ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στάχυ

Στην Ελευσίνα έφτασε η χάρη μας, και με μεγάλη μας χαρά, καθότι δειπνήσαμε σε ένα εστιατόριο με αξιόλογη κουζίνα.

19.11.2012| Updated: 16.02.2024
Στάχυ

Στην Ελευσίνα έφτασε η χάρη μας, και με μεγάλη μας χαρά, καθότι δειπνήσαμε σε ένα εστιατόριο με αξιόλογη κουζίνα.

Η θέση: Στην άκρη της πόλης, στην τόσο μακρινή αλλά και τόσο κοντινή Ελευσίνα βρίσκεται το Elefsina hotel, βασικό εστιατόριο του οποίου είναι το «Στάχυ». Το περί ου ο λόγος ξενοδοχείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Ελευσίνας, στην οποία η πρόβαση είναι πολύ εύκολη μέσω Εθνικής ή Αττικής οδού.

Η ατμόσφαιρα: Περιβάλλον κλασικό ξενοδοχειακό και όμως ανάλαφρο και ζεστό, κατάλληλο τόσο για επαγγελματικά (είναι ιδανικό το ξενοδοχείο για συνέδρια και τέτοιου τύπου συναρθροίσεις) όσο και για πιο ανεπίσημα γεύματα. Με λίγα λόγια, εδώ θα έρθεις και με τζιν και με γραβάτα (ενίοτε και με τα δύο).

Το φαγητό: Το μενού έχει επιμεληθεί και εκτελεί ο σεφ Αντώνης Μελάς και ο κουμπάρος του, του οποίου το όνομα δυστυχώς δεν συγκράτησα. Το αναφέρω προς επίρρωση της λαϊκής παραδοχής πως αν υπάρχουν καλά καμαρίνια, αυτό βγαίνει προς τα έξω (!) Η κουζίνα, λοιπόν, μαγειρεύει απλά, ελληνικά, κομμάτι βαριά ίσως, αλλά γενικώς αξιόλογα. Υπάρχει περιθώριο βελτιώσεως, αλλά υπερισχύει η έμπρακτη υποστήριξη της ελληνικής παραγωγής που με πάθος υπερασπίζονται οι μάγειρες αλλά και οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου Κώστας και Γιάννης Καλλιαντάς. Λ.χ. τα τυριά τους τα προμηθεύονται από τον «κοντινό» Παγώνη, ενώ τα αλλαντικά από τον Σαρήμπογια στη Δράμα. Όπως και πολλά άλλα. Στο «ψητό»: φάβα, χοντρολιωμένη όχι λεία, ζωντανή, μυρωμένη με λεμόνι και θρούμπι, γαρνιρισμένη με ψητό καρδιτσιώτικο λουκάνικο, έκτακτο πιάτο. Χειροποίητες ταλιατέλες «καπλουτζά» (μονόκοκο στάρι) με καβουρμά, ένα πιάτο με έντονο χαρακτήρα, που καλό θα ήταν να το μοιραστείτε, καθότι βαρύ. Το μενού συμπληρώνουν πλούσιες σαλάτες και διάφορες νοστιμιές, όλες με το κατιτίς τους – λ.χ. τα ρεβύθια νοστιμίζουν από το μοσχαρίσιο λουκάνικο και το πέστο πιπεριάς, ενώ η θαυμάσια λαχανοσαλάτα αρταίνεται με παλαιωμένο μηλόξιδο, τραγανή πανσέτα, πιπεριές Φλωρίνης και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς. Απ’ την άλλη, υπάρχουν πιάτα που θέλουν περισσότερη δουλειά: όπως το αρνάκι με τον τραχανά και τη φέτα (η φέτα θα μπορούσε να λείπει και το υπόλοιπο να ενδυναμωθεί με μυρωδικά και να μαγειρευτεί ίσως πιο ήπια) και τα χοιρινά μπριζολάκια με ζεστό λάχανο (ωραία η γαρνιτούρα, αλλά αρκετά στεγνό και όχι εν τω βάθει αρωματισμένο το κρέας). Από τα επιδόρπια ξεχωρίζω το τσιζκέικ με το τέλειο ανθότυρο του Παγώνη, μπισκότα ολικής και βύσσινο, όμως ωραία και η τάρτα μήλου και το κλασικό σουφλέ σοκολάτας.

Ο λογαριασμός: Περί τα 20 ευρώ τo άτομο για ένα πλήρες γεύμα, χωρίς το κρασί.

Η κάβα: Ενημερωμένη λίστα κρασιών φτιαγμένη από τους μερακλήδες ιδιοκτήτες. Εμείς ήπιαμε τα value for money κρασιά του Λαφαζάνη, το οινοποιείο του οποίου επισκεφθήκαμε την επομένη.

Επιπλέον πληροφορίες: Η κουζίνα του εστιατορίου είναι ανοιχτή από τις 12.30 το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα. Πολύ ενδιαφέρονται είναι τα wine weekends που διοργανώνει κατά καιρούς η ομάδα του ξενοδοχείου. Επισκεφθείτε το site τους (www.elefsinahotel.gr) για περισσότερες πληροφορίες. Το ξενοδοχείο διαθέτει υπόγειο πάρκινγκ.

Δήμητρος 55 και Ρήγα Φεραίου, Ελευσίνα, τηλ.: 210-55.89.700.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών