ΕΞΟΔΟΣ

Της Φιλομήλας

Παραλιακό εστιατόριο με ελληνικές νοστιμιές και σταθερή ποιότητα.

28.05.2014

Παραλιακό εστιατόριο με ελληνικές νοστιμιές και σταθερή ποιότητα.

Η θέση: Η Φιλομήλα αγναντεύει τη θάλασσα. Βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο της Αζολίμνου, το πρώτο παραθαλάσσιο χωριό που συναντάμε βγαίνοντας από την Ερμούπολη και σε απόσταση γύρω στα 7 χιλιόμετρα. Τίποτα δεν εμποδίζει τη θέα στην Τήνο, τη Δήλο και τη Μύκονο, που λες και θ’ απλώσεις το χέρι να τις αγγίξεις. Καιρού επιτρέποντος αγναντεύεις και την Παροναξία.

Η ατμόσφαιρα: Αν την επισκεφτείτε το καλοκαίρι θα καθήσετε στο απλό αλλά περιποιημένο βεραντάκι της ή στα τραπέζια του πεζοδρομίου. Το χειμώνα πάλι, η εσωτερική σάλα είναι καλόγουστη, με μοντέρνες πινελιές και με ένα μεγάλο τζάκι ακριβώς στο κέντρο της.

Το φαγητό: Αυτό είναι το δυνατότερο σημείο της Φιλομήλας. Μαγειρευτά και ψητά βασισμένα σε άρτιες συνταγές, εκτελεσμένες εντίμως και επιτυχώς. Υπεύθυνοι γι’ αυτό ο Χρήστος Παυλάτος και η σύζυγός του Φιλομήλα που άνοιξαν το εστιατόριο τους το 2003. Δεν θα απογοητευτείτε, αφού σχεδόν ό,τι και να επιλέξετε θα είναι καλομαγειρεμένο και φροντισμένο. Η λίστα της Φιλομήλας δεν είναι απέραντη, είναι όμως αρκούντως περιεκτική και η ποικιλία είναι τέτοια που σε προτρέπει να επιστρέψεις. Αξίζει να δοκιμάσετε το ωραιότατο χούμους, την πράσινη σαλάτα με χαλούμι σχάρας, το λαχματζούν. Νοστιμότατο το γιαουρτλού κεμπάπ με ανάμεικτο κιμά (χοιρινό, μοσχαρίσιο, αρνίσιο), έκτακτο το χουνκιάρ μπεγιεντί, ευφραντικά τα σκορδομακάρονα Μυκόνου με ντομάτα και μυζήθρα και καλοτηγανισμένες σε ελαιόλαδο οι πατάτες τους. Τη φήμη του τιμά δεόντως το χοιρινό κότσι που έρχεται μαγειρεμένο στην εντέλεια, σκέτο λουκούμι. Πολύ καλές κριτικές έχουν πάρει επίσης τα μπιφτέκια τους και γενικά τα ψητά τους, με νόστιμες μαρινάδες και άψογο ψήσιμο. Εμπιστευτείτε τους όσον αφορά στα πιάτα ημέρας. Συνήθως πετυχαίνουν διάνα. Αναλόγως την ψαριά μπορεί να πετύχετε και φρέσκο ψάρι, ενώ από το μενού δεν λείπουν και τα κλασικά ψαροφαγικά, τουτέστιν καλαμαράκια τηγανητά, γαρίδες σαγάνακι, χταπόδι σχάρας κ.λπ. Όσο για το γλυκό, όλο και κάτι καλό θα έχουν να σας φιλέψουν.

Ο λογαριασμός: Για ένα πλήρες γεύμα 2 ατόμων υπολογίστε από 30 μέχρι 40 ευρώ, χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Μια μικρή λίστα με εμφιαλωμένα κρασιά, αλλά και χύμα, μπίρες και ούζα.

Επιπλέον πληροφορίες: Η αμμουδερή παραλία της Αζολίμνου βρίσκεται δίπλα στο εστιατόριο, οπότε μπορούμε να απολαύσουμε το γεύμα μας και μετά το μπάνιο. Για να φτάσουμε στην Αζόλιμνο από την Ερμούπολη, θα χρειαστούμε κάποιο μεταφορικό μέσο. Σχεδόν ακριβώς μπροστά στο εστιατόριο κάνει στάση το ΚΤΕΛ Σύρου, το οποίο χρειάζεται 5 με 10 λεπτά για να έρθει από την πόλη.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών