ΜΑΓΑΖΙΑ

Το Μεϊντάνι της Σύρου

Στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για εξαιρετικές νερατζολιές Ηρακλείου.

15.07.2016| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Το Μεϊντάνι της Σύρου

Στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για εξαιρετικές νερατζολιές Ηρακλείου.

Μπορεί να βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο μες στην καρδιά των Κυκλάδων, σ’ ένα σοκάκι της Ερμούπολης στη Σύρο, όμως στο Μεϊντάνι δεν πρόκειται να βρούμε Σαν Μιχάλη, αλλά χανιώτικη γραβιέρα παλαίωσης. Ούτε και λούζες θα βρούμε, αλλά απάκια, ξιδάτα καπνιστά λουκάνικα και σύγλινα. Και αντί για λουκούμια, στα ράφια του υπάρχουν ξεροτήγανα-μπουκίτσες από τη Μεγαλόνησο. Εμπορος έμπειρος παρά το νεαρόν της ηλικίας του, ο Νίκος Ράνιος, με δεκαπενταετή θητεία σε αντίστοιχο, οικογενειακό, παντοπωλείο στην Αθήνα, μετακόμισε στην Ερμούπολη και έστησε μαζί με τη Συριανή σύζυγό του Ευγενία Πολλάτου αυτό «που έλειπε από τη Σύρο».

Τους προμηθευτές του τους κρατάει επτασφράγιστο μυστικό, όπως κάνουν οι παλαιάς κοπής μπακάληδες. Κι έτσι έχει την αποκλειστικότητα, τουλάχιστον στη Σύρο, στην έξοχη ελαφροκαπνιστή αιγοπρόβεια γραβιέρα Ηρακλείου, στην 6μηνη πικάντικη γραβιέρα Ρεθύμνης και στην ωραιότατη 12μηνη Χανίων. Μερακλίδικος ο μέτρια αλμυρός, ξηρός ανθότυρος Ηρακλείου και καλοδιαλεγμένα όλα τα καλά που παράγει η Κρήτη: στάκα και στακοβούτυρο, γαλομυζήθρα, γιδοτύρι, ξύγαλο. Ξεχώρισα τις εξαιρετικές νερατζολιές Ηρακλείου, τα καινούργια ζυμαρικά Μαγγίρι, τον φημισμένο καφέ του Δανδάλη και την πάστα ελιάς με φινόκιο της Delicious Crete.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών