ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Καρτέλ των Γεύσεων: Από κινητή καντίνα σε μοντέρνο εστιατόριο

Περιμετρικά του λευκού πιάτου με τις καφέ λεπτομέρειες υπήρχε τριμμένη γραβιέρα Νάξου, κομψά ανακατεμένη με φυστίκι Αιγίνης και πασπαλισμένη με μαύρο σουσάμι. Στο κέντρο, κάτω …

23.11.2020| Updated: 15.02.2024
Καρτέλ των Γεύσεων: Από κινητή καντίνα σε μοντέρνο εστιατόριο

Περιμετρικά του λευκού πιάτου με τις καφέ λεπτομέρειες υπήρχε τριμμένη γραβιέρα Νάξου, κομψά ανακατεμένη με φυστίκι Αιγίνης και πασπαλισμένη με μαύρο σουσάμι. Στο κέντρο, κάτω από μια τραγανή κρούστα φύλλου, κρυβόταν ένα μείγμα ελληνικών τυριών. Στην κορυφή, μια στρώση χειροποιήτης μαρμελάδας άγριου σύκου σκέπαζε απ’ άκρη σε άκρη την κρατσανιστή επιφάνεια. Όρθια τσιπς ντομάτας Λαγκαδά μαζί με μικρά κομμάτια φυστικιού ολοκλήρωναν το σκηνικό. Κοσμοπολίτικη λαχτάρα, όπως έγραφε το μενού, ή αλλιώς πολίτικος κιουνεφές. Η γεύση εκρηκτική, η δοσολογία των υλικών ισορροπημένη, η μαγειρική εκτέλεση ιδανική, χωρίς λαδίλα και χωρίς το ένα υλικό να καλύπτει το άλλο.

Tην πρώτη φορά που δοκιμάσαμε το μενού του Καρτέλ των Γεύσεων στο εστιατόριο της οδού Ολυμπίου Διαμάντη συνοδεύτηκε από συναυλία επιφωνημάτων: μοσχαρίσιος καβουρμάς μαγειρεμένος σε πράσο και τηγανιτό αβγό, σερβιρισμένος με μελιτζάνα τζατζίκι ! Κολοκυθοκεφτέδες με γαλοτύρι, μαρμελάδα βατόμουρο και σπαγγέτι από τηγανιτό κολοκυθάκι. Οι Π.Ο.Π. πατάτες Νάξου «χαϊδεμένες» με πάπρικα και αγκαζέ με χοντρό αλάτι, ένα κυκλαδίτικο όνειρο. Το ψωμάκι ζυμωτό, η ρίγανη και το ελαιόλαδο βιολογικά, το καλωσόρισμα τσίπουρο «Άδολον» ή φυσικό αναψυκτικό «iperos» και η τόμαχοκ μπριζόλα, από τη φάρμα Κίρτσιου στην Ημαθία, σιγοψημένη με φρούτα εποχής και καπνισμένη ιδανικά.

Τη δεύτερη φορά, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό παραγγείλαμε στο σπίτι δυο μπέργκερ με δυο μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες. Το μπιφτέκι προβατίνας 250 γραμμαριών, με ψητή ντομάτα, ήταν πεντανόστιμο, απόδειξη ότι το μαγαζί έχει καταφέρει να προσαρμοστεί επιτυχώς στα νέα δεδομένα: να προσφέρει κατ’ οίκον τις γεύσεις της σάλας. Άλλωστε, ο ιδιοκτήτης, Θοδωρής Παστουρματζής είναι λάτρης της λεπτομέρειας. Γέννημα-θρέμμα Σαλονικιός, με πάστα ορίτζιναλ εξερευνητή, είναι ένας αυτοδίδακτος μάγειρας που το 2016 ξεκίνησε ως food blogger με το όνομα «Food scriber» και το 2019 λάνσαρε το project «Food truck». Τότε γύριζε όλη την Ελλάδα με ένα ειδικά διαμορφωμένο βανάκι και μαγείρευε διεθνείς γεύσεις χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα. Σήμερα στο «Καρτέλ των Γεύσεων» παρουσιάζει στο κοινό αυτό που αγαπάει περισσότερο: μια αυθεντική Ελλάδα γεύσεων. Και για να την ανακαλύψει, γυρνάει όλη τη χώρα χωρίς χορηγούς για να ξετρυπώσει γεύσεις, να πειραματιστεί με υλικά, να γνωρίσει τις ιδιότητές τους, να ξέρει από πρώτο χέρι τι θα προσφέρει στους καλεσμένους του, αλλά και στο μόνιμα στήριγμά του, τη γυναίκα του Νικόλ. Δεν κάνει εκπτώσεις στην πρώτη ύλη, δεν οπισθοχωρεί μπροστά στο κέρδος της εμπορευματοποιημένης κουζίνας, δεν χάνεται σε γευστικούς εντυπωσιασμούς κενού νοήματος.

Τι και αν ο Θοδωρής, που όπως μας είπε «το μενού φτιάχτηκε στο πλοίο μεταξύ Σαντορίνης και Πειραιά», έχει 30.000 ακόλουθους στο Instagram; Το «Καρτέλ των Γεύσεων» δεν είναι ένα ινσταγκραμικό μαγαζί της μόδας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο γαστρονομικό project που στον πυρήνα της φιλοσοφίας του έχει τη συνεργασία. Το δίκτυο των παραγωγών της χώρας που εμφανίζεται στο μενού περιλαμβάνει από λογιών-λογιών κρητικά προϊόντα μέχρι μπίρα από τη Σαμοθράκη. Αυτό άλλωστε έχει ανάγκη σήμερα η γαστρονομική σκηνή της χώρας. Ουσιαστικές συνεργασίες που εξελίσσουν τις ελληνικές γεύσεις, αναδεικνύουν τους μικρούς παραγωγούς και μεταμορφώνουν μικρές τρύπες σε καθημερινούς προορισμούς.

Το Καρτέλ των Γεύσεων: Oλυμπίου Διαμαντή 20, Θεσσαλονίκη www.foodcartelofficial.com Τ/+306988111199 Δευτέρα-Κυριακή, 13:00-00:00

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών