ΜΑΓΑΖΙΑ

Το ξηροκαρπάδικο του Χαρίλαου

Εδώ γεύεται κανείς την αληθινή γεύση των καρπών και τη διαφορά ενός αμυγδάλου από ένα άλλο, ενός καρυδιού από ένα άλλο καρύδι.

04.05.2018| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Το ξηροκαρπάδικο του Χαρίλαου

Δεν χρειάζονται συστάσεις. Ο Χαρίλαος Λαζαρόπουλος θυμάται τον εαυτό του ανέκαθεν μέσα στα ξηροκάρπια. Οι γονείς του είχαν μαγαζί στην οδό Βεροίας από το 1950. Το 1986 αναλαμβάνει την επιχείρηση στην αγορά της Άθωνος. «Είχαν μεράκι οι γονείς μου, δεν τους ένοιαζε τόσο να είναι έμποροι όσο το να προσφέρουν ποιοτικά πράγματα, και αυτό το μικρόβιο το κόλλησα κι εγώ. Πάντα έψαχνα κάτι καλύτερο», λέει και καταλαβαίνει κανείς για ποιο λόγο υπάρχει καθημερινά αυτή η ουρά έξω από το μαγαζί. Εδώ γεύεται κανείς την αληθινή γεύση των καρπών και τη διαφορά ενός αμυγδάλου από ένα άλλο, ενός καρυδιού από ένα άλλο καρύδι, κ.ο.κ. Περισσότεροι από 1.800 κωδικοί στα ράφια: τσουβαλάκια με ξηροκάρπια, αποξηραμένα φρούτα, δημητριακά, όσπρια και λογιών ρύζια, ζυμαρικά, ζαχαρώδη, κουβερτούρες, κι ένα σωρό άλλα. Πουθενά στην πόλη δεν θα βρείτε αυτή την ποικιλία και την ποιότητα. Δίπλα βρίσκεται και το καβουρδιστήρι. Τα μακαντέμια πέφτουν σαν μπίλιες στη σήτα. Ζεστά, μυρίζουν σαν αλμυρό βούτυρο, στο στόμα τραγανά. Δεν έχω ξαναδοκιμάσει τέτοια. «Οι περισσότεροι έμποροι τα τηγανίζουν σε φοινικέλαιο και έτσι παίρνει ο καρπός βάρος. Εμείς κάνουμε ξηρό καβούρδισμα και, παρόλο που αυτός ο τρόπος έχει φύρα, γίνονται πεντανόστιμα», εξηγεί. Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, φέρνουν και ελληνικά και ξένα για να δίνουν επιλογές στον πελάτη.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT