ΜΑΓΑΖΙΑ

Ξυλοφουρνίσια ψωμιά στη Λέσβο

Παραδοσιακοί ξυλόφουρνοι ανάβουν με ξύλα από τα ελαιοτριβεία και φουρνίζουν ζυμωτά, προζυμένια ψωμάκια. Προκομμένος φούρναρης είναι ο Τηλέμαχος Κεληγιάννης, που έμαθε τη δουλειά από 12 …

17.08.2017| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας
Ξυλοφουρνίσια ψωμιά στη Λέσβο

Παραδοσιακοί ξυλόφουρνοι ανάβουν με ξύλα από τα ελαιοτριβεία και φουρνίζουν ζυμωτά, προζυμένια ψωμάκια. Προκομμένος φούρναρης είναι ο Τηλέμαχος Κεληγιάννης, που έμαθε τη δουλειά από 12 χρονών. Στον αιωνόβιο ξυλόφουρνο της Κάπης (Τ/22530-93.256) πλάθει σταρένια ψωμιά με προζύμι από αγιασμό, παξιμαδάκια γλυκάνισου, δικιά του πίτσα και πεϊνιρλί. Προζυμένια σταρένια καρβέλια, παξιμάδια και τσουρέκια φτιάχνει ο Στράτος Κλωναρίδης στην Κλειώ (Τ/22530-93.703), ενώ στην Πελόπη λειτουργούν δύο ξυλόφουρνοι: της οικογένειας Πατσή και των Τζαναβάρηδων, που όπως μου είπαν είναι «τόσο παλιός όσο και το χωριό».

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών