ΜΑΓΑΖΙΑ

Η μπουγάτσα του Μπαντή

24 φύλλα που μοιάζουν με αραχνοΰφαντο σεντόνι έχει η μπουγάτσα του Φίλιππου Μπαντή.

23.03.2018| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου
Η μπουγάτσα του Μπαντή

24 φύλλα που μοιάζουν με αραχνοΰφαντο σεντόνι έχει η μπουγάτσα του Φίλιππου Μπαντή.

Στο ίδιο σημείο βρίσκεται από το 1969 το μπουγατσατζίδικο του Φίλιππου, που το κληρονόμησε από τον πατέρα του Δημήτρη. Τις συνταγές τούς άφησε παρακαταθήκη ο παππούς Φίλιππος από την Καισάρεια της Καππαδοκίας, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη ως πρόσφυγας. Ο Φίλιππος μας έβαλε στο εργαστήριό του, εκεί όπου πλάθει τη ζύμη καθημερινά. Κοιτάζει το ζυμάρι με τέτοια προσήλωση και φροντίδα, να μην το ταλαιπωρήσει, λες και δεν θέλει να το πονέσει. Απαλά, με αέρινες κινήσεις το γυρίζει για να εγκλωβίσει μέσα του αέρα. Έτσι, θα γίνει φουσκωτή η μπουγάτσα στο ψήσιμο. Θα βρείτε γεμιστή με κρέμα, κιμά ή τυρί, αλλά και χωρίς γέμιση (!), δηλαδή μπουγάτσα με σκέτο βουτυρένιο, ξεροψημένο φύλλο, μια συνταγή που όπως επισημαίνει ο ίδιος έχει ρίζες στο Βυζάντιο. Κάθε Κυριακή όσοι εκκλησιάζονται κάνουν ουρά έξω από το κατάστημά του μετά τη λειτουργία, μια συνήθεια που κρατάει από την εποχή που είχε το μαγαζί ο πατέρας του. Η μερίδα κοστίζει περίπου 1,70 €. Ανοιχτά κάθε μέρα από τις 07.00. 

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών