ΜΑΓΑΖΙΑ

Μαύρο Πιπέρι

Μαγαζί γωνία αυτό το ολοκαίνουργιο παντοπωλείο, με αξιόλογο περιεχόμενο αλλά και φαντεζί «περιτύλιγμα».

29.04.2014| Updated: 31.05.2022
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Μαύρο Πιπέρι

Μαγαζί γωνία αυτό το ολοκαίνουργιο παντοπωλείο, με αξιόλογο περιεχόμενο αλλά και φαντεζί «περιτύλιγμα».

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Στον κεντρικό δρόμο των Ανω Πετραλώνων, ένα καινούργιο μπακάλικο τραβά την προσοχή λόγω «εμφάνισης». Καλόγουστα φτιαγμένο, σε προδιαθέτει να μπεις και να ψωνίσεις. Ιδιοκτήτες ο μηχανικός Περικλής Σίμωσης και η σύζυγός του, γεωπόνος, Βάσια Μουστάκα.

Παλιά καφάσια, παλέτες, καραβόσχοινα και κόντρα πλακέ επιστρατεύτηκαν και μεταμορφώθηκαν από τον ίδιο τον Περικλή σε ράφια και προθήκες. Ενα παλιό ψυγείο-βιτρίνα μπακάλικου, μια σκαλιστή ξύλινη πόρτα με το οικόσημο του πρώην ιδιοκτήτη της και άλλα ρετρό αντικείμενα, όπως ζυγοί, ραδιοφωνάκια, παλιά κουτιά από κονσέρβες και μια ’70s μαυρόασπρη τηλεόραση, συνέθεσαν, στον αντίποδα του μοδάτου βιομηχανικού ντιζάιν, ένα σκηνικό με country αισθητική που παραπέμπει σε φάρμα. Αυτά ως προς το περιτύλιγμα.


Τι ψωνίζουμε: Στην ουσία τώρα, που είναι τα προϊόντα που θα βρούμε εκεί. «Αναζητήσαμε μικρές οικοτεχνίες και βιοτεχνικές μονάδες», λέει ο Περικλής. Και είναι όντως έτσι. Καλά άλευρα και ζυμαρικά από ζέα, βρώμη και σίκαλη από το Αγρόκτημα Αντωνόπουλου, ζυμαρικά του «Πετρόμυλου» σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων -εξαιρετικές οι φωλιές με βασιλικό και σκόρδο και τα λαζάνια με μελάνι σουπιάς-, αλλαντικά του Μιράν, του Σαρήμπογια (Sarry), και τα βουβαλίσια του Μπόρα. Τυριά από διάφορους μικρούς αλλά γνωστούς παραγωγούς όπως το τυροκομείο Αβέρωφ στο Μέτσοβο, κασέρι Μυτιλήνης, κεφαλογραβιέρα Παραμυθιάς, το χιώτικο κατσικίσιο μαστέλο. Γλυκές λιχουδιές και μεζέδες της Γιαμ, θαυμάσιο φυστικοβούτυρο από τις Σέρρες και ωραία μανιτάρια από τη «Δίρφυς». Η νοσταλγική αίσθηση παλιού μπακάλικου τονίζεται και από τον καφέ του Λουμίδη, που κόβεται επιτόπου, τα χύμα και καλής ποιότητας μπαχαρικά και όσπρια -φάβα Πρεβέζης, φασόλια Πρεσπών, φακές Βοΐου Κοζάνης κ.ά.- που δεν αφήνουν ελλείψεις, όσο και από την πολύ εύστοχη προσθήκη της αμφιθεατρικής κατασκευής με καφάσια μαναβικής φίσκα στα φρούτα και ζαρζαβατικά της εποχής. Η επιλογή τους γίνεται προσεκτικά, κυρίως από τη Βάσια (λόγω ειδικότητος), και όλα τα προϊόντα προέρχονται από Ελληνες παραγωγούς. Κατά καιρούς θα βρούμε, μεταξύ άλλων, πιπερίτσες τσίλι, φρέσκο κόλιανδρο, πατάτες Νάξου κ.λπ.

Συνοψίζοντας, θα πούμε ότι δεν θα χάσει κανείς αν επισκεφτεί το Μαύρο Πιπέρι. Θα βρει καλά ελληνικά προϊόντα. Μόνη παρατήρηση ότι δεν θα βρει κάτι εντελώς καινούργιο, κάτι μόνο δικό τους, μια δική τους «ανακάλυψη» παραγωγού ή προϊόντος, μια εντελώς νέα πρόταση. Δικαιολογημένο προς το παρόν, καθώς το μπακάλικο άνοιξε πέρυσι τον Οκτώβριο, αλλά στο μέλλον θα ήθελα να δω το προσωπικό «γούστο» των ιδιοκτητών και ως προς τα προϊόντα.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών