toscana.

Αν σας αρέσει ο ιταλικός εσπρέσο, το Le Greche (Μητροπόλεως 16, Τ/216.70.06.458) σερβίρει τον Kenon, από ένα από τα παλαιότερα οικογενειακά καφεκοπτεία της Νάπολης, με ιστορία από το 1892. Δίπλα στο κατάστημα ένδυσης Slam Dunk (Φωκίωνος 5) λειτουργεί ένα café 4 τ.μ., το αθηναϊκό υποκατάστημα του «Crop, The Cretan Roasters» της καλής ηρακλειώτικης εταιρείας, μόνο με καφέ στο χέρι. Το ένα χαρμάνι τους είναι από Νικαράγουα, Βραζιλία και Αφρική, ενώ συχνά αλλάζουν τους καφέδες μοναδικής προέλευσης, που καβουρδίζει ο Γιώργος Σπιθάκης στο Ηράκλειο.

Στο Anana πίνουμε τον καφέ μας στους πάγκους δίπλα στη τζαμαρία ή στο πανέμορφο αίθριο του κτιρίου αρχιτεκτονικής Μεσοπολέμου.

Κατηφορίζοντας στο Μοναστηράκι, σταματήστε στο Anana Coffee Food (Πραξιτέλους 33, Τ/211-11.51.788) για μια νόστιμη κούπα με καφέ, ιδιαίτερα αν παίρνετε τον καφέ σας με γάλα (cappuccino, flatwhite, κ.λπ.). Ροφήματα με βελούδινη, κρεμώδη υφή, χάρη στην επιδεξιότητα των baristi. Μπείτε στο γειτονικό Folk (Βύσσης 2, Τ/210-32.21.219) για έναν περιποιημένο καπουτσίνο με φυτικό γάλα και καθήστε στα τραπεζάκια για χάζι στον πεζόδρομο. Στο Dope roasting & co (Βύσσης 25, Τ/210-32.15.209), θα βρείτε φρεσκοκαβουρδισμένους καφέδες, δύο χαρμάνια – το ένα με κόκκους μόνο arabica, το άλλο με robusta (προτιμήστε το αν βάζετε ζάχαρη στον καφέ σας). Ως προς τους καφέδες μοναδικής προέλευσης, προμηθεύονται κόκκους από την Ονδούρα (ιδανικός για καπουτσίνο), τη Γουατεμάλα, την Αιθιοπία και το Σαλβαδόρ. Μέχρι να σας φτιάξουν τον καφέ σας, πάρτε κάποιο από τα νόστιμα αρτοποιήματά τους, που φτιάχνονται εντός.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών