ΜΑΓΑΖΙΑ

Σπάνια Ζαρζαβατικά

Τα πηγαινέλα τους στα νησιά, εφοδίασαν το κατάστημα της οικογένειας Ελαφρού με τοπικά προϊόντα κι η καθημερινή επίσκεψη στη λαχαναγορά με ζαρζαβατικά εκλεκτά.

06.05.2016| Updated: 31.10.2023
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Σπάνια Ζαρζαβατικά

Τα πηγαινέλα τους στα νησιά, εφοδίασαν το κατάστημα της οικογένειας Ελαφρού με τοπικά προϊόντα κι η καθημερινή επίσκεψη στη λαχαναγορά με ζαρζαβατικά εκλεκτά.

Όποτε βρίσκομαι στο Κουκάκι, κάνω μια στάση στο μικροσκοπικό γωνιακό μαγαζί, για να διαλέξω από τις νοικοκυρεμένες και πεντακάθαρες προθήκες του κάποιο από τα σπάνια ζαρζαβατικά ή από τα εξωτικά φρούτα. Το Οπώριο της οικογένειας Ελαφρού, με καταγωγή από το Βελβεντό, δεν είναι συνηθισμένο μανάβικο. Λειτουργεί εδώ και 5 χρόνια και, αν και συνοικιακό, συγκεντρώνει την αφρόκρεμα των οπωροκηπευτικών. Μια μικρή γκάμα από εισαγόμενα και εξωτικά, όπως φρέσκος κουρκουμάς, γουανάμπανα, φύτρες, λίτσι, αχλάδια nashi, πιπεριές χαμπανέρος και τσίλι, αλλά και ψαγμένα ελληνικά, όπως ρομανέσκο Θεσσαλονίκης, οβριές Φενεού, αβοκάντο Κρήτης, μανιτάρια σιτάκε Θεσσαλονίκης, γκρέιπφρουτ Χανίων, κέιλ Μαραθώνα, πατάτες Κύπρου και Νάξου. Φυσικά, βρίσκουμε και όλα τα καθημερινά και χρειαζούμενα, μόνο που είναι διαλεγμένα με αυστηρά κριτήρια: νοστιμιά, μοσχοβολιά, γεωγραφική προέλευση.

«Επιμένουμε ελληνικά και ταξιδεύουμε συχνά», μου λέει ο Ευθύμης Ελαφρός. «Πέρυσι, για παράδειγμα, οργώσαμε τα νησιά» κι έτσι εμπλούτισαν τα ράφια του μαγαζιού με επιλεγμένες λιχουδιές, όπως αιγινίτικο φυστικέλαιο και φυστικοβούτυρο της Κυπραίου, τυριά από τη συριανή Τυροσύρα, τσουχτερή λαδογραβιέρα Ζακύνθου, τηνιακή λούζα του Κρητικού, βιολογικά αυγά από τη φάρμα Ανδρούτσου στην Εύβοια κ.ά.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT