ΜΑΓΑΖΙΑ

Οινοπνευματοπωλείον Κριτσίνη

Μια αιωνόβια κάβα στη Σύρο

21.08.2017| Updated: 25.06.2021
Οινοπνευματοπωλείον Κριτσίνη

Μια αιωνόβια κάβα στη Σύρο.

Κάποιοι διατείνονται ότι είναι, αν όχι η παλαιότερη, σίγουρα μία από τις πιο παλιές καθαρόαιμες κάβες στην Ελλάδα και βρίσκεται στην Ερμούπολη, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων! «Η βάση μας είναι η ποιότητα και χάρη σε αυτήν αντέξαμε τόσα χρόνια», λέει ο σημερινός ιδιοκτήτης, Γιώργος Κριτσίνης, και διηγείται την ιστορία της: «Πρωτολειτούργησε το 1917 από τον Ευάγγελο Κριτσίνη, με μορφή καπηλειού, όπου ταυτόχρονα σε χάλκινους άμβυκες παράγονταν ούζο, μαστίχα, κονιάκ, λικέρ ρίγανη και Μαυροδάφνη. Λάφυρα της αλλοτινής εποχής, το παλιό επιτοίχιο ρολόι με τον γιγάντιο ξυλόγλυπτο αετό και το τεζιάκι (η παλιά μπάρα του μαγαζιού) από πεντελικό μάρμαρο με σκαλιστές λεπτομέρειες. Τη δεκαετία του ’60, με την “αλλαγή φρουράς”, το οινοπνευματοπωλείο μετατράπηκε σε γνήσια κάβα, στα πρότυπα της εποχής, από τον χημικό-οινολόγο Αλέξανδρο Κριτσίνη, ώσπου μαζί με την πρώτη ανακαίνιση, το 1993, η κάβα περνάει στα χέρια μου και τα πρώτα κρασιά μικρών Ελλήνων παραγωγών φιγουράρουν στα ράφια μας. Ξεκίνησα από τέσσερα εμφιαλωμένα κρασιά και σήμερα έχω κοντά στις 1.000 διεθνείς ετικέτες».

Μέγας λάτρης του κρασιού, συνεργάστηκε επί χρόνια με το οινοποιείο του Γιώργου Σκούρα στην Αργολίδα για την παραγωγή τριών κρασιών ιδιωτικής ετικέτας, ενώ φέτος εξασφάλισε δύο οινοποιήσεις, ξηρής Μαυροδάφνης και σπάνιου Μούχταρου, από τα οινοποιεία Gentilini και Κτήμα Μουσών αντίστοιχα, για το χαρμάνι του Αιώνα, του ερυθρού επετειακού κρασιού παλαίωσης που κυκλοφόρησε με αφορμή τα 100 χρόνια τους. Με την τελευταία ανακαίνιση, τα περασμένα Χριστούγεννα, «φύσηξε» κοσμοπολίτικος αέρας. Στα πιο ευρύχωρα, πλέον, ράφια βρίσκουμε ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία κρασιών μικρών Ελλήνων παραγωγών, ετικέτες από τον παγκόσμιο αμπελώνα, έμφαση στην Ευρώπη και 9 από τα κορυφαία Μπορντό, σπουδαίες σαμπάνιες και μεγάλη γκάμα κυκλαδίτικων οίνων. Επίσης, την αφρόκρεμα των Tokaji, Icewine, Sherry, Madeira και παλαιωμένων Port, premium ποτά, αρκετά ρούμια Καραϊβικής και Νότιας Αμερικής, πάνω από 20 διεθνή malt ουίσκι, ψαγμένες βότκες, τεκίλες και τζιν. Στον ειδικό συντηρητή στην είσοδο του καταστήματος υπάρχουν επιλεγμένες φιάλες κρασιού και μπίρας σε θερμοκρασία κατανάλωσης.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών