ΕΞΟΔΟΣ

Στον Χάσκο, στο Καλπάκι, για άπαιχτο κοκορέτσι και παϊδάκια

Πήγαμε στον Χάσκο, μια γνήσια χασαποταβέρνα λίγο έξω από τα Γιάννενα. Εδώ έρχονται οι ντόπιοι αλλά και όσοι στέλνουν οι ντόπιοι για έξοχο παϊδάκι.

25.04.2023| Updated: 16.02.2024
Στον Χάσκο, στο Καλπάκι, για άπαιχτο κοκορέτσι και παϊδάκια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτην καντίνα Foofoo στα Γιάννενα τα μπέργκερ είναι sold outΣτην καντίνα Foofoo στα Γιάννενα τα μπέργκερ είναι sold outΜάς το σφύριξαν οι ντόπιοι, και όχι τίποτα τυχαίοι. Ο ένας κτηνοτρόφος, ο άλλος συνταξιούχος ψήστης. Το παϊδάκι το ’χουν σπουδάσει. Μη φανταστείτε όμως ότι ο Χάσκος είναι κανένα κρυμμένο ταβερνάκι σε κάποιο χωριό που μετά βίας υπάρχει στον χάρτη. Εδώ μιλάμε για μεγάλη χασαποταβέρνα στο Καλπάκι, πάνω στην Εθνική Οδό Κοζάνης–Ιωαννίνων. Αν και εύκολα προσβάσιμη, δεν θα σας λείψει η αίσθηση της απόδρασης, αφού είναι πνιγμένη στο πράσινο και μπορείτε να συνδυάσετε την έξοδο με εξορμήσεις στο Ζαγόρι, στα χωριά του Πωγωνίου και στην Κόνιτσα. Σχεδόν δίπλα από την ταβέρνα βρίσκεται το ενδιαφέρον μικρό Μουσείο Πολέμου, αφιερωμένο στις πρώτες 12 μέρες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, και μόλις 5 λεπτά με το αυτοκίνητο είναι οι πηγές της Βελλάς, όπου θα δείτε το νερό του ποταμού Καλαμά να αναβλύζει μέσα από τον βράχο και τις ρίζες των δέντρων.

Εμείς όταν πήγαμε έκανε κρύο, οπότε προσπεράσαμε την όμορφη αυλή και τρέξαμε να χωθούμε στη σάλα με το αναμμένο τζάκι. Ο χώρος είναι μεγάλος, τα τραπέζια ενωμένα για να φιλοξενήσουν μεγάλες παρέες, το πλήθος ένα συνονθύλευμα: από τη μια μεριά γιόρταζαν βαφτίσια, στην άλλη ένα γκρουπ από τζιπάδες με τυπωμένα μπλουζάκια που έγραφαν «Σαντορίνη». Παρά τον χαμό, το σέρβις ήταν σβέλτο και ο ψήστης ετοιμοπόλεμος. Στις φωτιές, ο ιδιοκτήτης Μιχάλης Χάσκος από το κοντινό χωριό Παρακάλαμος και ο γιος του Αποστόλης, αγρότης και κτηνοτρόφος. Το κρέας είναι ως επί το πλείστον από τα δικά τους ζώα (προς το παρόν έχουν αρνιά και πρόβατα, αλλά θα βάλουν και μοσχάρια) και από άλλους παραγωγούς της περιοχής και το κόβουν οι ίδιοι στο κρεοπωλείο τους ακριβώς δίπλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο τέλειο κοντοσούβλι: Οδηγίες για σίγουρη επιτυχίαΤο τέλειο κοντοσούβλι: Οδηγίες για σίγουρη επιτυχίαΦάγαμε αρνίσια παϊδάκια έξοχα ψημένα, ροδισμένα, με ελαφρώς καψαλισμένες άκρες, και ωραιότατο παϊδάκι προβατίνας, κάπως πιο μαστιχωτό, με σφιχτό ψαχνό, αλλά νοστιμότατο. Το κοκορέτσι τους είναι από τα ωραιότερα που έχουμε δοκιμάσει. Σερβιρισμένο με ξερό κρεμμύδι από πάνω και μπόλικη ξερή βουνίσια ρίγανη, δύο υλικά που δίνουν μια ώθηση στο ψητό: την πικάντικη δροσιά του το κρεμμύδι, το βαθύ βοτανικό άρωμά της η ρίγανη. Τι ωραία και απλή που είναι η κουζίνα μας, πόσο απλά και όμορφα αρταίνει ένα ψητό. Το κοντοσούβλι τους πολύ καλό, οι τηγανητές πατάτες χρυσαφένιες και τραγανές, οι σαλάτες τους ένα ωραίο δείγμα εποχικότητας, τα ορεκτικά τους περιποιημένα και όλα τα ντιπ (τζατζίκι, γαλοτύρι και τυροκαυτερή) χειροποίητα. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσουμε και τις μοσχαρίσιες μπριζόλες ξηράς ωρίμασης. Στα plus για τις οικογένειες με παιδιά: στον υπαίθριο χώρο έχουν παιδική χαρά και γαϊδουράκια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10 ιδιαίτερες μαρινάδες για αρνίσια και κατσικίσια παϊδάκια10 ιδιαίτερες μαρινάδες για αρνίσια και κατσικίσια παϊδάκια

Χάσκος Meat Tavern

EO Κοζάνης-Ιωαννίνων, Καλπάκι

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Ήπειρος

Ιωάννινα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών