ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μαζί» στη Σύρο

Πανέμορφη αυλή, παιχνιδιάρικα κοκτέιλ και γαργαλιστικές γεύσεις.

06.08.2015| Updated: 16.02.2024
«Μαζί» στη Σύρο

Πανέμορφη αυλή, παιχνιδιάρικα κοκτέιλ και γαργαλιστικές γεύσεις.

Η θέση: Το Μαζί είναι κρυμμένο σε ένα σοκάκι στο πλάι της κεντρικής πλατείας Μιαούλη και του Δημαρχείου. Ανασαίνει θάλασσα, αλλά δεν τη βλέπει.

Η ατμόσφαιρα: Κάτω από τα γυμνά χαλάσματα του παλιού κεραμοποιείου, χαζεύοντας σε όλο της το μεγαλείο την αρχιτεκτονική μιας άλλης εποχής, με την απλόχερη δροσιά που χαρίζει ο κατάφυτος κήπος, η αυλή του Μαζί, δεν ήθελε και πολλά για να γίνει ξεμυαλιστική. Ευρύχωρα ξύλινα τραπέζια, έγχρωμες μαξιλάρες τοποθετημένες εδώ κι εκεί να πασπαλίζουν χρώμα, και μοντέρνα, μίνιμαλ φωτιστικά που έρχονται σε αρμονική αντίθεση με την πατίνα του χώρου. Το Μαζί είναι μάλλον ένα από τα ομορφότερα μαγαζιά του νησιού. Μπορεί το «μαγική αυλή» να ακούγεται κλισέ, αλλά περιγράφει επακριβώς το χώρο με δυο μόλις λέξεις. Τα μουσικά ακούσματα είναι τόσο μα τόσο ταιριαστά με το περιβάλλον και στη σωστή ένταση. Η στιγμή που ακούγονται τα γαλλικά σανσόν των αρχών του περασμένου αιώνα, μπορεί να αποτελέσει ανάμνηση διακοπών ανεξίτηλη.

Το φαγητό: Στη δεύτερη χρονιά λειτουργίας του, το Μαζί είναι ακόμα καλύτερο και ολοκληρωμένο γαστρονομικά, με καλοκουρδισμένο, ευγενέστατο κι εξυπηρετικό σέρβις. Οι ανάμικτες μεσογειακές γεύσεις, αφήνουν να λάμψει το τοπικό στοιχείο, δίνοντάς του την προτεραιότητα αλλά όχι το μονοπώλιο. Ολόδροση με γευστικές εντάσεις είναι η σαλάτα με τραγανά σπαράγγια, καραμελωμένες φράουλες, ρόκα συριανή και καπνιστή πέστροφα κι εξαιρετικά νόστιμη η σαλάτα με τις φακές, τα μαριναρισμένα σύκα και τα παντζάρια. Κόντρα σε αυτή τη γλυκούτσικη αρχή, κάνουν κάποια από τα ενδιαφέροντα ορεκτικά τους, όπως η αφράτη μαϊντανοσαλάτα με λευκό ταραμά και τζίντζερ, το εξαιρετικό στρατσέτι και ο ανάμικτος (φρέσκος και καπνιστός) σολομός ταρτάρ με μους αβοκάντο. Το αποκορύφωμα στα πρώτα, το γράφει ο ευφάνταστος μουσακάς τους, που έρχεται τυλιγμένος σα φλογέρα, επάνω σε σκορδάτο βελουτέ κουνουπιδιού, που κάθε… μοντέρνα μπουκιά του, θυμίζει το αγαπημένο μας comfort food. Στα κυρίως το αρνάκι με φρέσκια μέντα και γιαούρτι είναι μια ανάσα δροσιάς, ενώ το μπαρμπουνάκι (όποτε βρεθεί φρέσκο από τον ψαρά τους) που έρχεται παρέα με μυρωδάτο λαδολέμονο άνηθου, είναι γεμισμένο με μαϊντανό και λεμόνι, τυλιγμένο σε ένα φιλμ από σουσάμι και τηγανισμένο σε φρέσκο βούτυρο τόσο ανάλαφρα που δε νιώθεις ίχνος λιπαρότητας. Κάτι για το τέλος επιβάλλεται. Είτε αυτό είναι η ποικιλία με κυκλαδίτικα τυριά και φρέσκα φρούτα, είτε κάποιο από τα ανατρεπτικά γλυκά τους. Δοκιμάστε φοβερό παγωτό ελαιόλαδο με σάλτσα σοκολάτας και τσίλι, παγωτό λουκούμι με σάλτσα ελληνικού καφέ, κι αν αντέχετε παραδοθείτε στον πειρασμό ενός dulce de leche με συνοδεία άγλυκης σαντιγής.

Ο λογαριασμός: Υπολογίζουμε περίπου 40 – 60 ευρώ το ζευγάρι χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Σπιρτόζικα κοκτέιλ και μια ενδιαφέρουσα, μικρή λίστα κρασιών, με διαμαντάκια και προσωπικές ανακαλύψεις, τα οποία μπορεί κανείς να απολαύσει με ένα ελαφρύ bar food στη μπάρα της αυλής.

Επιπλέον πληροφορίες: Παρακολουθήστε τις ανακοινώσεις στο facebook του Μαζί, για εκδηλώσεις που διοργανώνονται είτε στον εσωτερικό ή στο χώρο της αυλής, όπως εκθέσεις έργων τέχνης ή μουσικές βραδιές.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών