ΕΞΟΔΟΣ

Κατώγι Αβέρωφ: Βουνίσιο comfort food

Ένα μικρό δείγμα του πως ένα γαστρονομικό μενού διαθέτει comfort άποψη.

01.02.2019
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

Ένα μικρό δείγμα του πως ένα γαστρονομικό μενού διαθέτει comfort άποψη.

Η θέση: Εντός του ξενώνα Κατώγι Αβέρωφ που βρίσκεται στην άκρη του Μετσόβου και ακριβώς δίπλα στο ομώνυμο οινοποιείο.

Η ατμόσφαιρα: Ζεστή και λιτή η σάλα του εστιατορίου, με ρουστίκ στοιχεία που συνθέτουν ένα οικιακό, αστικό σαλόνι.

Το φαγητό: Το μενού επιμελείται ο σεφ Νίκος Καραθάνος (Cookoovaya, Hoocut). Μια σελίδα όλο κι όλο, συγκεκριμένο και χωρίς πολλές φλυαρίες. Κάποια από τα πιο αντιπροσωπευτικά πιάτα του μενού είναι τα λαχανικά εποχής με μαγιονέζα τρούφας, μπισκότο από πορτσίνι και βινεγκρέτ από φουντούκια, τα μάγουλα μπρεζέ με καρότα σε διάφορες υφές, το σπανακόριζο με κασσάτα (μετσοβίτικη τυρόπιτα) στη σχάρα και ρίζες από σπανάκι. Εμείς δοκιμάσαμε μια βελούδινη, γλυκόφαγη σούπα, βελουτέ κολοκύθας με μέλι, κανέλα και ταρτάρ κάστανου που ενδεχομένως να χρειάζεται μια έξτρα σπιρτάδα και νεύρο, μια πολύ ωραία σαλάτα παντζαριού με κατσικίσιο τυρί, πορτοκάλι που της πήγαινε πολύ και σπασμένο παξιμάδι, κι από κυρίως μια εντελώς μαμαδίστικη καρμπονάρα με κοφτό χυλοπιτάκι και χέλι στη σχάρα, κι ένα εξαίσιο πιάτο ημέρας: ψημένο και ζουμερό μοσχαρίσιο διάφραγμα πάνω σε ψεύτικο ριζότο πατάτας με τρούφα – εμπνευσμένο κι ανακουφιστικά νόστιμο. Happy ending με τσουρέκι καραμελωμένο (α λα κρεμ μπριλέ), συνοδευμένο με μια ωραιότατη κρεμ ανγκλέζ και αφράτη σαντιγί.

Ο λογαριασμός: 25-30€ /άτομο χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Όλα τα κρασιά του οινοποιείου διατίθενται σε μπουκάλι και ποτήρι, από την κλασική, ομώνυμη ετικέτα Κατώγι Αβέρωφ, μέχρι καινούριες, μοντέρνες και επετειακές ετικέτες, όπως το Εμπνεύσεις Tannat και το Inima Ξινόμαυρο.

Επιπλέον πληροφορίες: Κατά την επίσκεψή σας στο εστιατόριο αξίζει να οργανώσετε σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους και μια ξενάγηση μετά γευστικής δοκιμής στο οινοποιείο. Μόνο με κρατήσεις, Πέμπτη έως Σάββατο 20.00-23.00 και Κυριακή 13.00-15.30.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών