ΜΑΓΑΖΙΑ

Παραδοσιακά προϊόντα Πρέκας

Στην Ερμούπολη Σύρου το πιο γνωστό παντοπωλείο είναι αυτό του Πρέκα.

24.07.2011| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Κανάρης Τσίγκανος
Παραδοσιακά προϊόντα Πρέκας

Στην Ερμούπολη Σύρου το πιο γνωστό παντοπωλείο είναι αυτό του Πρέκα.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το παντοπωλείο, στον κεντρικό δρόμο με τα μανάβικα της Ερμούπολης, υπήρχε πάντα, και προπολεμικά ακόμη, ένα παραδοσιακό μπακάλικο με χύμα σαρδέλες, λάδια και βαρελίσιες φέτες που έφερναν οι λάτζες, τότε που το εμπόριο στη Σύρο ήταν ακόμα εξαιρετικά ανθηρό.

Τι ψωνίζουμε: Δοκιμάζουμε οπωσδήποτε τις παραδοσιακές παστελαριές με φουρνιστά σύκα και μυρωδικά, που παρασκευάζει ο ίδιος ο Κώστας Πρέκας και πουλάει χύμα στο μαγαζί του, αλλά και τις λιαστές ντομάτες, την κάπαρη, τα ζαφοριαστά ζυμαρικά, τις ελιές με το μαραθόσπορο, το πέστο μάραθου, που φτιάχνονται υπό την επίβλεψή του στο εργαστήρι που έχει στήσει τα τελευταία χρόνια. Επίσης, θα βρούμε διαλεχτά όσπρια, όπως είναι οι γίγαντες Πρεσπών, εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα από τη Μάνη, τη Λακωνία και τη Μυτιλήνη, καλά ξίδια, παλαιωμένα, από τον Βαϊμάκη, τη Γαία και άλλους, αλεύρια από τον πετρόμυλο του Πανταζή και εξαιρετικά τραγανά παξιμάδια Κρήτης, εφτάζυμα και άλλα.

Επιπλέον, τοματάκια και φάβα Σαντορίνης, την δικιά του κάππαρη σε κάθε μορφή, χύμα ή συσκευασμένη, στην άλμη ή στο ξύδι, λιαστή, τα αγγουράκια της ή τα καπαρόφυλλα. Επίσης, ορυκτό αλάτι και εκλεκτής ποιότητας αφρίνα Μεσολογγίου και στα ψυγεία ελληνικά τυριά όπως Σαν Μιχάλη, γίδινο στραγγιστό τυράκι, νιώτικο κεφαλοτύρι και γραβιέρα, κοπανιστή Χίου και Μυκόνου, παλαιωμένο αρσενικό Νάξου, σύγλινο Μάνης, μια μεγάλη ποικιλία από μέλια της Σύρου, της Ανάφης και από όλες σχεδόν τις Κυκλάδες και μια εντυπωσιακή συλλογή με ούζα και τσίπουρα. Φυσικά και μια αντιπροσωπευτική ποικιλία από χαλβαδόπιτες και λουκούμια, αλλά και μεγάλα βάζα που ξεχειλίζουν από περισσότερα από 250 διαφορετικά μπαχαρικά και αποξηραμένα αρωματικά, από σουμάκ και κεδροκούκουτσο μέχρι σπανιόλικη καπνιστή πάπρικα, αλλά και ρίγανη και φασκόμηλο που μαζεύει ο ίδιος από τα βουνά της Σύρου.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών