ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Perfect Match: 5 Ελληνικές ποικιλίες κρασιού και πώς συνδυάζονται με το αγαπημένο σου φαγητό

Delivered by efood “Φαγητό χωρίς κρασί είναι σαν μέρα δίχως ήλιο” λένε και δεν θα διαφωνήσω. Όταν το κατάλληλο κρασί μπει δίπλα στο ιδανικό φαγητό, …

05.02.2021| Updated: 13.08.2021
Perfect Match: 5 Ελληνικές ποικιλίες κρασιού και πώς συνδυάζονται με το αγαπημένο σου φαγητό

Delivered by efood

“Φαγητό χωρίς κρασί είναι σαν μέρα δίχως ήλιο” λένε και δεν θα διαφωνήσω. Όταν το κατάλληλο κρασί μπει δίπλα στο ιδανικό φαγητό, κάθε μπουκιά αλλάζει, το στόμα και η μύτη γεμίζουν αρώματα, οι αισθήσεις μοιάζουν να εντείνονται και η συνολική εμπειρία μας αναβαθμίζεται. Αντίθετα, το λάθος κρασί μπορεί να χαλάσει την γεύση του αγαπημένου μας πιάτου.

Έχετε δοκιμάσει να βάλετε δίπλα στο κοκκινιστό ρετσίνα; Η σάλτσα πιθανότατα θα σας φανεί ξινή. Πώς μοιάζει να τρως ένα πορτοκαλογλυκό παρέα με ένα κόκκινο κρασί γεμάτο τανίνες; Κάθε μπουκιά γίνεται πιο στυφή από την προηγούμενη. Φυσικά και δεν μπορούμε να έχουμε έναν έμπειρο σομελιέ δίπλα μας κάθε φορά που ανοίγουμε μια φιάλη. Μπορούμε όμως να ξεκινήσουμε το μεγάλο ταξίδι των οινικών ταιριασμάτων βάζοντας μικρούς σταθμούς. Πρώτα κατακτούμε τα εγχώρια και μαθαίνουμε να ταιριάζουμε ελληνικές δημοφιλείς ποικιλίες. Για την εξοικείωση στα σωστά ταιριάσματα φαγητού και κρασιού χρειάζεται …προπόνηση. Με κάθε πιάτο, καλό θα είναι να δοκιμάζουμε κι ένα νέο κρασί.

Πλέον έχουμε διαθέσιμα όλα τα αγαπημένα μας μαγαζιά, που μέχρι χθες δεν έρχονταν στην πόρτα μας, delivered by efood. Η ποικιλία είναι τεράστια και έτσι οι συνδυασμοί φαγητού και κρασιού γίνονται ατελείωτοι αλλά και συναρπαστικοί. Το φαγητό που παραγγέλνουμε πολλές φορές δεν μοιάζει στο συνηθισμένο μας μεσημεριανό. Έτσι έχουμε την δυνατότητα να “παντρέψουμε” γεύσεις από όλο τον κόσμο και από κάθε κουζίνα, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, μαζί με γηγενείς ποικιλίες κρασιού.

Αποφάσισα να κάνω scroll στον μακρύ κατάλογο του efood που φέρνει στο σπίτι ή στο γραφείο ή στο σπίτι των φίλων μας πιάτα από τα αγαπημένα μας εστιατόρια και ξεκίνησα το pairing, όπως λέγεται στην γλώσσα των winelovers το ταίριασμα.

Το Μοσχοφίλερο ίναι ίσως η διασημότερη ελληνική ποικιλία – εντός συνόρων. Μάλιστα, ενώ το χρώμα του σταφυλιού είναι ερυθρωπό, το Μοσχοφίλερο δίνει παραδοσιακά λευκά κρασιά. Οι ειδικοί το θεωρούν κρασί χαμαιλέοντα, καθώς ενδείκνυται σε δεκάδες συνδυασμούς. Έχει λεμονάτα αρώματα και οξύτητα, μέτρια προς υψηλή, ανάλογα με την οινοποίηση. Ένα τηγανητό ψαράκι θα ταίριαζε δίπλα του, ώστε η τραγανή του οξύτητα να σβήσει την λιπαρότητα του τηγανητού ψαριού. Συμπληρώστε το γεύμα χόρτα ή μια σαλάτα με κάπαρη. Την επόμενη φορά που θα ανοίξετε ένα Μοσχοφίλερο, βάλτε δίπλα τα καλοτηγανισμένα φρέσκα ψαράκια από το μενού του “Υπερωκεάνιον” στον Πειραιά. Γαύρος, μαριδάκι, αθερίνα, κουτσομούρες και την ανάμεικτη σαλάτα με κρεμμύδι, κάπαρη Κιμώλου, σπανάκι, ρόκα και πιπεριά πράσινη. Ταίριασμα που παίρνει 10’.

Η Μαλαγουζιά είναι η ποικιλία που δίνει κρασιά τα οποία οι περισσότεροι λατρεύουν για το πλούσιο άρωμά τους. Ο καλύτερος συνδυασμός είναι μάλλον τα λευκά λιπαρά θαλασσινά και ψάρια, ιδανικά sushi. Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο pairing από το κορυφαίο σούσι της Αθήνας, αυτό του Sushi Lunchi. Βάλτε μια φιάλη Μαλαγουζιά στο ψυγείο και περιμένετε το Suzuki don του μενού, με λαβράκι, avocado, αγγούρι, κρεμμύδι φρέσκο, φύκια nori, ginger, wasabi & ξυδάτο ρύζι. Η γλύκα της Μαλαγουζιάς ισορροπεί την ωραία κάψα που αφήνει η πίκλα τζίντζερ αλλά και το wasabi. Ακόμα η λιπαρή υφή που έχουν τα κρασιά της συγκεκριμένης ποικιλίας ταιριάζουν γάντι στην λιπαρότητα των λευκών ψαριών. Match made in heaven!

Κι αν το Μοσχοφίλερο είναι η πιο γνωστή ποικιλία εντός συνόρων, η πιο διάσημη ελληνική παγκοσμίως είναι το Ασύρτικο. Με την γοητεία που του δίνει η γενέτειρά του, η Σαντορίνη, το κρασί από Ασύρτικο έχει μια αίγλη δεδομένη, ήδη από τις πρώτες ώρες της δημιουργίας του. Υψηλή οξύτητα, υπέροχα λεμονίζοντα αρώματα, ορυκτότητα και πολυπλοκότητα χαρακτηρίζουν τόσο τις φρέσκες όσο και τις παλαιωμένες ετικέτες Ασύρτικου. Αξίζει να το δοκιμάσετε με διακριτικά μαριναρισμένα σεβίτσε, καρπάτσιο ή ταρτάρ. Μπαίνω στο app του efood και αναζητώ βοδινό ταρτάρ. Το κλασικό ταρτάρ βοδινού του μενού Cookoo by Cookoovaya γίνεται το απόλυτο ταίρι. Τέλεια κομμάτια από βοδινό φιλέτο Νάξου με αγγουράκι τουρσί, κρεμμύδι, μαϊντανό, κρόκο αυγού, μουσταρδα & spicy ketchup μαζί με ένα Ασύρτικο από τον αμπελώνα της Σαντορίνης ή από τις ορεινές περιοχές της Ελλάδας φτιάχνουν έναν ονειρεμένο συνδυασμό μπουκιάς-γουλιάς. Φυσικά το Ασύρτικο ταιριάζει και με ψάρι. Αναλόγως την διάθεση για ψάρι ή κρέας, επιλέξετε είτε το κρεατένιο είτε το ταρτάρ με φρέσκο ψάρι ημέρας (ανάλογα με την διαθεσιμότητα) με yuzu & θυμάρι. Εκκωφαντικά νόστιμος συνδυασμός!

Ποιο είναι το ερυθρό σταφύλι της Πελοποννήσου και ένα από τα πιο πολυκαλλιεργημένα της χώρας; Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια της Νεμέας; Η ποικιλία Αγιωργίτικο έχει δώσει τόνους σταφυλιών, που έγιναν κρασί για τα γιορτινά τραπέζια της Κυριακής μας, έχει σταθεί δίπλα στις κλασικότερες συνταγές της ελληνικής κουζίνας. Κατσικάκι στο φούρνο, ψητές μπριζόλες, κοκκινιστά είναι ό,τι πρέπει για ένα καλό Αγιωργίτικο. Στην αναζήτηση του efood app πληκτρολογώ την διεύθυνσή μου και ύστερα…αρνίσιο κότσι. Το σιγομαγειρεμένο κότσι που φτιάχνουν στο Spitjack είναι ό,τι καλύτερο. Η παρέα θέλει και μοσχαρίσια μάγουλα γάλακτος, αλλά και την διάσημη πορκέτα του εστιατορίου. Δεν θα μας φτάσει ένα μπουκάλι Αγιωργίτικο.

Ξινόμαυρο: το τερουάρ της Νάουσας σε μια ελληνική ποικιλία της οποίας η φήμης έχει ξεπράσει τα σύνορα. Ερυθρά κρασιά, αλλά και ροζέ ή αφρώδη, σε οινοποίηση blanc de noir ( δηλαδή λευκά κρασιά από ερυθρό σταφύλι). Το Ξινόμαυρο συγκεντρώνει πολλά φρουτώδη αρώματα. Ένας παραδεισένιο συνδυασμός για τις ροζέ ή και τις αφρώδεις εκδοχές από Ξινόμαυρο είναι η πάβλοβα με φράουλες. Τα αρώματα του κρασιού υπογραμμίζουν την φραουλένια γεύση του γλυκού ενώ η υψηλή του οξύτητα σβήνει σαν χάδι την γευστικά πληθωρική μαρέγκα. Κορυφαία επιλογή είναι η πάβλοβα από το ζαχαροπλαστείο Νανά Γιώτη – Γλυκά από σπίτι, σε ατομικό ή μεγάλο μέγεθος.

Τώρα ξέρετε τι σημαίνει pairing και πώς να διαλέξετε το αγαπημένο σας πιάτο delivered by efood σύμφωνα με το κρασί της επιλογής σας.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT