ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Σαρακοστή σημαίνει αναπάντεχες γεύσεις

Πλέον με τα αγαπημένα μας μαγαζιά, που μέχρι χθες δεν έρχονταν στην πόρτα μας, delivered by efood, οι επιλογές για την νηστεία έχουν πολλαπλασιαστεί.

15.04.2021| Updated: 16.02.2024
Σαρακοστή σημαίνει αναπάντεχες γεύσεις

Πλέον με τα αγαπημένα μας μαγαζιά, που μέχρι χθες δεν έρχονταν στην πόρτα μας, delivered by efood, οι επιλογές για την νηστεία έχουν πολλαπλασιαστεί.

Δεν είμαι από αυτούς που βλέπουν την Σαρακοστή ως περίοδο στέρησης, και ο βασικός λόγος είναι πως ο ίδιος ο λαός μας έχει ορίσει στην έναρξη αυτής της περιόδου να στήνεται ένα τραπέζι που δεν του λείπει τίποτα. Ποιος αμφιβάλλει ότι η Καθαρά Δευτέρα είναι η πιο πληθωρική νηστεία μας; Στρώνουμε ένα large γεύμα με δεκάδες μεζέδες και πεντανόστιμα εδέσματα, από ταραμοσαλάτα και ντολμαδάκια, μέχρι όστρακα και θαλασσινά σε αμέτρητους μαγειρικούς συνδυασμούς.

Γι’αυτό, ανέκαθεν, η Σαρακοστή ήταν αφορμή για να αλλάξω προσωρινά το διατροφολόγιο μου, να το κάνω πιο ενδιαφέρον, να τρώω εκτός πεπατημένης.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι για πρωινό παραγγέλνω τον καφέ μου μέσα σε κούπα από σοκολάτα από το Italus και μαζί κι ένα panino hummus, που θα φάω λίγο αργότερα, όταν θα έχει υποχωρήσει η επίδραση της σοκολάτας που λιώνει στην κούπα μου. Ας πούμε, το τρώω την ώρα του brunch και θα με κρατήσει μέχρι μετά το μεσημέρι. Η χειροποίητη μπαγκέτα τους είναι ολικής άλεσης και έχει μέσα ψητά λαχανικά και ολόφρεσκο χούμους.

Απουσία ζωικής πρωτεΐνης, μπορεί να φτιάξει κανείς μεγάλης νοστιμιάς σάντουιτς και wrap, με υλικά αναπάντεχα και out of the box. Τέτοιο είναι ένα σούπερ δημοφιλές τυλιχτό, η κόκκινη πίτα από το Cookoomela Grill, που αποτελεί συχνά το μεσημεριανό μου. Μού το σύστησαν δυο φίλοι που ακολουθούν vegan διατροφή εδώ και ένα χρόνο και το έχουν στην πρώτη θέση των επιλογών τους, λόγω νοστιμιάς. Είναι το δικό τους καθαρό “βρώμικο”, που τρώνε χωρίς τύψεις. Περιέχει γύρω μανιταριών, αβοκάντο, χειροποίητη φυτική μαγιονέζα, χειροποίητη σάλτσα ντομάτας, ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό & σερβίρεται με πατάτες τηγανητές.

Τα σαββατοκύριακα μ’αρέσει να ξεφεύγω, νοητά, προς την θάλασσα για μεζέδες και ουζάκι ή τσίπουρο. Κάνω scroll στη λίστα με τα νηστίστιμα του efood και βρίσκω δεκάδες επιλογές για φάβα, χταποδάκι, γαρίδες και μέχρι να μου τα φέρουν βάζω ένα καλό απόσταγμα στο τραπέζι. Ούτε ένα παγάκι δεν προλαβαίνει να λιώσει μέχρι να μου χτυπήσουν το κουδούνι οι διανομείς. Το τελευταίο θαλασσινό γεύμα στο μπαλκόνι ήταν από Το Καπλάνι. Παραγγείλαμε φάβα με χταπόδι, υπέροχα μαγειρεμένο, καλιτσούνια με χόρτα αλλά και μαραθόπιτα – ταιριάζει πολύ ο μάραθος με το γλυκανισάτο τσίπουρο. ‘Εκπληξη στο μενού ήταν το πιάτο με τα κάστανα στιφάδο, με μυρωδικά, ελαφρώς πιο χειμωνιάτικο, αλλά σίγουρα μια συνταγή αναπάντεχη, ένα πιάτο που μπήκε στα top μας και δεν θα είχαμε δοκιμάσει αν δεν ερχόταν μέχρι την πόρτα μας delivered by efood. Ελλείψη του αναμενόμενου, δηλαδή στιφάδο με χταπόδι, με μοσχάρι ή κυνήγι, αυτό το φαγητό έγινε τόσο συναρπαστικό.

Για γλυκό παραγγείλαμε από το μενού του efood και το Όλυρα έναν υπέροχο σιμιγδαλένιο χαλβά με σταφίδες, που μπήκε στη μέση του τραπεζιού και ρωξάκια, που είχα να φάω από παιδί, όταν νήστευαν όλοι στο σπίτι και αποτελούσε σταθερό νηστίσιμο κέρασμα. Οι φίλοι μας ήθελαν και μηλοπιτάκια για τον καφέ και έτσι γύρω από το ιδιαίτερο αυτό σαρακοστιανό τραπέζι του Σαββάτου περάσαμε σχεδόν μια ολόκληρη μέρα με τσιμπολόγημα, καφέ, ποτά και ιστορίες.

Τα βράδια της εβδομάδας, που βλέπουμε σειρές και αναζητάμε κάτι πιο comfort για να ηρεμήσει την αγωνία του επεισοδίου, η επιλογή είναι σχεδόν πάντα pizza και pasta. Μπορεί η αναζήτηση της πιο ελκυστικής μακαρονάδας να διαρκέσει σχεδόν όσο ένα επεισόδιο. Τόσες πολλές είναι οι επιλογές μας πλέον, που τα αγαπημένα μας πιάτα φτάνουν από το εστιατόριο μπροστά στον καναπέ μας χάρη στο δίκτυο του efood. Την τελευταία φορά παραγγείλαμε από το μενού του Μοnzu μια σούπερ νόστιμη pasta με Linguine και γαρίδες σωτέ. Μαγειρεμένα σε ζωμό γαρίδας και σαφράν, η σάλτσα έδινε μια τέλεια υφή στα ζυμαρικά. Πήραμε και μια πίτσα για την μέση (ή για antipasto όπως θα λέγανε οι φίλοι μας οι Ιταλοί). Επιλέξαμε την vegetariana με ντομάτα San Marzano, μανιτάρια εποχής, ντοματίνια confit & baby σπανάκι και δίπλα ένα ποτήρι ροζέ κρασί.

Οι φλορεντίνες με φυστίκι Αιγίνης από το ζαχαροπλαστείο Ζuccherino, μια παραγγελία της στιγμής, έκλεισαν το γεύμα με μετριασμένη δόση ζάχαρης και υπέρμετρη τραγανότητα. Μαζί πήρα και στρούντελ με μιξ ξηρών καρπών και φρούτων για το πρωί. Αν είναι έτσι η Σαρακοστή, γιατί να κρατάει μόνο σαράντα μέρες;

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών