ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Museum Cafe: Σκαρμούτσος στη κουζίνα, Αλέρτας στα γλυκά

Επώνυμες, καλοδιαλεγμένες πρώτες ύλες, γαργαλιστικοί συνδυασμοί υλικών και ωραίες εκτελέσεις

24.03.2017| Updated: 16.02.2024
Museum Cafe: Σκαρμούτσος στη κουζίνα, Αλέρτας στα γλυκά

Επώνυμες, καλοδιαλεγμένες πρώτες ύλες, γαργαλιστικοί συνδυασμοί υλικών και ωραίες εκτελέσεις.

Η θέση: Εντός του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, μερικά μέτρα με τα πόδια από το κέντρο της Κηφισιάς, ίσα που αρχίζει να σπάει η πολυκοσμία.

Η ατμόσφαιρα: Αν και η μοντέρνα σάλα του είναι καλόγουστη και πολύ ευχάριστη για να γευματίσεις όσο οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, σαφώς το δυνατό του χαρτί είναι αυτός ο υπέροχος, καταπράσινος κήπος μπροστά στο κομψό νεοκλασικό κτίριο του 1875. Είναι όμορφα, επίσης, και στο γυάλινο patio.

Το φαγητό: Το μενού δεν είναι μεγάλο, έχει ιντριγκαδόρικες προτάσεις κι έξυπνους συνδυασμούς υλικών. Στηρίζεται στο concept της χρήσης προϊόντων από μικρούς Έλληνες παραγωγούς – τόσο στο κατάλογο του φαγητού, όσο και στα ποτά. Αλλάζει συχνά και προσαρμόζεται στα εποχικά υλικά. Μπορείτε να αρχίσετε – ή να κλείσετε το γεύμα – με τριλογία τυριών (βλ. γραβιέρα Ίου, κατσικίσια φέτα Τριπόλεως και κεφαλοτύρι με τρούφα) που θα τα συνοδεύσετε με τα γευστικά ψωμιά που φτιάχνουν στη κουζίνα τους με αλεύρι από το αγρόκτημα Αντωνόπουλου. Εμείς δοκιμάσαμε μια ωραία αφράτη φάβα με τραγανό παστό Σπάρτης και κοκκάρι στιφάδο όμορφα γλυκόξινο και πολύ καλή χορτόπιτα με άγρια χόρτα Μεσσηνίας από το Ραδίκι, κρέμα σφέλλας και αρμένικη πίτα από εργαστήριο στις Αχαρνές.

Πλούσια και χορταστική η σαλάτα με βιολογικά μαρούλια, ραπανάκια, σπαράγγια και ντρέσινγκ με ροδόνερο και εκχύλισμα από τριαντάφυλλα Κοζάνης, πολυεπίπεδη και τραγανή. Από τα κυρίως ενθουσιαστήκαμε με την άψογα ψημένη και καψαλισμένη, ζουμερή σφυρίδα από την Κάλυμνο που συνοδεύεται με μαύρο ριζότο (το ρύζι είναι από τη Χαλάστρα) και κρέμα από πιπεριές Φλωρίνης, και με το απίθανα γλασαρισμένο αρνίσιο κότσι από το κρεοπωλείο του Παπούλια, ψημένο 48 ώρες με πετιμέζι σύκου, πελτέ Σαντορίνης και θαυμάσιο αρωματικό τραχανά από τη φάρμα Μπράλου. Μη χάσετε τα φοβερά γλυκά του pastry chef Διονύση Αλέρτα – εξαιρετική η «αλμυρή καραμέλα» σε σαμπλέ κακάο, πολύ καλό και το «pralinato» με κρέμα τζιαντούγιας και σορμπέ φράουλας. Τα Σαββατοκύριακα σερβίρουν ελληνικότατο brunch, βλ. στραπατσάδα με πιπεριές Φλωρίνης και άγρια μανιτάρια Ηπείρου, αυγόφετες με τσουρέκι, μαστίχα και μέλι.

Ο λογαριασμός: 40-45€/άτομο με γλυκό, χωρίς ποτό.

Η κάβα: Στο ίδιο μήκος κύματος με το φαγητό, κυμαίνεται και το ποτό. Μικρή wine list, αλλά ψαγμένη, εναλλακτική και με πολύ καλές επιλογές από όλη την Ελλάδα. Την έχει επιμεληθεί κι αυτήν ο σεφ, ο οποίος έχει επίσης διαλέξει και 8 ελληνικές μπίρες από την Τήνο, την Αργολίδα, την Εύβοια, κ.α.

Επιπλέον πληροφορίες: Η ομάδα του Museum Café συντονίζεται από το Δειπνοσοφιστήριον Catering. Το εστιατόριο είναι ανοιχτό Τρίτη-Παρασκευή 12.00-00.00 και Σαββατοκύριακο 10.00-00.00. Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών