ΕΞΟΔΟΣ

Paleo όπως Πειραιάς

Εκεί όπου όλα περιστρέφονται γύρω από την προσεκτικά επιμελημένη κάβα.

11.07.2021| Updated: 16.07.2021
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Paleo όπως Πειραιάς

Ο στενός κορσές των ειδικών μέτρων προστασίας από τη σύγχρονη πανώλη δεν φαίνεται να στενοχωρεί ιδιαίτερα το Paleo. To ελάχιστης κυκλοφορίας σοκάκι του Πειραιά, όπου κείται το κατάστημα, ευτυχώς επιτρέπει στον γνωστό σομελιέ-ιδιοκτήτη του Γιάννη Καϋμενάκη να απλώσει άνετα τα τραπέζια που θέλει. Από την πλευρά των οινόφιλων θαμώνων, το μάλλον ιδιόρρυθμο περιβάλλον, το οποίο, καίτοι ανοιχτό, δίνει την αίσθηση της ιδιωτικότητας, είναι ιδανικό για να χαρούν έξοχα κρασιά, συνοδεία καλοφτιαγμένων πιάτων. Όπως στα γλέντια της βουργουνδικής αδελφότητος του Tastevin, όπου στο μενού το φαγητό συνοδεύει το κρασί, έτσι και στο Paleo τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την προσεκτικά επιμελημένη κάβα του.

Αρχίζοντας από το μεγάλης σημασίας οινικό foreplay, ο πελάτης σηματοδοτεί στον σομελιέ την ποικιλία, το terroir ή και τα βασικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αυτού που του κάνει κέφι να πιει για να έρθουν μετά από λίγο στο τραπέζι τέσσερις πέντε εναλλακτικές ετικέτες. Η σύντομη συζήτηση-debate για το ποια φιάλη θα ανοίξει αυξάνει την απόλαυση που ακολουθεί, όπως π.χ. το pre-performance talk σε ένα μεγάλο φεστιβάλ όπερας. Στη δική μου περίπτωση, που ήταν η πρώτη μου, πολυαναμενόμενη, επίσκεψη σε εστιατόριο μετά την απελευθέρωση, ο κλήρος έπεσε πρώτα σε ένα μάλλον δυσεύρετο λευκό Xisto Cru από σταφύλι Rabigato από τα φημισμένα αμπελοτόπια του Duro της Πορτογαλίας.

Στη συνέχεια, μας υποδέχτηκε η φιλόξενη αγκαλιά του Ροδανού, με ένα καταπληκτικό Condrieu και με ένα κόκκινο Saint-Joseph αξιοσημείωτης ωριμότητας, παρά το ότι ήταν του 2018, το οποίο συνόδευσε άξια το σιγομαγειρεμένο στη γάστρα, τρυφερό και ζουμερό χοιρινό κότσι. Ο κατάλογος του Paleo είναι ευφυώς μικρός, με πιάτα ιταλικής κυρίως καταγωγής, φτιαγμένα για να συνοδεύουν ισορροπημένα το κρασί. Οι φίλοι του Montalbano θα τον θυμηθούν με τη σιτσιλιάνικη caponata, ενώ το δυσεύρετο στη χώρα μας vitello tonnato είναι από τις καλύτερες επιλογές. Για τους λάτρεις του κρέατος, συνήθως υπάρχει εκτός καταλόγου μια σωστά ψημένη rib- eye. Γενικά, παρά το ότι ο πρωταγωνιστής είναι όπως έχετε καταλάβει το κρασί, τα πιάτα –όπως και η φροντίδα– στέκονται απόλυτα στο ύψος τους.

Αυτό που κάνει το Paleo να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι δεν κάνει τον συνηθισμένο στην Ελλάδα θόρυβο. Παρότι είναι, κατά τη γνώμη μου, από τις καλύτερες πόρτες για κρασί, ο τυχερός επισκέπτης δεν θα ανιχνεύσει ίχνος ύφους ή έπαρσης. Χαρακτηριστικό που επιβεβαιώνεται έμπρακτα και με τις πολύ στρωτές, πάντα σε σχέση με το επίπεδο της κάβας, τιμές του.

Paleo

Πολυδεύκους 39, Πειραιάς
  • Κόστος: 30 ευρώ χωρίς το κρασί
  • Τηλέφωνο: 210-41.25.204
  • Ωράριο: Δευτέρα-Σάββατο 6.30-11.45 μ.μ.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 940.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών