ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βασίλαινας

Και κατά την τρίτη μεταμόρφωσή του, στέκεται στο ύψος του ονόματός του, ποιοτικά και τιμολογιακά, με λόγια ελληνική κουζίνα.

30.03.2011| Updated: 31.10.2023
Βασίλαινας

Και κατά την τρίτη μεταμόρφωσή του, στέκεται στο ύψος του ονόματός του, ποιοτικά και τιμολογιακά, με λόγια ελληνική κουζίνα.

Η θέση: Σε μια πρώην βιομηχανική περιοχή, στο δρόμο προς Νίκαια και Κερατσίνι. Θα πάρετε τον δρόμο του λιμανιού, θα περάσετε το σταθμό του ΗΣΑΠ και στο πρώτο φανάρι θα στρίψετε δεξιά.

Η ατμόσφαιρα: Ευρύχωρη και ψηλοτάβανη αίθουσα, κομψή, χωρίς περιττά στοιχεία, που θέλει να έχει κόσμο για να ζεστάνει ως ατμόσφαιρα.

Το φαγητό: Επικεφαλής στην κουζίνα ο Ιταλός Ρενάτο Μεκόλι, ο οποίος προτείνει για πρώτα: φάβα με κάππαρη, βελούδινη, «λιβανέζικη»· ταραμοσαλάτα κλασική Βασίλαινα αμίμητη· εξαιρετικό γαύρο μαρινάτο με μαρμελάδα ντομάτα. Στα κυρίως: κριθαρότο με γαρίδες και αυγοτάραχο, καλό αλλά όχι συγκλονιστικό· μπακαλιάρος κροκέτες με παντζάρια και σκορδομαγιονέζα, κλασικός καλός Βασίλαινας· λαβράκι ψητό με σπανάκι και πουρέ σελινόριζας, πιάτο πολύ επιτυχημένο. Τρία πιάτα κρέατος: πανσέτα ψητή με πολέντα βερίκοκο, ωραίος μεζές· χοιρινό κότσι φρικασέ με σέλινο, πολύ καλό και όχι βαρύ· και αρνάκι γάστρας με ριζότο αγριομάραθου, εξαιρετική εκδοχή ελληνικής γεύσης. Τα επιδόρπια: μους γιαούρτι με μαστίχα και μαρμελάδα πορτοκάλι, ελαφριά και νόστιμη· χαλβάς με μασκαρπόνε και καραμέλα· το πανταχού παρόν σουφλέ σοκολάτα.

Ο λογαριασμός: 40 ευρώ το άτομο, με κρασί. Προτείνεται και μενού 7 πιάτων προς 27 ευρώ.

Η κάβα: Ανανεωμένη λίστα κρασιών που επιμελείται ο σομελιέ Γιάννης Μακρής. Για το ξεκίνημα εξαιρετικό γαλλικό αφρώδες Saumure προς 5 ευρώ το ποτήρι. Συνέχεια με Μαλαγουζιά-Ασύρτικο Καραδήμου, από την Αταλάντη, κρασί εύθραυστο, λεπτό, με ελαφρά οξύτητα. Τα πιάτα κρέατος συνοδεύει σωστά η Νάουσα Καρυδά.

Επιπλέον πληροφορίες: Υπάρχει παρκαδόρος. Κλειστά μόνο Κυριακή βράδυ, ανοιχτά κάθε μέρα από τις 7.00 μ.μ. Την Κυριακή ανοίγει για μεσημέρι, από τη 1.00 μ.μ.

Αιτωλικού 72, Πειραιάς, τηλ.: 210-46.12.457.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών