ΜΑΓΑΖΙΑ

Lacandona

Ένα μαγαζί αλληλέγγυου εμπορίου στην καρδιά της Αθήνας.

15.11.2011| Updated: 15.02.2024
Lacandona

Ένα μαγαζί αλληλέγγυου εμπορίου στην καρδιά της Αθήνας.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Μια ανάσα δρόμο από το πολύβουο Σύνταγμα, στον πεζόδρομο της Ηπίτου, βρίσκεται το Lacandona, ένα μικρό παντοπωλείο-καφέ που μετρά μόλις τρεις μήνες ζωής. Εδώ το αλισβερίσι παραγωγού-εμπόρου-καταναλωτή είναι διαφορετικό. Οι μεσάζοντες απουσιάζουν· τα ελληνικά προϊόντα προέρχονται απευθείας από μικροπαραγωγούς, ενώ τα ξένα από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση El Puente και τον προμηθευτικό συνεταιρισμό για την αλληλέγγυα οικονομία Συν-Αλλοις. Οι άνθρωποι πίσω από το Lacandona προασπίζονται το κίνημα του «αλληλέγγυου εμπορίου», δηλαδή την ενδυνάμωση ντόπιων βιοτεχνιών και συνεταιρισμών αλλά και την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων παραγωγών από περιθωριοποιημένες χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας. Για παράδειγμα, κανένα από τα προϊόντα που αναφέρω στη συνέχεια δεν προέρχεται από παιδική ή καταναγκαστική εργασία.

Τι ψωνίζουμε: Στα ράφια του παντοπωλείου βρίσκουμε μπαχαρικά από τη Σρι Λάνκα, φυσικό αλάτι από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Παρακοίλων Λέσβου, κόκκινες φακές από το Λίβανο, ταϋλανδέζικο ρύζι, βιολογικά όσπρια από το κτήμα Αντωνόπουλου, παξιμάδια Κυθήρων, κουλουράκια και μαρμελάδες από τον Γυναικείο Συναιτερισμό Πτελεού, κρητικό ελαιόλαδο, σάλτσες και ζυμαρικά για μακαρονάδες, αλοιφές για μεζέδες, βιολογικό κρασί από το οινοποιείο του Γιάννη Ντάνου, αναψυκτικά από την Κόστα Ρίκα και μπίρες από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες. Αξιοσέβαστη είναι η ποικιλία σε καφέ, σοκολάτα και ιδιαίτερα τσάγια. Στο Lacandona θα βρείτε και άλλα προϊόντα, όπως φυτικά καλλυντικά με μέλι και βιοδιασπώμενα απορρυπαντικά. Πριν φύγετε, μην ξεχάσετε να πάρετε για το δρόμο ζεστή σοκολάτα, τσάι ή φρεσκοστυμμένο χυμό από το καφέ, σε καλές τιμές. Μάλιστα, αν έχετε χρόνο, μπορείτε να ξαποστάσετε στον πάγκο έξω από το μαγαζί παρέα με τους υπόλοιπους θαμώνες.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT