ΕΞΟΔΟΣ

Oozora the House: αληθινό ασιατικό

Πραγματική ασιατική κουζίνα σε ένα μοδάτο εστιατόριο στο Κεφαλάρι.

28.03.2016

Πραγματική ασιατική κουζίνα σε ένα μοδάτο εστιατόριο στο Κεφαλάρι.

Η θέση: Δίπλα στο Άλσος Κεφαλαρίου, με εύκολο πάρκινγκ. Το πιο βολικό είναι το αυτοκίνητο, αλλιώς με λεωφορείο ή τρένο μέχρι το σταθμό της Κηφισιάς και μετά περίπου 15 λεπτά περπάτημα.

Η ατμόσφαιρα: Μεγάλα χρυσά μπαμπού, μαύρα γυαλιστερά λακαρισμένα μπαμπού γύρω γύρω από τα τραπέζια (και τα τραπέζια μαύρα γυαλιστερά) και περιττές εξτραβαγκάνζες, όπως το τεράστιο τραπέζι μπαρ σε μάλλον αφρικανικούς ρυθμούς, πετρώματα και μάρμαρα. Ένα πανέμορφο νεοκλασικό δίπλα στο Άλσος Κεφαλαρίου με μεγάλη αυλή και περίτεχνη αισθητική που θα μιλούσε από μόνη της, δεν χρειαζόταν όλη αυτή τη «φερτή» πολυτέλεια. Άλλωστε η φιλοσοφία του μενού (μόνο η φιλοσοφία, όχι οι τιμές) θα ταίριαζε περισσότερο σε έναν πιο απλό χώρο, πιο γήινο, πιο… ξύλινο, με περισσότερα παράθυρα και φυσικό φως. Μια αίθουσα ζεστή και comfort, όπως είναι και το φαγητό που σερβίρεται.





Το φαγητό: Δεν είμαι φαν των ασιατικών γεύσεων. Πάντα μου φαίνονταν πολύ «κρύες», αρκετά ξένες, πολύ γλυκές ή ξινές. Αδιάφορα γευστικά λαχανικά, με κρέας χωρίς ένταση και σάλτσες που σκεπάζουν τα πάντα: ένα φαγητό μακριά από τη δική μας κουλτούρα της αφθονίας και της ζεστασιάς, όχι στη θερμοκρασία αλλά στην αίσθηση και στα συναισθήματα που γεννιούνται, ατομικά και συλλογικά. Στο πρώτο baozi (ψωμάκι ατμού γεμιστό με wagyu beef, τζίντζερ, σουσάμι και κάστανο) είχα αρχίσει να έχω τις αμφιβολίες μου για τη «στερεωμένη» άποψή μου και στο τρίτο baozi είχα ήδη αναθεωρήσει. Στο Oozora the House σερβίρουν επιτέλους στην Αθήνα πραγματική ασιατική κουζίνα! Και εξηγούμαι: πιάτα που δεν είναι στημένα ούτε επιτηδευμένα, συνταγές που δεν εξαργυρώνουν την επιτυχία τους στα παράξενα υλικά αλλά στο σωστό συνδυασμό των υλικών και στη νοστιμιά. Πιάτα που δεν ακολουθούν τη μόδα αλλά προσπαθούν όντως να αποτυπώσουν τη φιλοσοφία φαγητού της Κίνας, της Ιαπωνίας, του Βιετνάμ, της Ταϊλάνδης και της Ινδονησίας. Και το πιο σημαντικό: εμπνέονται όχι από το φαγητό των νεόκοπων αστεράτων εστιατορίων του Τόκιο ή της Μπανγκόκ ή τις διασκευές ευρωπαίων σεφ, αλλά από το street food στα πιο άσημα στενά των ασιατικών μεγαλουπόλεων.

Και αυτό είναι ολοφάνερο σε όλο το μενού. Μπορεί ο κατάλογος να είναι αρκετά μεγάλος, γραμμένος στα αγγλικά και ελαφρώς δυσνόητος για newbies της ασιατικής κουζίνας, αλλά με τη βοήθεια του πολύ ενημερωμένου προσωπικού, καταφέραμε να παραγγείλουμε αυτά που θέλουμε.

Στα πρώτα πιάτα, η έλλειψη μαχαιροπίρουνου έκανε ολοφάνερο το γεγονός ότι εδώ και χρόνια έχω αποδεχτεί και έχω συμφιλιωθεί με την πλήρη αδυναμία μου να χειριστώ τσόπστικς. Ξεπέρασα αυτόν τον σκόπελο, αρχίζοντας να απολαμβάνω ό,τι έφτανε στο τραπέζι μας με τα χέρια. Και αυτή η πρακτική είναι απόλυτα ταιριαστή με το μενού του σεφ Γιώργου Βενιέρη. Με το χέρι τσίμπησα ένα καντονέζικο ντάμπλινγκ με γαρίδα, φιστικοβούτυρο και σόγια, με τα δάχτυλα βούτηξα τις γαρίδες tempura στο χειροποίητο πράσινο κάρι. Πάντως για το νοστιμότατο pad thai με γαρίδες και τόφου ζήτησα πιρούνι: τα νουντλς ήταν όσο έπρεπε αλ ντέντε και η ισορροπία τόσο αντιθετικών υλικών ήταν πετυχημένη. Είχα λίγο χώρο ακόμα: black cod με ταμάρινθο και rib eye με μελιτζάνα και miso. Και στα δύο πιάτα τα υλικά ήταν έτσι ψημένα, ώστε να αναδεικνύονται οι γεύσεις της καλής πρώτης ύλης. Η χρήση μη εποχικών υλικών, όπως η μελιτζάνα, μάλλον συγχωρείται λόγω της ιδιομορφίας της κουζίνας: δεν πρόκειται για μια ταβέρνα με ελληνικό μενού, αλλά για ένα εστιατόριο που φιλοδοξεί να μας εισάγει στην ασιατική κουζίνα. Στο Oozora the House υπάρχει επίσης μεγάλη ποικιλία σούσι. Μας άρεσε το beef miso (η εκδοχή του κυρίως πιάτου σε roll) και το crunchy ebi με γαρίδα τεμπούρα και πικάντικη μαγιονέζα.

Ο λογαριασμός: Οι τιμές είναι περίπου 40 ευρώ το άτομο χωρίς κρασί, εξωφρενικές για τις περιόδους που ζούμε, εν μέρει δικαιολογημένες από την ποιότητα και τη δυσκολία των πρώτων υλών. Η σκέψη, η ολοκληρωμένη γνώση και η σπουδή πάνω από το κάθε πιάτο εκ μέρους του σεφ και της ομάδας του, δικαιολογούν τις τιμές ακόμα περισσότερο.

Η κάβα: Τεράστια επιλογή σε κρασιά, ακριβά και πιο προσιτά, ελληνικά και ξένα. Μεγάλη βάση έχει δοθεί στα κοκτέιλς και στο συνδυασμό τους πριν, με ή μετά το φαγητό, τα επιμελείται ο Σπύρος Κερκύρας, με μεγάλη θητεία σε μπάρες της Αθήνας.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά Τρίτη – Σάββατο: 20:00 – 01:00, Κυριακή: 12:00 – 17:00. Δευτέρα: κλειστά.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών