ΕΞΟΔΟΣ

Το Milos έκανε για την ψαροταβέρνα ό,τι ο Γκοτιέ για τη φουστανέλα

Υποδεχόμαστε με χαρά τη μεγάλη επιστροφή του εστιατορίου Milos στην Αθήνα.

10.12.2021| Updated: 08.02.2022
Το Milos έκανε για την ψαροταβέρνα ό,τι ο Γκοτιέ για τη φουστανέλα

Στη γλωσσολογία θα λέγαμε ότι πρόκειται περί αντιδανείου. Η ελληνική ψαροταβέρνα αποδομείται, εξευγενίζεται και ταξιδεύει, μέσω του Μόντρεαλ του Καναδά, στη Νέα Υόρκη, για να επιστρέψει μετά από χρόνια στην Αθήνα, αρχικά εντός του ξενοδοχείου Hilton. Μετά από μια αναγκαστική, λόγω πανδημίας, παύση εργασιών, το Estiatorio Milos άνοιξε πάλι, αυτή τη φορά στο μόνιμο σπίτι του, στο ισόγειο του Xenodocheio, στην Πλατεία Κολοκοτρώνη, με τη δική του είσοδο επί της Στοάς Μπολάνη. Η καινούργια του σάλα είναι ιδιαίτερα ψηλοτάβανη, επιβλητική και ταυτόχρονα υποβλητική, φίνα και προσεκτικά φτιαγμένη, από την οποία όμως ίσως λείπει μια πινελιά χρώματος.

Το Milos προσφέρει μια ποικιλία από ωμά ψάρια, που παρατίθενται στον κατάλογο ως sashimi, αν και ο μέσος Ιάπωνας θα προτιμούσε τον όρο carpaccio. Από αυτά δοκίμασα λιγδοπούλα και λαβράκι, εξαιρετικά από πλευράς ποιότητας και φρεσκάδας, αν και κάπως φορτωμένα, οπτικά και γευστικά, με αρτύματα. Το χέλι Αμβρακικού ήταν επίσης εξαιρετικά νόστιμο, ενώ τα περίφημα τηγανητά καλαμάρια του καταστήματος, καθώς και η σουπιά με ριζότο με το μελάνι της θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα. Αντιθέτως, η δροσερή ντοματοσαλάτα με την πικάντικη φέτα Παρνασσού άγγιζε την τελειότητα, όπως και το καλοβρασμένο σταμναγκάθι. Αυτό όμως που πραγματικά παραδέχτηκα ήταν το θάρρος να σερβίρουν άψογα τηγανισμένους και απρόσμενα νόστιμους γοβιούς, ένα ψάρι του είδους που ήξερα παιδιόθεν ως «κοκοβιό». Από τα πιο βατά κλασικά πιάτα του καταλόγου, ξεχωρίζει το χταπόδι με φάβα, που ήταν από τα καλύτερα που έχω γευτεί. Γενικώς στο Milos θα βρει κανείς πολλές μάλλον συνήθεις συνταγές, πλην άψογα εκτελεσμένες και υψηλού επιπέδου. Όλα τα εστιατόρια του Κώστα Σπηλιάδη φημίζονται για την αναζήτηση εξαιρετικής πρώτης ύλης, είτε πρόκειται για τα φρέσκα ψάρια είτε για τα δυσεύρετα σε αθηναϊκά εστιατόρια όστρακα, που σερβίρονται και στο ειδικό προς τούτο μπαρ του πρώτου ορόφου. Η ενότητα του καταλόγου που περιλαμβάνει κρεατικά θα μπορούσε να λείπει, αλλά προφανώς ικανοποιεί μια υπάρχουσα ζήτηση.

Η λίστα κρασιών είναι εκτενής και περιλαμβάνει και ετικέτες από την Κύπρο που απαντώνται σπάνια. Προκρίνει παραγωγούς με σχετικά υψηλές τιμές που δεν συμβαδίζουν πάντα οργανοληπτικά με το περιεχόμενο της φιάλης, αλλά έχει αρκετές πολύ καλές, προσιτότερες προτάσεις.

Στο Milos δεν πρέπει να φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το κορυφαίο παγωτό καϊμάκι που φτιάχνουν οι ίδιοι, αλλά και ένα απολαυστικό και ανάλαφρο εκμέκ που δεν σε λιγώνει.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Σπηλιάδης έκανε για την ψαροταβέρνα ό,τι ο Jean Paul Gaultier για τη φουστανέλα. Σε κάθε περίπτωση, η έλευσή του στην ταλαιπωρημένη Αθήνα είναι μια πολύ καλοδεχούμενη αισθητική ανάσα για την περιοχή, ενώ ταυτόχρονα προσθέτει μια εξαιρετική επιλογή.

Estiatorio Milos

Κολοκοτρώνη 3-5, Αθήνα

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Εστιατόρια

Εστιατόριο για ψάρι

Αθήνα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών