ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Λικέρ μαχλέπι, η καλύτερη παρέα για το τσουρέκι (κι όχι μόνο)

Μοσχοβολάει Πάσχα. Το αρωματικό λικέρ μαχλέπι του Γιάννη Πέτρου Πετρή και του Βασίλη Ρούσσου πίνεται παγωμένο μετά το φαγητό και δίνει χαρακτήρα σε διάφορα κοκτέιλ.

08.04.2022
Λικέρ μαχλέπι, η καλύτερη παρέα για το τσουρέκι (κι όχι μόνο)

Το Πάσχα είναι κοντά, αρώματα τσουρεκιού αρχίζουν να πλανιούνται στον αέρα, μπαίνεις στο κλίμα. Δεν ξέρω για εσάς, εγώ πάντως άμα το τσουρέκι έχει κακουλέ, μαστίχα και ιδίως μαχλέπι, δύσκολα θα του αντισταθώ. Το μαχλέπι, αυτό το μυρωδάτο σποράκι που το έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας πέρα από το τρυφερό, γλυκό ψωμί που στο φούσκωμά του κρύβει την ελπίδα της Ανάστασης και με κουλουράκια, γιορτινά ψωμιά, βασιλόπιτες, ταχινόπιτες και κυπριακές φλαούνες, προέρχεται από τα μαλακά, μαστιχωτά «αμυδαλάκια» στον πυρήνα των κουκουτσιών μιας μικρόσωμης αγριοκερασιάς, που τη λένε και μαχλεποκερασιά. Οι Γάλλοι την αναφέρουν ως «κερασιά Sainte Lucie» γιατί τα εν λόγω δέντρα φύονταν κοντά στο φραγκισκανικό μοναστήρι της Αγίας Λουκίας στα Βόσγια όρη. Το συνδεδεμένο με τις περιοχές της ανατολικής Μεσογείου μπαχαρικό που κοπανισμένο στο γουδί βάζει την πινελιά του σε ποικίλα παραδοσιακά αρτοποιήματα των Βαλκανίων, της Τουρκίας και της αραβικής χερσονήσου, πλέον δίνει το άρωμα του και σε ένα ελληνικό λικέρ. Το δοκίμασα πρόσφατα: το Kernel, που σημαίνει «o πυρήνας, ο κουκούτσι», είναι διάφανο, έχει αρώματα αμυγδαλόπαστας (marzipan), πικραμύγδαλου, βανίλιας και μπισκότου και πλούσιο, βελούδινο στόμα.

Ο Βασίλης Ρούσσος (αριστερά) και ο Γιάννης Πέτρος Πετρής, οι δύο δημιουργοί του Κernel

«Είναι γνώριμο, οικείο, αλλά δεν το έχεις ξαναδοκιμάσει σε υγρή μορφή», λένε οι δημιουργοί του, ο Γιάννης Πέτρος Πετρής κι ο Βασίλης Ρούσσος, που παίρνουν  τους σπόρους της αγριοκερασιάς, τους αλέθουν και τους εμποτίζουν σε αλκοόλ. Συνιδιοκτήτες εδώ και κάποια χρόνια του Τiki στο Κουκάκι, είχαν συνεργαστεί νωρίτερα στο Pere Ubu στη Γλυφάδα κι έχουν αμφότεροι μακρά πορεία στο χώρο των μπαρ. Την απόφαση να διευρύνουν τη γκάμα των ελληνικών ποτών με μερικά νέας κοπής λικέρ την πήραν εν μέσω καραντίνας. Συνεργάστηκαν με ένα ποτοποιό στην Ελευσίνα και μετά από πολλές δοκιμές και πειραματισμούς παρουσίασαν τα τρία πρώτα «τέκνα» της Pony and Jigger Booze Company, μιας νεοσύστατης εταιρίας ποτών που πήρε το όνομά της από δυο μεζούρες που χρησιμοποιούνται στα μπαρ: το pony, η μικρή, αντιστοιχεί σε 30 ml, το jigger, η πιο μεγάλη, σε 45 ml. «Δεν υπάρχει στην αγορά κάτι αντίστοιχο» σημειώνουν για το Κernel. Οι πιο κοντινοί του συγγενείς είναι το Αmaretto, που φτιάχνεται από τα κουκούτσια του βερίκοκου και το Maraschino, για το οποίο χρησιμοποιούνται πέρα από τα φρούτα και τα κουκούτσια του κερασιού Marasca. Ποτά με μαχλέπι δεν πολυκυκλοφορούν. Μου λένε ότι στην Τουρκία κάποιος έχει παρουσιασει  ένα ενισχυμένο κρασί με μαχλέπι, σαν βερμούτ, κι ότι ότι στην Πούλια το χρησιμοποιούν με άλλα κεράσια για να αρωματίσουν κάποια μπράντι κι ότι κάτι ανάλογο κάνουν και στη Γαλλία με ορισμένα κονιάκ. Στο Κernel είναι το κυρίως θέμα.

To Greco Negroni

To Kernel μπορεί να σερβιριστεί και σκέτο, με πάγο

Η φιάλη του πιο ιδιαίτερου από τα λικέρ της Pony and Jigger έχει μια πολύ όμορφη ετικέτα σε μπλε (της θάλασσας) και κίτρινο (του ήλιου). Και μια γοργόνα, που έχει κάτι από Ελλάδα, αναφέρεται όμως, όπως εξηγεί το δίδυμο, και στη γυναίκα-ψάρι, από τα χαρακτηριστικά πρόσωπα που λόγω του περίεργου παρουσιαστικού τους και των ιδιαιτεροτήτων τους τραβούσαν τα βλέμματα στους περιοδεύοντες θιάσους του άλλοτε. Με την ίδια λογική έχουν επιλέξει τον μασίστα για το Μacho, το λικέρ ξινόμηλου της συλλογής, που έχει πολύ φρέσκο άρωμα κι ωραία οξύτητα, και τη μάντισσα με τη μαγική της σφαίρα για το Daisy, το Triple Sec τους (λικέρ πορτοκαλιού). Αυτοί οι ήρωες (ή αντι-ήρωες) αποτυπώνουν την πρόθεση των δύο δημιουργών των ποτών να φέρουν τους «δεύτερους ρόλους» στο προσκήνιο: τα λικέρ μπορεί να μην ανήκουν στους κλασικούς πρωταγωνιστές του μπαρ, όπως λόγου χάρη ένα ουίσκι, μια τεκίλα ή ένα τζιν, αλλά είναι απαραίτητα, όπως επισημαίνουν, για την παρασκευή ενός καλού κοκτέιλ.

Το Κernel Sour

Το Kernel μπορείτε να το πιείτε σκέτο ή παγωμένο μετά το φαγητό, ως χωνευτικό, όπως τη μαστίχα. Να το συνδυάσετε  με τσουρέκι, ραβανί ή κρέμα βανίλιας, ένα αμυγδαλωτό ή μια πάστα αμυγδάλου. Να το σερβίρετε ως long drink με cherry soda (1 μέρος Kernel/3 μέρη σόδα) αλλά και να το αξιοποιήσετε σε διαφόρων τύπων κοκτέιλ. Ο Γιάννης Πέτρος Πετρής κι ο Βασίλης Ρούσσος μας το πρότειναν σε Νegroni –του δίνει μια γλυκά μπαχαράτη νότα χωρίς να επηρεάσει την ευχάριστα πικρή επίγευση– , σε ένα πολύ νόστιμο sour που με το ασπράδι αυγού ή την αλβουμίνη αποκτά πολύ ωραία υφή – σαν δροσερή αρωματική κρέμα στο ποτήρι– κι ένα ακόμη κοκτέιλ, με bourbon, με βανιλάτη, βαρελάτη, μπαχαράτη γεύση, που με το Πάσχα να πλησιάζει το βάφτισαν Easter Bunny, κι είναι ωραία ιδέα για μετά το φαγητό.

Greco Negroni 

Υλικά

1 pony (30 ml) Kernel

1 pony (30 ml) Campari

1 pony (30 ml) κόκκινο βερμούτ

Διαδικασία

Γεμίζουμε με πάγο ένα χαμηλό ποτήρι τύπου Old Fashioned και ρίχνουμε τα τρία ποτά. Ανακατεύουμε με το κουτάλι του μπαρ και γαρνίρουμε με κουμκουάτ.

 

Kernel Sour

Υλικά

1 ½ jigger (60 ml)  Kernel

1pony (30 ml) φρέσκο χυμό λεμονιού

3 δόσεις Αromatic bitters

ασπράδι από 1 αυγό ή 1 κουταλάκι αλβουμίνη

Διαδικασία

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο σέικερ με πάγο. Σουρώνουμε σε ποτήρι του cocktail και γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού.

 

Εaster bunny

Υλικά

⅔ pony (20ml) Kernel

1 jigger (45ml) bourbon

2 δόσεις Αromatic bitters

Διαδικασία

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα ποτήρι τύπου Old Fashioned γεμάτο με πάγο και ανακατεύουμε με το κουτάλι του μπαρ. Γαρνίρουμε με μια φέτα πορτοκάλι και ένα καλής ποιότητας κερασάκι μαρασκίνο.

 

Άρθρα και Συνταγές με Αλκοόλ

Άρθρα και Συνταγές για Κοκτέιλ

Wine Bar

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών