ΜΠΙΡΑ

Τι μπίρα ταιριάζει με το μπαρμπουνάκι, τι με τα όστρακα;

Το καλοκαιρινό τραπέζι θέλει μπίρα και η Μερόπη Παπαδοπούλου μας καθοδηγεί ώστε να κάνουμε τα καλύτερα ταιριάσματα.

23.08.2023
Φωτογραφία: Shutterstock
Τι μπίρα ταιριάζει με το μπαρμπουνάκι, τι με τα όστρακα;

«Το μπαρμπουνάκι θέλει μπιρίτσα» λέει το παλιό και γνωστό άσμα και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε κι εσείς, όπως κι εγώ, μαζί του. Το μπαρμπουνάκι θέλει όντως μια παγωμένη μπιρίτσα καταμεσής του θέρους. Αλλά όχι όποια κι όποια! Τα ροδόχρωμα μπαρμπουνάκια, με την κριτσανιστή πετσούλα και το ροζ-πορτοκαλί λαδάκι, θέλουν μια μπίρα ale, μια ανοιχτόχρωμη ale (pale ale) για να ακριβολογήσουμε. Την ίδια μπίρα που θα σας συνιστούσα να δοκιμάσετε και με τα τηγανητά γαυράκια και τις ζουμερές γόπες του καλοκαιρινού τραπεζιού.

Ας μείνουμε λίγο ακόμη στο καλοκαιρινό τραπέζι και στις μπίρες που θα ανοίξουμε. Κυρίαρχος του καλοκαιριού μας η φέτα και τα πιάτα όπου αυτή συμμετέχει, είτε ως βασικό συστατικό είτε ως συνοδευτικό: τυρόπιτες, σαγανάκια, γεμιστά λαχανικά, λαδερά, σαλάτες και τόσα ακόμη. Δύσκολα θα βρείτε ένα κρασί να μη γονατίσει στη σπιρτάδα και στην έντονη γεύση της. Δοκιμάστε όμως μια κλασική lager και τότε όλα τα γευστικά προβλήματα λύνονται και ο συνδυασμός είναι εξαιρετικός. Γενικεύοντας λίγο, πρέπει να σας πω ότι στην μπίρα βρίσκουν έναν καλό σύντροφο όλα τα τυριά που κονταροχτυπιούνται με το κρασί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι «μικρές» μπίρες του καλοκαιριούΟι ελληνικές «μικρές» μπίρες του καλοκαιριού Εκεί βέβαια που η μπίρα «δίνει τα ρέστα της» είναι σε συνδυασμό με αμυλούχες τροφές. Αγκαλιάζονται με τρυφερότητα σαν συγγενείς (η κοινή μητέρα, η μαγιά, βλέπετε) που χαίρονται να είναι μαζί. Μη διστάσετε λοιπόν να σερβίρετε μπίρες με τυρόψωμα, πίτσες, ελιόψωμα, αλευρόπιτες ζαγορίσιες και βέβαια με κάθε είδους πάστα, όπου βέβαια το είδος της μπίρας θα καθοριστεί από τη σάλτσα. Οι σκουρόχρωμες stout μπίρες θα συνοδεύσουν θαυμάσια τα ψητά σας, είτε κοψίδια είτε καλοκαιρινά λαχανικά, όπως μελιτζάνες, κολοκύθια, πιπεριές. Οι φίλοι Ιρλανδοί συνιστούν τις δυνατές stout ως συνοδούς σε όστρακα, στρείδια κ.λπ. Αυτός είναι ένας πολύ ιδιαίτερος συνδυασμός, που είτε θα λατρέψετε είτε θα σιχαθείτε. Δοκιμάστε ωστόσο!

Μπίρα αντί για σαμπάνια;

Χαμογελάτε ειρωνικά; Ανατριχιάζετε στην ιδέα να σερβίρετε μπίρα αντί για σαμπάνια; Σας θέλω ριζοσπάστες και τολμηρούς. Και σας προσκαλώ εν μέσω θέρους, χαλαρούς και μαυρισμένους, με την αλμύρα της θάλασσας στα μαλλιά, να δοκιμάσουμε κάποιους διαφορετικούς συνδυασμούς. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μπίρα, ως δροσιστικό ποτό, ταιριάζει εξαιρετικά με τις ιδιαίτερα δυνατές γεύσεις ορισμένων τροφών. Θα ανακαλύψετε του λόγου το αληθές δοκιμάζοντας χαβιάρι με τη συνοδεία μπίρας. Όχι βέβαια όποιας κι όποιας μπίρας. Δοκιμάστε μια ανοιχτόχρωμη ευρωπαϊκή pils, κατηγορία που χαρακτηρίζεται από την ανθώδη μύτη, το πολύπλοκο «μπουκέτο», την υπέροχη, φινετσάτη πικρή γεύση και το ξηρό τελείωμα. Αυτή η ξηρότητα σε συνδυασμό με την ελαφριά πικρίλα έρχεται και συμπληρώνει τέλεια τη θαλασσινή αγριάδα του χαβιαριού, την αλμύρα και τη λιπαρότητα. Έτσι δεν είναι;

Θερμοκρασίες

Οι σωστές θερμοκρασίες ποικίλλουν από είδος σε είδος μπίρας. Η χλιαρή μπίρα, για μένα προσωπικά, είναι ένα μικρό γευστικό μαρτύριο, σε όποια κατηγορία κι αν ανήκει. Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι οι ελαφρές μπίρες πίνονται στους 5°C, οι μεσαίας πυκνότητας στους 8°C και οι βαριές, πληθωρικές μπίρες στους 12°C. Μη διστάσετε να τις σερβίρετε πιο κρύες τώρα το καλοκαίρι, μια και θα ζεσταθούν αμέσως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤι πίνουμε με τα ψητά κρεατικά του bbq;Τι πίνουμε με τα ψητά κρεατικά του bbq;

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 1055.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών