ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

The Roosters

Καλός καφές φτιαγμένος με ποιοτικό νερό, νόστιμα σνακ και υψηλή αισθητική στο νέο καφέ του Περιστερίου.

08.03.2021| Updated: 15.02.2024
The Roosters

Αν δεν είχα στρίψει από την γκρίζα εθνική οδό προς το Περιστέρι και έφτανα με κλειστά μάτια στη συμβολή των οδών Βάρναλη και 25ης Μαρτίου, θα σκεφτόμουν για λίγο πως βρίσκομαι στην γειτονιά του Islington στο Λονδίνο είτε στο Norrebro της Κοπεγχάγης, ή μπορεί και στην hip πλευρά του Mitte στο Βερολίνο. Ένα ολόλευκο μαγαζί, σαν αυτά που ζηλεύουμε στα ταξίδια μας, με γυάλινη οροφή, minimal και ελκυστικό χάρη στην απλότητά του, άνοιξε πριν 3 εβδομάδες, ένα λαμπερό μαγαζί-γωνία. Το Roosters είναι μια ιδέα του Χρήστου Καβράκου, γνωστού στην καφεστίαση από το επιτυχημένο Mind The Cup, που μαζί με τον καλό του φίλο Γιώργο Στενό, αλλά και τους Παναγιώτη Αγγελακόπουλο και Νίκο Γερανάκη, άνοιξαν ένα ούμπερ μοδάτο καφέ-roastery.

“Ζω στο Περιστέρι, εδώ βρίσκεται και το άλλο μου μαγαζί και η περιοχή μου αρέσει. Όταν ο Γιώργος είδε διαθέσιμο το κατάστημα σε αυτή τη γωνία, με έπεισε πως αξίζει τον κόπο να φτιάξουμε κάτι νέο” λέει ο Καβράκος για την ωραία συγκυρία να βρεθεί ένας χώρος σε μια γειτονιά που γνωρίζει καλά. Την Βάρναλη την ξέρει ο κόσμος του Περιστερίου ως πιάτσα και πλέον μαζί με το Mind The Cup του Χρήστου και το Omsom του Νίκου Μπέλλη και των συνεταίρων του, έχει δημιουργηθεί γεωγραφικά ένα τρίγωνο των Βερμούδων μέσα στο οποίο μπορείς να χαθείς πίνοντας εξαιρετικούς καφέδες. Στο μπροστινό μέρος είναι η λιανική, καφέδες, ροφήματα, νόστιμα σνακ και ποτά, στο πίσω μέρος, και πιο ενδιαφέρον για εμάς τους καφεδόφιλους βρίσκεται το εργαστήριο: μια κούκλα μηχανή καβουρδίσματος, ένα γυαλιστερό Coffee tool κάτω από μια ηλιοροφή, σακιά και κόκκοι σε δείγματα. Εδώ καβουρδίζεται, αποθηκεύεται και συσκευάζεται ο καφές που σερβίρεται στο κατάστημα, όπως και κάποια ποσότητα για τις συνεργασίες που κάνει το Roosters δίνοντας χονδρική σε cafe που ενδιαφέρονται για ποιοτική πρώτη ύλη, κυρίως εκτός Αθήνας. Στο χώρο του espresso bar κυριαρχεί το λευκό και το ξύλο, η αισθητική αποπνέει μια ηρεμία.

Αυτή την περίοδο σερβίρουν έναν καφέ από την Ινδονησία, οργανικής καλλιέργειας. Οι τρεις ποικιλίες που περιλαμβάνει (Yellow και Red Catura, Typica) δίνουν ένα νόστιμο μπαχαρένιο άρωμα, το οποίο θα διαπιστώσετε αν ζητήστε καφέ με γάλα, ενώ στον espresso η οξύτητά του μοιάζει περισσότερο με αυτή κάποιου πικάντικου εσπεριδοειδούς, όπως το γκρέιπφρουτ. Δοκιμάσαμε ακόμα έναν τυπικό αιθιοπικό καφέ, φυσικής επεξεργασίας όπως και έναν πολύ ιδιαίτερο από την Κολομβία, με πειραματική επεξεργασία. Στο φλιτζάνι ο El Paraiso όπως ονομάζεται, έχει έντονη γεύση φραμπουάζ. Τα ροφήματα σερβίρονται και με φυτικό γάλα, από αρακά ή και βρώμη. Ο καφές ετοιμάζεται σε μια μηχανή Victoria Arduino νέας γενιάς, με λειτουργία κατανάλωσης μικρότερης ενέργειας, κάνει μια πράσινη διαχείριση τόσο ρεύματος όσο και νερού, και αφήνει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σε εμφανές σημείο έχουν τοποθετήσει με κάποια σκοπιμότητα και τα φίλτρα του νερού. “Θέλουμε να αρχίσει ο κόσμος να αναρωτιέται σε τι χρησιμεύουν” λέει ο Χρήστος. Τα φίλτρα νερού είναι κι αυτά eco-friendly, εκτός από αυτό όμως, είναι και απαραίτητα σε μια πόλη σαν την Αθήνα, που το νερό έχει αρκετό χλώριο, το οποίο μπορεί να καταστρέψει εκτός από τη γεύση και πολλά οργανοληπτικά του καφέ. Τα δικά τους έχουν πέντε στάδια φίλτρανσης, για χώμα και στερεά, ένα με ενεργό άνθρακα που απομακρύνει το μόλυβδο και το χλώριο και ένα ακόμα με ρητίνη απιονισμού. Η λειτουργία του καφέ είναι self service, παίρνεις την κούπα σου και αράζεις- για την ώρα χάρτινο ποτήρι και… δρόμο.

Εξυπηρετούν από τις 06.00 π.μ. και υπολογίζουν πως μόλις ανοίξει πάλι η εστίαση θα κλείνουν 22.00, έχοντας σερβίρει εκτός από καφέ, βιοδυναμικά και ήπιας οινοποίησης κρασιά (συνεργάζονται με τον εισαγωγέα Ηλία Γεωργόπουλο), τα εμφιαλωμένα κοκτέιλ των Clumsies, αλλά και δυο κοκτέιλ εν είδη απεριτίφ, low alcohol που θα σερβίρονται από tap (βρυσάκι, σαν αυτό της μπίρας). Έχουν ακόμα μπίρα από μικροζυθοποιίες ελληνικές αλλά και της Αμερικής, της Σουηδίας και της Αγγλίας, τους χυμούς Verve, τα ελληνικά αφεψήματα Rhoeco και τις σοκολάτες ηθικού εμπορίου Kakau worship που φτιάχνονται στο Παγκράτι και τις δανέζικες Mellow. Στην μικρή κάρτα του φαγητού περιλαμβάνονται bagel με σολομό, ψητά λαχανικά, γαλοπούλα και παστράμι, 3 σαλάτες ( οσπρίων και ζυμαρικών), συνταγές επιμελημένες από τον Χρήστο Τσουφλά του Blind Spot στο Χαλάνδρι. Σε περιορισμένη ποσότητα κάθε μέρα και κάποια μπέργκερ με χαρουπόψωμο και κοτομπουκιές από τον δικό τους μάγειρα. Καλή αρχή Roosters.

The Roosters, 25ης Μαρτίου 7 & Κώστα Βάρναλη, Περιστέρι, τηλ. 210-574626.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών