ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ηλιοβασίλεμα αποκάλυψη στον Γαλησσά

Νοστιμιές με εμπειρία, τέχνη και συριανή πρώτη ύλη

14.07.2016| Updated: 16.02.2024
Ηλιοβασίλεμα αποκάλυψη στον Γαλησσά

Νοστιμιές με εμπειρία, τέχνη και συριανή πρώτη ύλη

Η θέση: Δεν προλαβαίνει να στεγνώσει το μαγιό ώσπου να φτάσεις από την αμμουδερή παραλία του Γαλησσά, στο εστιατόριο Ηλιοβασίλεμα στη Σύρο. Δυο δρασκελιές από τη θάλασσα είναι.


Η ατμόσφαιρα: Το μεσημέρι έρχεσαι και με λιτή περιβολή, για να απολαύσεις ελαφρύ, ευφραντικό φαγάκι με αίσθηση απόλυτης θερινής ραστώνης, το βράδυ στολίζεσαι για δείπνο έμπειρο. Στα λευκά ντυμένο, λιτά διακοσμημένο με δροσερούς, καλοκαιρινούς πίνακες, σέρβις καλοκουρδισμένο κι ευγενικό!

Το φαγητό: Εστιάτορας και σεφ, ο Κώστας Μπουγιούρης, ξέρει καλά τι κάνει. Πείρα αποκτημένη αφενός από το δικό του Ηλιοβασίλεμα – που λειτουργεί εδώ και χρόνια μόνο τη καλοκαιρινή σεζόν -, κι αφετέρου ξεχειμωνιάζοντας σε καλά εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, ρουφώντας σα σφουγγάρι τις παγκόσμιες γαστρονομικές εξελίξεις και τάσεις, φιλτράρει την ουσία και την προσαρμόζει στον τόπο και στον τρόπο του.


Όλα τα πιάτα του καταλόγου σερβίρονται μεσημέρι και βράδυ, όμως υπάρχει μια νοητή γραμμή που χωρίζει τα μαγειρευτά και τα λαδερά, από τα πιο δημιουργικά και δουλεμένα πιάτα. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν για παράδειγμα το μελωμένο ιμάμ με ντόπιες μελιτζάνες και συριανή γραβιέρα, τα φοβερά γεμιστά του με ζαρζαβατικά από συριανά μποστάνια, κι ο εξαιρετικός κόκορας λουκούμι, συνδυάζεται με μακαρούνες και ξινοτύρι ντόπιο. Όποιος αποφασίσει να ακολουθήσει την δημιουργική οδό, τότε θα εκτιμήσει δεόντως το καπνιστό χέλι με κριτσανιστά φύκια της θάλασσας, το υπέροχα χυλωμένο ριζότο σουπιάς με το μελάνι της καρυκευμένο με παλαιωμένο Σαν Μιχάλη, αλλά και τον τραγανό μπακαλιάρο με φινετσάτη σκορδαλιά με σαφράν και καραμελωμένα παντζάρια!

Εφέτος το μενού εμπλουτίστηκε με ορισμένα πολύ δυνατά πιάτα, από τα οποία ξεχώρισαν το εξαιρετικό ριζότο κακαβιάς με ψάρι ημέρας κονφί, το ταρτάρ αιγαιοπελαγίτικου μπαρμπουνιού με σχινόπρασο, λεμονοπίπερο κι αυγά χελιδονόψαρου και η ωραιότερη σαλάτα που δοκίμασα ποτέ: τραγανή ελαφροβρασμένη αρμύρα με ολόφρεσκα αυγά αχινού και μοναδικό νοστιμευτικό, κορυφαίο λαδολέμονο και θαλασσινή αφρίνα!

Επίλογος με βελουδένια τάρτα λεμόνι και τσιζκέικ αφράτο, με συριανή μυζήθρα και ντόπιες μαρμελάδες Άρωμ.

Ο λογαριασμός: περίπου 20-30/άτομο, χωρίς τα ποτά

Η κάβα: Η λίστα με εμφιαλωμένα κρασιά, ούτε μικρή ούτε μεγάλη (περίπου 20 επιλογές), με καλή ποικιλιακή αντιπροσώπευση και αρμονική σχέση με το φαγητό. Θα μπορούσε βέβαια να είναι ακόμα περισσότερο κυκλαδίτικη, και με πιο ψαγμένες ετικέτες. Καλό κι επώνυμο το χύμα.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά καθημερινά από το μεσημέρι.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών